MENÜ

Mikro-Vital® a sikeres repcetermesztéshez

Oldalszám: 45
2014.01.24.

Az EU 2014–2020 közötti agrárszabályozása a „zöldítés” jegyében készül. Magyarországon is mind nagyobb a gazdák fogadókészsége a természetes, vagy zöld gazdálkodási módszerek iránt. Ilyenek az „ingyenes” munkát végzõ mikroszervezetek alkotta baktériumtrágyák is. Közülük a legsokoldalúbb talán a Mikro-Vital® baktériumtrágya, ami a levegõt 78%-ban alkotó nitrogént megköti, a talaj foszfor- és káliumkészletét a növények számára felvehetõvé alakítja, és intenzíven bontja a szár-, valamint a gyökérmaradványokat. A Mikro-Vital® használatával a talaj „hasznos baktériumainak” arányát növeljük, s ha ezt éveken át tesszük, akkor jobb lesz földjeink termékenysége és minõsége, a meginduló humuszképzõdés hatására javul a talajszerkezet. Az eredmény: földjeink könnyebben, kevesebb gázolaj felhasználásával mûvelhetõk.

 


Mindezek igazak az utóbbi évek hazai karriernövényénél, a repcénél is. Hajdan alig százezer hektáron termesztették, míg napjainkban negyedmillió hektáron.A repcebûvölet hátterében a kereslet és a jövedelmezõség ugrásszerû növekedése áll. A miértre az Európában – ezen belül is Németországban – nagy szerepet játszó biodízel üzemanyaggyártás a válasz.

 

Az õszi káposztarepcét rendszerint kalászosok után vetik. A Mikro-Vital® talajkondicionáló koncentrátumból a repce alá hektáronként 1–3 liter az ajánlott dózis, 200–400 liter vízben kijuttatva, de például a Mikro Spray elektromos pumpával permetezve 50 liter víz is elegendõ. A nagyobb adagot a Mikro-Vital® talajfertõtlenítõ hatása indokolja, hiszen a repce súlyos gombakártevõje a fehérpenészes szárrothadás (Sclerotinia sclerotiorum) képletei 6–8 évig is életképesek a talajban. A néhány növényre szûkült vetésszerkezet által diktált szûkös forgóval a gazdálkodók aligha képesek ennyi idõt kivárni.

 


 

 A bedolgozást a magágykészítéssel egy menetben célszerû elvégezni, mert a baktériumokat károsítják az UV-sugarak, mielõbb szeretnek jótékony talajpaplan alá kerülni. Az õszi mûtrágya egy részét – a kálium kivételével – megfelelõ talajnedvesség esetén képes helyettesíteni a baktériumtrágya. Természetesen a talajvizsgálatok által mutatott hiányzó mikroelemeket célszerû pótolni.Hihetetlennek tûnik ugyan, de átlagoshoz közeli idõjárást feltételezve a Mikro-Vital®-ra költött kiadások bõségesen megtérülnek. Évjárattól, mûtrágyaáraktól és más tényezõktõl függõen hektáronként öt- és tizenötezer forint közötti költségcsökkenéssel lehet számolni. A baktériumtrágyák a tudatos, költségkímélõ gazdák partnerei, a termelés finomhangolásának eszközei. A Mikro-Vital®-t az olyan repcetermesztõk építik be a technológiába, akiknél nemcsak a tonnákban mért hozamok, hanem a zsebeikben csengõ forintok is számítanak.

Gyártja és forgalmazza:

Bio-Nat Kft.

8125 Sárkeresztúr, Kossuth u. 59.

www.mikro-vital.hu

[email protected]