MENÜ

Újdonságok a gyakorlatban

Oldalszám: 56
2014.01.24.

A SZEGÁNA Kft. kínálatából az utóbbi években kiválaszt néhány érdekes új gépet, melyek munkáját szántóföldi mozgógépes bemutatón demonstrálja. Az idei bemutató június végén lesz, melyre minden kedves érdeklõdõt szívesen várunk. A bemutató két helyszínen lesz megtartva, Törökszentmiklóson és Attalán.

 

 

Milyen újdonságok lesznek munka közben megtekinthetõek?A Dal-Bo SuperMax 3 az 1-ben szántóföldi kultivátor a gyár legújabb gépkombinációja. A gép kifejezetten a minimális munkamûveletet végzõ gazdálkodási módszer alapgépe, így energiatakarékosan, gazdaságosan lehet a talajmûvelést végezni. A kombináció 2 sor erõs lazítóból, 2 sor 520 mm-es tárcsasorból valamint egy iker „T” gyûrûs hengerbõl áll. A lazító munkamélysége csapokkal alakítható 70–400 mm között, a kések pedig nyírócsapos biztosítással rendelkeznek. A szögbe állított 520 mm-es csipkés tárcsák még nehezebb körülmények közt is kiválóan keverik a talajt, mindegyik tárcsalap egyenként 4 gumitönkön keresztül csatlakozik a vázhoz, így a kõ elleni védelem is megoldott. Az iker „T” gyûrûs henger átmérõje 600 vagy 800 mm lehet, az iker kialakítás elõnye, hogy a két henger tisztítja egymást, így nem ragad be olyan könnyen a henger. Kétféle munkaszélességben rendelhetõ a SuperMax, 2,5 illetve 3 m. A gyakorlati bemutatón várhatóan egy 3 m-es lesz megtekinthetõ, melynek min. vonóerõ igénye kb. 250 Le.

 


Dal-Bo SuperMax 3 az 1-ben szántóföldi kultivátor

 

Dal-Bo MaxiCut 600 késes henger. A hagyományos aktív hajtású szárzúzó munkáját lehet vele kiváltani és sokkal olcsóbban, gyorsabban végezni a szárzúzást. A henger 610x7 mm-es acél hengertagokból áll, melyet tömegnövelés céljából folyadékkal fel lehet tölteni. A hengertagokon 100 mm-es kések vannak, hengertagonként 15 db sorba felszerelve, így a teljes átmérõ 810 mm, a szármaradványokat pedig kb. 18 cm-es darabokra vágják a kések. A MaxiCut munkasebessége 18–25 km/h, így egy 600-as géppel 1 óra alatt 10 ha kényelmesen lezúzható. A nagy sebesség miatt nedves, sáros talajon öntisztító a henger, lehet vele kényelmesen dolgozni, ráadásul a kombájn által letaposott szármaradványokat is tudja aprítani. A gépbõl 2, 2,75 illetve 5,8 m munkaszélességû rendelhetõ. A bemutatón a legnagyobb lesz megtekinthetõ, mely 4300 kg saját tömeggel (6100 kg vízzel feltöltve) rendelkezik, vonóerõ igénye pedig kb. 130 Le.A Dal-Bo Dinco 300 szántóföldi kultivátor két kapasorral, majd talajfelszín-egyengetõ tárcsasorral, végül egy hengersorral rendelkezik. Elöl a 7 széles lúdtalpkapa teljes keresztmetszetben átdolgozza a talajt, munkamélysége maximum 20 cm lehet. A kapák védelme lehet nyírócsapos vagy hidraulikus. A váz 80 cm-es hasmagassággal rendelkezik, és 100x100x6 mm-es szelvényekbõl épül fel. A talajmunka lezárását végzõ henger „T” gyûrûs vagy pálcás kialakítású lehet. A bemutatón nyírócsapos kõvédelemmel ellátott gép lesz „T” gyûrûs hengerrel, 1010 kg-os saját tömeggel, 120–140 Le teljesítményigénnyel.

 


Dal-Bo Dinco 300 szántóföldi kultivátor

 

 

JYMPA DSM 5 nyírócsapos késbiztosítással, dupla hengersoros elmunkálóval. A JYMPA altalajlazítók eddig fixkéses kialakításban, 2 évvel ezelõttõl pedig hidraulikus késbiztosítással voltak elérhetõek. A gyár a felhasználói igényekre válaszul elkészítette a nyírócsapos kõvédelemmel ellátott lazítót a JYMPA-tól megszokott erõs, robosztus kivitelben. A sorozat 3, 5 és 7 késes kivitelben készül, kb. 50 cm-es munkamélység érhetõ el vele. Az új, kéttagú hengersor szebb munkát végez, jobban aprítja a rögöket. A gép teljesítményigénye kb. 140–160 Le.

 


JYMPA MDL. SJ-2-F alzító 2 soros hengerrel