MENÜ

Dekalb-akadémia

Oldalszám: 30-31
2014.01.24.

A repce természetes életfolyamatának a része a becõk felnyílása, a mag kipergése. A növény ezzel a folyamattal a természetes fajfenntartást szolgálja, azonban ez a tulajdonság jelentõs terméskiesést és veszteséget okozhat a termelõknek.

 

 


Egyes mérések szerint hektáronként 250–300 kg mag kipergése is lehetséges, amelynek 15–20%-a a betakarítás során, 80–85%-a pedig az érés során pereg a talajfelszínre. A becõk érése között – elhúzódó virágzás esetén – 20 nap különbség is lehet, a korábban megtermékenyült becõk érzékenyebbek a külsõ hatásokra, így könnyen felnyílhatnak erõsebb szél, csapadék hatására.

 

Érdemes megfigyelni egy repcetarlót, hogy hány csíranövényt találunk a betakarítás utáni idõszakban (árvakelés), vagy egyes hibridek esetében a fehéresen csillogó, felnyílt becõket.

 

Tekintsük át vázlatosan a becõfejlõdés folyamatátA becõfejlõdés elsõ fázisában csak a becõ hosszának változása figyelhetõ meg, a magkezdemények fejlõdése nem indul el, mindaddig, amíg a becõ el nem éri teljes hosszát.Ezután kezdõdik a becõ „alkotórészeinek” kialakulása. Kialakulnak az elválasztó hártyák (replumok), elkezdõdik a sejtek differenciálódása. Az utolsó szakaszban a magkezdemények a gyors sejtosztódásnak köszönhetõen intenzív fejlõdésbe kezdenek, a magkezdemények növekedése felgyorsul, a becõk „hízni” kezdenek. Ebben a szakaszban alakul ki a felnyílási zóna is, amely mentén az érés során a becõ felnyílik.A nemesítés során a kipergésellenáló képesség egyértelmûen szelekciós tulajdonság, amelyre a nemesítõk értékelik, és válogatják a kikerülõ hibrideket. A DEKALB repcehibridek a mérések szerint egyértelmûen mutatják a kipergésellenáló képességet.Rendszeresen vizsgáljuk a kipergést a DEKALB és az egyéb hibridek esetén három különbözõ módszert alkalmazva.A mérések közül két mérés szántóföldi körülmények között zajlik, azonban a laboratóriumi mérés, (roppantásos kísérlet eredményei) is megerõsítik egymást.

 


 

 


  Temesvári Mihály

Ügyvezetõ igazgató, 5+1 Kft., Nagyszénás

 

 


 

„Megközelítettük a 6 tonnás terméseredményt a DK EXCELLIUM-mal“Tíz éve végzünk kísérleteket a MONSANTO repcéivel. Minden évben 20–22 hibridet vetünk el. Ezeknek az eredményei kapcsán válogatom ki, hogy a következõ évben mit termesszünk. A hibridrepcék átvették nálunk a fõszerepet, a DK EXCELLIUM és a DK EXQUISITE hibridekre épül a termelésünk.

Az elmúlt évben nagyon jó tapasztalataim voltak mind a fajtasorban, mind a táblán. A DK EXCELLIUM-mal megközelítettük a 6 tonnás termést. Ez nagyon szép eredmény! Ugyan a ráfordított költségek is magasak voltak, de az elmúlt évi árakkal számolva eredményes a termelésünk.Minden évben más nemesítõ házak, kereskedõk magjait is elvetjük, hogy legyen összehasonlítási alapunk. Egy versenytársnak sem sikerült felülmúlnia nálam – öntözött körülmények között – a MONSANTO termékeit.A DEKALB repcék állékonysága és kipergés-ellenállósága sokkal jobb, mint másoké. A környezetemben lévõknek folyamatosan ajánlom a DEKALB repcéket.

 


Nagyításhoz katt a képre