MENÜ

Szálastakarmány betakarítási technológia KRONE gépsorral

Oldalszám: 76
Dr. Kelemen Zsolt 2014.01.24.

A lucerna elsõ kaszálásával a szálastakarmányok betakarítási idõszaka lassan már el is kezdõdött, ezért egyre nagyobb az érdeklõdés a betakarítási technológiák és gépesítési megoldásaik iránt. Ezért az idény kezdetén egyre több szálastakarmány betakarítási, gépesítési bemutatót tartanak. A VALKON Kft. (6000 Kecskemét, Mindszenty krt. 55.) KRONE szálastakarmány betakarítási technológiáját, és annak korszerû gépeit négy helyszínen: Nagykanizsa térségében a Miklósfai Mg. Zrt.; Székesfehérvár mellett az Aranykorona Zrt. területén; Dormánd térségében pedig a Füzesabonyi Agrár Zrt. telephelyén, és Szarvas mellett a Bikazugi Mezõgazdasági Nonprofit Kft. területén mutatta be.

 

 

 

A szántóföldi gépbemutató sorozatot minden esetben a KRONE GmbH és a VALKON Kft. szakemberi ismertetõi és a szálastakarmány betakarítási technológiát bemutató elõadás egészített ki.

Az idõjárás nem kedvezett ebben az idõszakban a szántóföldi bemutatóknak, de a változó csapadékos idõjárás ellenére – melynek következtében Dormánd térségében tartott bemutatót állógép bemutatóként a Füzesabonyi Agrár Zrt. telephelyén kellett lebonyolítani – a különbözõ helyszíneken nagyszámú érdeklõdõ, résztvevõ tekintette meg a KRONE korszerû szálastakarmány gépsorát a széna-, szenázskészítés technológiában.A szálastakarmány betakarítási technológia munkamûveleteinek megfelelõen elsõként a KRONE szálastakarmány betakarító gépeinek széles típusválasztékából a kaszálás gépei közül az EasyCut tárcsás kaszálógépcsaládból egy hátsófüggesztésû gumihengeres szársértõvel szerelt EasyCut 280 CRi- Q és az EC 32P mellsõfüggesztésû, szársértõ nélküli tárcsás kaszából álló gépkombináció került bemutatásra (1. kép).

 


1. kép: lucerna kaszálásban a KRONE EasyCut 280 CRi- Q „V” ütõujjas

szársértõvel szerelt tárcsás kasza + EC 28 mellsõ függesztésû kasza

 

 

A KRONE EasyCut 280 CRi- Q hátsófüggesztésû tárcsás kasza az üzemeltetõ traktor hátsó függesztõ berendezéséhez csatlakozik. A bemutatott kasza gumihengeres szársértõvel van felszerelve. Az EasyCut kaszacsalád hátsófüggesztésû tagjainál a kasza vázszerkezete, a kiemelõ mechanizmus a kaszaszerkezet súlypontjában van megfogva. Ez a megfogás és a paralelogramma felfüggesztés egyrészt nagyon jó kereszt- és hosszirányú talajkövetést biztosít, másrészt csökkenti a kaszagerendely oldalirányú igénybevételét. Az EasyCut hátsófüggesztésû kaszacsalád tagjai 2,71-3,14-3,57 és 4 m munkaszélességgel készülnek.Az EasyCut család jobb- és baloldali, hátsófüggesztésû tagjai EasyCut 28, 32, 32 P és EC 28 CV, EC 32 CV és EC 32 CRI 2,71-3,14 m munkaszélességû mellsõ függesztésû tárcsás kaszákkal gépkombinációban is üzemeltethetõk. A bemutatón az EasyCut 280 CRi- Q és az EC 32P típus szerepelt.A KRONE GmbH tárcsás kaszái között a gyártmányskálán vontatott gépek, függesztett kasza gépkombinációk és magajáró gépek is szerepeltek. A KRONE tárcsás kaszák gumihengeres és V-ütõujjas szársértõvel is felszerelhetõk.

