MENÜ

Biomassza iránytû

Oldalszám: 7
2014.01.24.

A vidék, az agrárgazdálkodók megerõsödését is segíti a Hungrana Kft. szabadegyházi gyárában júniusban felavatott biomassza kazán. Az import energia kiváltása, a hazai megújuló energia felhasználása mellett ez is fontos szempont – hangsúlyozta a miniszterelnök a modellértékûnek tekintett létesítmény átadásakor.

 

  


 

 

A Hungrana Kft., az ország egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata a kukorica minden alkotóelemét hasznosítja. Az itt készült természetes cukor- és keményítõféleségeket számtalan élelmiszeripari termékben: péksüteményekben, tejtermékekben, lekvárokban, üdítõitalokban megtalálhatjuk, ezek papír csomagolásában is megjelennek, és a cég állítja elõ az E85 néven forgalmazott bioetanol üzemanyagot is.Az elõzetes számítások szerint száz–százötven agráriumban dolgozó család megélhetési biztonságát növeli, hogy Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az új kazánok mûködéséhez tüzelõanyagként szálas takarmányok bálázott szalmáját, zöldhulladékokat és energianövényeket is felvásárol. Az új üzem a vállalat teljes energiafogyasztásának egyharmadát biztosítja. Az eltüzelt biomassza óránként 54 tonna hõt termel, aminek 85 százaléka hasznosul. A Hungrana így évente 50 millió köbméter földgázt takarít meg, ami egy közepes megyeszékhely távhõszolgáltatásának ellátására is elegendõ lenne.

 

 


 

 Az új kazánokban elégethetõ bálázott mezõgazdasági melléktermékek és hulladékok felvásárlása folyamatos, a kazánrendszer közvetlen kiszolgálására elkészült két, egyenként ezer négyzetméter alapterületû szalmatároló, ezenfelül pedig 12 szín, 21 kazal és egy daruzott tároló. Ezek együtt 19–20 ezer tonna biomassza raktározását teszik lehetõvé a vállalat számára.A beruházást a kontinens elsõ számú izocukorgyártó vállalatának projektcége, a Hungranatrans Kft. valósította meg. Az agrártermelõket nemcsak a kész bálák felvásárlásával segíti a cég, hanem azzal is, hogy felkínálja bálázógépeit a megfelelõ fûtõanyagok elõkészítésére. A kazánok olyan téglatest alakú bálákat képesek befogadni, amelyek magassága 0,9 méter, hosszúsága 2,4–2,5 méter, szélessége pedig 1,2 méter. Egy bála tömege 350–700 kg között lehet. A szalmabálákat szállító pótkocsis teherautókat Szabadegyházán, az üzem területén megrakottan, majd üresen is megmérik, a gyár szakemberei pedig megvizsgálják a biomassza nedvességtartalmát is. Ha a víztartalom meghaladja a 20 százalékot, akkor már jelentõsen csökken a bálázott anyag fûtõértéke, gazdaságtalanabb a felhasználása, tehát kevesebbet lehet érte fizetni. A bálázással, a megfelelõ tárolással és a felvásárlással kapcsolatos kérdésekben a Hungranatrans munkatársai folyamatosan segítik a gazdálkodókat az ország egész területén. (A felvásárlással kapcsolatos kérdésekre Dudás Béla válaszol a +36-30/380-1159 telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail címen.)

 

 


 

 A Magyarországon egyedülálló, minden tekintetben világszínvonalú, 21. századi ipari energiatermelõ biomassza kazánok üzembe állítása hárommilliárd forintba került, ebbõl egymilliárd forintot a Hungranatrans Kft. uniós forrásból, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) „Helyi hõ és/vagy hûtési igény kielégítése megújuló energiaforrásból” pályázat keretében nyert el. A Dániából származó biomassza kazánok várhatóan a nyár közepétõl fokozatosan veszik át a gázkazánok helyét a Hungrana termelésében.

 


 

 Orbán Viktor miniszterelnök a biomassza kazánok átadásakor azt hangsúlyozta, hogy a kormány modellértékûnek tartja a beruházást. Az egész nemzetgazdaság számára iránytû lehet, ha ipari méretekben sikerül a drága import-energia kiváltása hazai biomassza alapú energiára. - Ha ez a modell mûködik, akkor a magyar kormánynak az a kötelessége, hogy minél több vállalatot segítsen ahhoz, hogy átállítsa energiagazdálkodási rendszerét a Hungranáéhoz hasonló megoldásokra – hangsúlyozta a miniszterelnök az új biomassza kazánok átadásakor Szabadegyházán.