MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2012/07 > Pr mikotoxin Takarmány toxin

A mikotoxinok csökkentik a tejtermelés hatékonyságát!

A sertés- és baromfitakarmányokban elõforduló mikotoxinokról és azok súlyos kártételeirõl nagyon sok szó esik manapság. Azonban a bendõbaktériumok toxinbontó képessége miatt a tudomány állása hosszú idõn keresztül az volt, hogy a kérõdzõk érzéketlenek a toxinokkal szemben. Ezzel szemben telepi tanulmányok szólnak arról, hogy szignifikáns termeléscsökkenést és gyakoribb egészségügyi problémákat (pl. szaporodás-biológiai zavarok) mutatnak azok a tehenek, melyek mikotoxinokkal terhelt takarmányt kaptak.  

Szakfolyóirat > 2012/07 > Pr Biomassza Hungrana bálák

Biomassza iránytû

A vidék, az agrárgazdálkodók megerõsödését is segíti a Hungrana Kft. szabadegyházi gyárában júniusban felavatott biomassza kazán. Az import energia kiváltása, a hazai megújuló energia felhasználása mellett ez is fontos szempont – hangsúlyozta a miniszterelnök a modellértékûnek tekintett létesítmény átadásakor.  

Szakfolyóirat > 2012/07 > Pr Dekalb becő becőfejlődés

Dekalb-akadémia

A repce természetes életfolyamatának a része a becõk felnyílása, a mag kipergése. A növény ezzel a folyamattal a természetes fajfenntartást szolgálja, azonban ez a tulajdonság jelentõs terméskiesést és veszteséget okozhat a termelõknek.  

Szakfolyóirat > 2012/07 > Pr repce hibridek termésbiztonság

Magas hozam és termésbiztonság a repcetermesztésben - EURALIS hibridek minden termõhelyre

A lassan végére érõ 2011/12. évi repcetermesztési év a szélsõséges idõjárási viszonyok után ismét bizonyítékul szolgál arra, hogy a hazai kontinentális klíma mellett hosszú távon stabil és jövedelmezõ repcetermesztés csak fokozott odafigyeléssel és a magas alkalmazkodóképességû és stressztényezõkkel szemben a fajtáknál ellenállóbb hibridekkel képzelhetõ el.  

Szakfolyóirat > 2012/07 > Pr Väderstad Massey

Massey Ferguson nyári szántóföldi bemutatók - Tekintse meg munka közben gépeinket!

A Massey Ferguson traktorok az idei nyáron sem pihennek, hanem „végigturnézzák” az egész országot. Hagyományosan két nagyszabású rendezvényen mutatkoznak be a díjnyertes gépek. Az elsõ, július végére tervezett szántóföldi bemutató sorozat a Väderstad munkagépeivel együtt kerül megrendezésre. Az augusztusi rendezvényen a „Nagy Talajmûvelõ Show”-n pedig 20 darab Massey Ferguson traktor két helyszínen, 5 munkagép márkával közösen mutatja meg gyakorlatban a tudását.

Szakfolyóirat > 2012/07 > Pr trágya talajfertőtlenítő Mikro

Mikro-Vital® a sikeres repcetermesztéshez

Az EU 2014–2020 közötti agrárszabályozása a „zöldítés” jegyében készül. Magyarországon is mind nagyobb a gazdák fogadókészsége a természetes, vagy zöld gazdálkodási módszerek iránt. Ilyenek az „ingyenes” munkát végzõ mikroszervezetek alkotta baktériumtrágyák is. Közülük a legsokoldalúbb talán a Mikro-Vital® baktériumtrágya, ami a levegõt 78%-ban alkotó nitrogént megköti, a talaj foszfor- és káliumkészletét a növények számára felvehetõvé alakítja, és intenzíven bontja a szár-, valamint a gyökérmaradványokat. A Mikro-Vital® használatával a talaj „hasznos baktériumainak” arányát növeljük, s ha ezt éveken át tesszük, akkor jobb lesz földjeink termékenysége és minõsége, a meginduló humuszképzõdés hatására javul a talajszerkezet. Az eredmény: földjeink könnyebben, kevesebb gázolaj felhasználásával mûvelhetõk.

