MENÜ

Gratulálunk a hódmezõvásárhelyi díjazottaknak!

Oldalszám: 78-80
2014.01.24.

Az Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár – amelynek az Agro Napló immáron hosszú évek óta a médiatámogatója – mára a hazai agrárium legjelentõsebb seregszemléjévé nõtte ki magát. A hódmezõvásárhelyi Hód-Mezõgazda Zrt. nevéhez fûzõdik a hazai újkori állatkiállítások kultúrájának megteremtése. Az idei, tizenkilencedik alkalommal megrendezett szakmai találkozó hagyományosan azokat a technikákat, technológiákat és termékeket díjazta, amelyek méltán váltják ki a perspektivikus ágazat szereplõinek elismerését.

 

 

 

Az idei díjak odaítélésénél a bírálók arra törekedtek, hogy hazai értéket illetve értékteremtõ munkát, az innovációt jutalmazzák – de a szakszerû cselekvés idejét és módját, valamint a szervizellátást és a magyarországi hálózatokat is minõsítették. A díjban részesített cégeket és pályázataikat mutatjuk be olvasóinknak az alábbiakban, a kategóriák szerinti felsorolásban.

Növénytermesztés

 

I. Input anyagok, termesztés-technológiai ajánlásokNagydíj: Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. – „Pannónia kincse” hazai nemesítésû, GMO-mentes szójafajta termékA cég több, mint ötven éves múlttal rendelkezõ szójakutatási programját 2000-ben kezdõdõen megújította. Munkájuk eredményeként 2008-ban állami minõsítést, 2011-ben pedig fajtaoltalmat kapott az új Pannónia kincse szójafajtájuk, amely egyre népszerûbb a termelõk körében, és amely vetésterülete évrõl évre növekszik.A magas biológiai értékû vetõmag használati értékét korszerû vetõmag-kezelési technológiával növelik. Csávázott, Rhyzobium japonicum oltással ellátott, kiváló biológiai értékû és prémium minõségû vetõmag biztosításával segítik elõ a tökéletes kelést, így 15–20%-kal nagyobb, stabilabb termés érhetõ el. A jelentõs N-megkötõ képességgel rendelkezõ szója oltóporos vetõmagjának alkalmazásával hektáronként akár 40–50 kg N hatóanyag is megtakarítható.A cég szójafajtáinak potenciális termõképessége a fajtakísérletek tapasztalatai alapján meghaladja a 4 tonnát, de üzemi próbákban mértek már 4,5 tonnát meghaladó terméseket is.

 


Szilágyi László ügyvezetõ igazgatónak Antal Gábor,

a szervezõ Hód Mg. Zrt. vezérigazgatója adta át a díjat.


 

I. díj: Bólyi Mezõgazdasági Termelõ és Kereskedelmi Zrt. – Technológiaváltás a talajmûvelésbenA Bólyi Zrt. Technológiaváltás a talajmûvelésben címû pályázatának értékelésekor a zsûri külön kiemelte, hogy Baranya megyében 18 ezer hektáron gazdálkodó cég követésre méltó, példa értékû gazdálkodást folytat. A talaj kímélete és a talaj nedvességvédelme ugyanis különösen fontos ebben a klimatikus helyzetben, amelyet tavaly augusztus óta kell megélnünk. Az elsõ díj odaítélése a példamutatást hivatott kiemelni, amelynek rendkívüli jelentõségét örömmel díjazta a bíráló grémium.

 

III. díj: Organit Termelõ- és Kereskedelmi Kft. – Zöldpajzs® EK-mûtrágya termékA makro-, mezo- és mikroelem tartalmú immunerõsítõ komplex levéltrágya, az EK-mûtrágya olyan gazdag tápanyag- és ásványianyag-tartalmú levéltrágya, amelynek használatával nõ a növények betegségekkel szembeni ellenálló képessége. A ZÖLDPAJZS® javítja a növények regenerálódó képességét, kiválóan hasznosuló rézt, ként, bórt, mangánt, magnéziumot és cinket tartalmaz a felszívódást segítõ kelát formában, ezáltal növeli a termés mennyiségét, illetve javítja annak minõségét. Hatékonyabb vízhasznosítást, fokozottabb aszálytûrést biztosít a növények számára, emellett növeli a termés eltarthatósági idejét, védi a növényeket a káros UV-sugárzás ellen, ökológiai- és biogazdálkodásban is használható. Növeli az integrált termesztésben használatos növényvédõ szerek hatékonyságát, így csökkenti a felhalmozódó szermaradványok mennyiségét.A termék használatával nem alakul ki rezisztencia, élelmezési- és munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap! Valódi alternatíva, mert természetes vírus-, baktérium- és gombaölõ tulajdonságának köszönhetõen nagymértékben csökkenti a növényvédõszer-felhasználást, huminsav tartalma és mikroelem összetétele pedig erõsíti a növények ellenálló képességét a fejlõdés bármely szakaszában.

