MENÜ

Magas hozam és termésbiztonság a repcetermesztésben - EURALIS hibridek minden termõhelyre

Oldalszám: 47
2014.01.24.

A lassan végére érõ 2011/12. évi repcetermesztési év a szélsõséges idõjárási viszonyok után ismét bizonyítékul szolgál arra, hogy a hazai kontinentális klíma mellett hosszú távon stabil és jövedelmezõ repcetermesztés csak fokozott odafigyeléssel és a magas alkalmazkodóképességû és stressztényezõkkel szemben a fajtáknál ellenállóbb hibridekkel képzelhetõ el.

 

 

E nehéz idõjárási feltételek mellett a hibridek elõnye idén a szokásosnál is jobban jelentkezett: a gyorsabb, robbanékony kezdeti fejlõdés, a jó télállóság és az intenzívebb elágazás a hibrideket a fajtarepcékhez képest különösen elõnyös helyzetbe hozták. Éppen ez a nagyfokú alkalmazkodóképesség a hazai szélsõséges, kontinentális éghajlathoz indokolja a hibridek választását a fajtákkal szemben. Ugyan a vetõmag hektáronkénti költsége legfeljebb 8–10 000 Ft-al magasabb, ez azonban jóval kevesebb, mint jelenleg 100 kg repce ára, amely különbség gyakorlatilag szinte mindig megtérül, párosulva a magasabb termésbiztonsággal. Az ideihez hasonló szélsõséges évjáratban a hibridek és fajták termésszintje között a különbség várhatóan még magasabb lesz (1. és 2. ábra).

 

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 


 

A világ olajosmag piaca jelenleg és várhatóan a jövõben is hiánnyal küzd majd, ezért a repce kereslete hosszabb távon is emelkedik, viszonylag stabil és kiszámítható, az átvételi árak magasak. Éppen ezért érdemes repcét termeszteni!Azonban minden agrotechnikai mûvelet célja a magasabb termésbiztonság kell, hogy legyen. Ezek a következõk: jó elõvetemény, kiváló magágy, alacsony tõszám (35–45 növény/m2), gyomirtás, hibridek használata, gondos növényvédelem és optimális tápanyagellátás –egyszóval az intenzív technológia.

 

Az Euralis kiemelkedõ repcehibrid kínálata minden termõhelyre és minden elvárást kielégítõ megoldást nyújt a sikeres és jövedelmezõ repcetermesztéshez.Korai betakarításhoz, intenzív gazdálkodáshoz ajánljuk az ES Natalie korai hibridet. Rövidebb tenyészideje ellenére rendkívül magas a termõképessége: az MgSzH minõsítõ kísérletekben 2011-ben 3. éves fajtajelöltként valamennyi sztenderdet megelõzve 4,41 t/ha termést ért el (103,8%, 7 hely átlaga). Kezdeti fejlõdése gyors, télállósága kiváló. A zömök állomány állóképessége átlag feletti, megdõlésre nagy terméseknél sem hajlamos. A magasabb tõszámot is jól tolerálja, mivel termésének jelentõs része a fõágon fejlõdik ki. Phoma- és Sclerotinia-ellenállósága nagyon jó, magas olaj- és alacsony GSL-tartalom jellemzi. Nagyobb vetésterületen a betakarítás ütemezésére feltétlenül ajánljuk.A korai éréscsoport végén takarítható be az ES Neptune hibridünk. Kezdeti fejlõdése gyors, az állomány középmagas. A tõszám növelését jól tûri. Termõképessége rendkívül magas: 2011-ben az MgSzH államilag elismert fajták kísérletében csoportelsõ lett 3,97 t/ha terméssel (104,4%, 10 hely átlaga). A növények a betakarításig egészségesek, a becõk nem nyílnak fel kései aratás esetén sem. Intenzív repcetermesztéshez ajánljuk magas kórtani nyomás esetén is.A középérésû ES Mercure stabil termõképessége, betegség-ellenálló képessége és rendkívüli elágazási hajlama jelentõsen a hibridek átlaga feletti. Magas olaj- és alacsony GSL-tartalom jellemzi. Kezdeti fejlõdése és szárszilárdsága rendkívüli. Télállósága kiváló, melyet az elmúlt télen is bizonyított Kelet-Európában. Az állomány egyöntetû, a tõhiányokat és az alacsony tõszámot kiválóan kompenzálja. A tõszámot sûríteni nem ajánlott. Alacsony tõszámhoz (300–400 000/ha) és széles sortávolságokhoz (25–50 cm) is kiváló választás.Az idei év újdonsága a középérésû csoport elején érõ magas, robosztus ES Danube hibrid. Termõképessége rendkívül magas (MgSzH 2011: 4,37 t/ha, 102,8%), Phoma- és Sclerotinia-ellenálló képessége kiváló. Elágazó képessége kiváló, de jól tûri a tõszám növelését. Mély fekvésû, kórtanilag problémás táblákba és gyakori repce vetésváltásba egyaránt ajánljuk.Az ES Artist kiemelkedik a középérésû hibridek közül magas termõképességével, szárszilárdságával és magas olajtartalmával. A növények egyedi termõképessége a nagyszámú elágazás miatt nagyon magas, ezért a tõhiányokat jól kompenzálja. A tõszám növelése nem ajánlott. Ár-teljesítmény aránya rendkívül kedvezõ. Cserélje le fajtarepcéjét Artistra! A többlethozam és a termésbiztonság bõven ellensúlyozza a valamivel magasabb vetõmagárat!Összefoglalóan az Euralis hibridek erõsségei: a magas hozam, a rendkívül sok elágazás, az egészséges növények és a termésbiztonság.Az intenzív és jövedelmezõ repcetermesztéshez válassza az Euralis hibrideket! A hozamot, jövedelmét ne kockáztassa!Dr. Nagy Sándor

termékfejlesztési- és marketingvezetõ