Szakfolyóirat > 2012/07 > Pr műtrágya Genezis talaj

ÖTSZÁZAK KLUBJA

A 2011 novemberében elindított 500-ak Klubja egy szaktanácsadáson alapuló modern mûtrágyázási demonstrációs kísérletsorozat, amely a Bige Holding csoport zászlóshajójaként is ismert, 80 éves folyamatos termelõi múltra visszatekintõ Nitrogénmûvek Zrt. irányításával valósult meg. A legalább 3 évesre tervezett szántóföldi növénytermesztést hatékonyabbá és ezáltal gazdaságosabbá tevõ programban 500 gazdálkodó partner vesz részt az ország egész területérõl. A Genezis Partnerhálózat szakmailag magasan képzett szaktanácsadói és munkatársai által beállított szántóföldi kísérletekben tavaszi és õszi vetésû növények tápanyag-visszapótlásának optimalizálása a cél.  

Szakfolyóirat > 2012/07 > Pr RAPOOL Nemesítés növénytermesztés

RAPOOL - a repceinnovátor

Az õszi káposztarepce üzemi hozamok emelkedése párhuzamos a hibridnemesítés fejlõdésével. Hosszú távú trendek alapján évente 60–80 kg a hektáronkénti hozamnövekedés átlagos mértéke. Ennek több mint 50%-át a nemesítõk hozzák új hibridjeikkel, melyek a nagyobb termõképesség mellett magasabb olajtartalommal és megbízhatóbb betegség-ellenállósággal is rendelkeznek.  

Szakfolyóirat > 2012/07 > Pr repce Gabonakutató hibridek

Repcemagkereslet - vetõmagkínálat

Az õszi káposztarepce vetésterülete az elõzõ évekhez hasonlóan valamivel 250 ezer hektár felett alakult, termesztése évrõl évre dinamikus fejlõdést mutat hazánkban. Az elmúlt õsz csapadékmentes idõjárása, valamint a késõ téli komoly fagyok jelentõs pusztítást végeztek az állományokban. Így országosan 90–100 ezer hektárral kevesebb lesz a betakarítható terület. Az õszi aszály elsõsorban az alföldi területeket érintette, Csongrád és Bács-Kiskun megyékben az elvetett 25 ezer ha helyett termést csak 8 ezer hektárról várhatnak a termelõk. Szolnok megyében évek óta nõ a terület, de idén a 20 ezer ha helyett csak 6000 hektáron kellett a tavaszi munkálatokat megkezdeni. Talán arányaiban a borsodi gazdákat érte a legnagyobb kár, hiszen itt 25 ezer hektárból 22 ezer semmisült meg. A helyzet a dunántúli területeken lényegesen jobb, de a hagyományosan intenzíven termelõ baranyai gazdák is veszteséggel számolhatnak.  

Szakfolyóirat > 2012/07 > Pr repce Termesztés Yara

Repcét jövedelmezõen Yara technológiával!

Az biztos, hogy a 2012-es esztendõ nem úgy fog bekerülni abba a bizonyos Nagykönyvbe, hogy a repce országos termésátlaga rekordot döntött. A visszafogott elõrejelzések szerint is csak közepes termés várható. Ennek hátterében tõlünk független és általunk is befolyásolható okok állnak.  

Szakfolyóirat > 2012/07 > Pr hibrid Pioneer

Teljes körû kínálat egy nehéz helyzetben

Lehet magas, lehet alacsony, féltörpe. Lehet hagyományos és lehet herbicid toleráns is. Mindezek Pioneer repcék, amelyek a hibridek piacán elsõ helyen állnak Magyarországon. A piacvezetõ pozíció arra kötelez bennünket, hogy a gazdák számára a lehetõ legjobbat nyújtsuk holnap és holnapután is. Készüljünk fel a 2012-es repcevetésekre természetesen Pioneer hibridekkel. Megéri közülük válogatni.