 
 

 

 

II. Technika-technológiaI. díj: Dalmandi Mezõgazdasági Zrt. - Víztakarékos öntözési és halászati fejlesztésekA Zrt. a növénytermesztés új beruházásainak köszönhetõen költséghatékony termelés mellett talajvédõ mûveléssel, a talaj minõségének illetve szervesanyag-tartalmának megõrzésével és növelésével, valamint a környezeti terhelések csökkentésével biztosítja a fenntartható magas szintû termelékenységet.Öntözési beruházásuk a halászati ágazat által hasznosított kiskondai patakra épülõ halas tavi rendszerre létesült, ahol meghatározó szempont volt a halászati és a növénytermesztési (öntözési) érdekek összhangba állítása mindkét hasznosítási mód irányába. A cég az öntözéssel egy idõben a halászati ágazatban olyan fejlesztéseket hajtott végre, amellyel az okszerû vízfelhasználás biztosítható, s amely lehetõvé teszi a téli csapadék tározását és intenzív halnevelési technológiák alkalmazását. Az öntözõüzem kialakításánál olyan mûszaki-technológiai megoldásokat alkalmaztak, amely a vízfelhasználás pontosságán kívül a legnagyobb mértékben automatizálható. A berendezés számítógépen vagy mobiltelefonon keresztül is vezérelhetõ, ellenõrizhetõ. A komplex rendszer mindkét ágazat vízfelhasználását racionalizálni tudja, ezzel megteremtve a hosszú távú gazdálkodásnak a feltételeit.

 

II. díj: Alfa-Gép Kft. – JJBROCH PLMA hagymavetõgépA kertészeti gépeket közel két évtizede forgalmazó Alfa-Gép Kft. kertészeti gépkínálata 2011-ben a fokhagymatermesztésre kifejlesztett gépsorral bõvült. A gépsor egyik eleme a vetõgép, mely naponta és tagonként 0,5 hektárnyi vetésre alkalmas, jelentõs kézi erõt és idõt megtakarítva. Mûködtetése talajhajtású kerekek által történik. A mélységben állítható csoroszlyák nyitják meg a talajt, ahova a tartályból kerülnek a gerezdek a beállított tõtávolságnak megfelelõen. Az egyedi és önálló vetõszerkezetû gépnél a vetõtárcsa a csoroszlya fölött helyezkedik el – közvetlenül a vetõtárcsa felett pedig a mintegy 50 kg kapacitással rendelkezõ tartály van. Minden sorhoz önálló és egymástól független vetõegységek tartoznak. A gép nagy pontossággal vet, mert vetõszerkezetébõl a fokhagymagerezdek közvetlenül a magágyba kerülnek, 5–10 cm magasságból. A vetési sortávolság szabályozható, a különbözõ méretû fogókanalak lehetõvé teszik az adagolótárcsa beállítását a fokhagymagerezdek méretétõl függõen.Az ültetõ mellett, a teljes fokhagyma gépsor további elemei a vetést elõkészítõ roppantó és csávázógép, a kétféle elven mûködõ betakarítógép valamint a betakarítás utáni mûveleteket végzõ tisztító és osztályozó gépsor, illetve az élelmiszeripari felhasználásra gyártott fokhagymahámozó gép.

 
 

 

 

ÁllattenyésztésI. Agrár-Informatika, Tartástechnológia, Állategészségügy, Szaporodás-biológia és Élelmiszeripar

 

Nagydíj: ADEXGO Kft. – Tojás alapú funkcionális termékcsalád valamint AdexGO1 és ReproGO bendõvédett Omega-3 zsírkészítményekA funkcionális élelmiszerek piacának új terméke egy újabb, igen komoly népegészségügyi probléma, veszélyfaktor és dobogós halálozási ok megelõzésére keres megoldást. A tudományosan igazolt hatású Omega-3 és konjugált linolsav zsírsavakban (CLA), továbbá E-vitaminban, kolinban valamint folsavban gazdag speciális tojás termékcsalád a szív- és érrendszeri betegségek illetve a koraszülés megelõzõ terápiás diétáiban alkalmazható élelmiszerek.A takarmányozás szekcióban pedig a cég az AdexGO-1 és ReproGO bendõvédett Omega-3 zsírkészítményekkel (a kérõdzõ állatok szaporodás-biológiai paramétereinek javítására, az ellenálló képesség fokozására és funkcionális tejtermékek elõállítására szolgáló fejlesztésükkel) indultak. A pályamunka külön erényeként említhetõ, hogy olyan állati terméket használ (tojás és tej), amely a tévesen társított negatív tulajdonságokkal szemben a fejlesztés eredményeként éppen a kockázati tényezõk csökkentésére illetve megelõzésére fejt ki igazoltan kedvezõ hatást.