A kaszálást követõ munkamûveletben a rendterítésben egy szállítási helyzetben összecsukható KW 5.522/4x7 négy forgórészes rendterítõ szerepelt, mely 5,5 m munkaszélességgel tud dolgozni. A rendterítõ család pedig 4-6-8-10-12-14 forgórészes változatokat tartalmaz. A KW rendterítõ gépcsalád tagjai forgórészeinek villakarjai fixen vannak rögzítve a forgórészek tányérjaihoz, tehát a rugósujjak nem fordulnak el. A kisebb munkaszélességû változatok függesztett, míg a nagyobb munkaszélességû változatok féligfüggesztett változatban készülnek.A rendterítõ gépet a kisebb munkaszélességû tartományban a Swadro 46 egyrotoros oldalra rakó gép követte. Az oldalra rakó gépekkel 2-3 gépalj is összerakható.A nagyobb munkaszélesség tartományban rendrakásban vezérelt ujjas, négy forgórészes, szállítási helyzetben felcsukható Swadro 1400 középre rakó gép került bemutatásra (2. kép). A 3,6/3,3 m forgórész átmérõjû gép munkaszélessége 11,0-13,5 m lehet, a forgórészekre szerelt villakarok száma 13 db. A KRONE vezérelt ujjas rendrakók vezérlõpályája keményfémbõl készült és különlegessége, hogy nem igényel kenést.A rendösszerakásnak – a takarmány minõségének megóvása mellett – a következõ munkamûveletek gépeinek leterhelésében jelentõs szerepe van.

 


2. kép: terített rend szûkített rendre rakásában dolgozik a Swadro 1400

 

 A technológiai sorban az állandókamrás Bellima F 130 és a Round Pack hengeres nagybálázók következtek. Az egyszerûbb szerkezetû 1,8 m munkaszélességû rendfelszedõ szerkezetû és láncos rudas tömörítõ szerkezetû Bellima F 130 bálázóval 1,2 m átmérõjû és 1,2 m szélességû hengeres nagybála készíthetõ. A bonyolultabb, komfortosabb Round Pack 1250 vagy 1550 2 m munkaszélességû rendfelszedõvel rendelkezik és szeletelõvel is felszerelhetõ. Az 1,2 m szélességû bálák átmérõje 1,25, illetve 1,55 m.

Bemutatásra került az új fejlesztésû állandókamrás, de különbözõ beállított átmérõjû hengeres bálák készítésére alkalmas Comprima bálázógép-család F 555 XC típusa. A Comprima hengeres bálázógép-család V 150, V 150 XC, V 180, és V 180 XC tagjai pedig változókamrás gépek. A bemutatott hengeres bálázókat szenázskészítésre is alkalmazzák. Ebben az esetben a 65–70% nedvességtartalmú szálas anyagot fóliába kell csomagolni. A csomagolás átfedése a tárolási idõtõl függõen 18–30-szori lehet. A bemutatón e célból Simak WR-2100 T szerepelt. A szenázsbálák egyébként kiváló minõségû és beltartalmi takarmányt tartalmaznak.A bálázók sorát a KRONE szögletes nagybálázógép-család BiG Pack 1290 (HDP) tagja zárta. Az 1200x900 mm bálakeresztmetszettel dolgozó géppel nagybála tömörség érhetõ el, ez lehetõvé teszi akár az 500 kg tömegû bálák készítését is. A szögletes nagybálázók szerepe, használata a takarmányáru szerepének kialakulásával, és a szalmafélék, kukoricaszár ipari felhasználásával egyre nõ.

A bemutató utolsóként szereplõ gépe a BiG X magajáró szecskázógép-család 500 Le-õs motorral szerelt változata volt (3. kép). A BiG X szecskázógép családtagjai „V” alakban szerelt különbözõ késszámú dobbal, 6, 8 és 12 hengeres motorral készülnek. A szecskaméret fokozatmentesen nagy tartományban állítható.

 


3. kép: a BiG X 500 szecskázó lucernaszenázs-készítés közben

 

 

A bemutatókon szereplõ szálastakarmány betakarító gépeket a VALKON Kft. által forgalmazott Valtra traktorok legmodernebb típusai üzemeltették.A különbözõ helyszíneken tartott regionális jellegû bemutató az eltérõ kis- és nagy állatállománnyal rendelkezõ gazdaságok számára jelentett számos értékes információt.Dr. Kelemen Zsolt

MGI – Gödöllõ