 
 

I. díj: DeLaval Kft. – DeLaval VMS fejõrobot rendszerA komplett automatikus fejõrobot rendszer hatékonyan, a lehetõ leghigiénikusabb és leginkább tehénbarát módon, munkaerõ-takarékosan végzi a tehenek fejését. A technológia alkalmazkodik a tehenekhez és nem fordítva! A DeLaval VMS használatával a tehenek megszokott napi rutinja követhetõ: fejésük optimális idõben történik, az etetõasztalt pedig bármikor el tudják érni, amikor szükségét érzik. Ez javítja a tõgyegészséget és növeli a tejtermelést.A rendszer stresszmentes környezetet biztosít a tehenek számára, az állat nyugodtan lép be a fejõállásba, a csúszásmentes gumipadozatra. Az etetõvályú automatikusan a tehén feje felé mozdul és takarmányt adagol. A tehén hasa alatt nincs semmilyen nagy mûszaki berendezés a fejés alatt, így természetesen áll és nincs sérülésveszély. A kényelmes és nyugodt környezet magasabb tejtermelést eredményez.Az automatikus fejési rendszer sokkal több, mint egy robot: a megfelelõen mûködõ istálló alapvetõ fontosságú a VMS rendszer mûködéséhez. A DeLaval VMS a közepes és a nagyméretû gazdaságokban is megállja a helyét. Az új fejlesztésû tejszállítási és tejhûtési megoldások használatával 4–8–12, akár 16 VMS robotegység által kinyert tejet is hatékonyan lehet továbbítani és lehûteni.

 
 

I. díj: Pharmatéka Bt. – Diarr-Stop S Plusz, a gyógyszermentes prevenció a sertésdizentéria ellenAz új fejlesztésû, nemzetközileg is szabadalmaztatott sertésdizentéria-ellenes preventív célú készítmény a sertések takarmányába keverve alkalmas a súlyos gazdasági károkat okozó Brachyspirák miatti véres hasmenéses megbetegedések elleni védekezésre, hatása bakteriosztatikus. A dizentériát okozó Brachyspira baktérium különlegesen érzékeny a készítmény iránt. Dizentériás telepeken a hizlalási idõszak alatt folyamatosan a takarmányba kell keverni, ha a betegség már fennáll, a tünetek a készítmény etetésével pár nap alatt megszûnnek.A gyógyszernek nem minõsülõ készítmény használatával nem alakul ki rezisztencia, a hizlalási idõszak kezdetétõl a levágásig folyamatosan használható és nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje. A jelenleg használatos dizentéria elleni antibiotikumos kezelések hatékonyságát is javítja, szermaradványt nem képez. Etetésével jelentõsen csökkennek, illetve megszûnnek a dizentériás megbetegedések és a betegségbõl fakadó elhullások. A Diarr-Stop S Plusz szabadon felhasználható, és költségével együtt is több mint felével csökken a dizentériás megbetegedésekre fordított gyógyszerköltség!

 
 

II. díj: TOPIGS Danubia Kft. – Hõstressznek ellenálló TOPIGS Nagyfehér kocavonal (A-vonal)A hõstressznek ellenálló Nagyfehér kocavonal segít a szezonális szaporodás-biológiai problémák mérséklésében. A TOPIGS az elmúlt években számos kutatást végzett arra vonatkozóan, hogy a hõmérséklet a különbözõ vonalak esetén milyen hatást gyakorol a termékenyülésre. A hatalmas adatbázis feldolgozása során azt találták, hogy a TOPIGS Nagyfehér csoporton belül vannak olyan egyedek és családok, amelyek szaporodás-biológiai eredményei nem csökkennek drasztikusan, ha a napi középhõmérséklet 21°C fölé emelkedik. Ezekbõl a családokból alakították ki az új vonalat, amely tenyészérték becslésénél folyamatosan figyelembe veszik az idõjárási adatokat is.A TOPIGS-A vonal segítségével olyan árutermelõ kocákat tud a TOPIGS elõállítani, amelyik világszerte megfelel a helyi termelési feltételeknek azokban az országokban is, ahol a folyamatos meleg, vagy a nyári kánikulai napok kedvezõtlenül befolyásolják a telepek szaporodás-biológiai mutatóit.

 
 

III. díj: Altherm Kft. – Nagy teljesítményû nagybálás szalmatüzelésû kazáncsalád (135–800 kW teljesítményhatárok között)A magas mûszaki színvonalú, kiemelkedõen gazdaságos üzemeltetésû biomassza tüzelési rendszerek tervezésével, gyártásával, importjával és telepítésével foglalkozó Altherm Kft. magyar és dán tulajdonosok részvételével alakult 2009-ben. A hódmezõvásárhelyi cég elsõ lépésben egy tradicionális dán szalmabálás kazángyár által kifejlesztett, két évtizedes gyártási és fejlesztési tapasztalattal bíró termékkör licence alapján kezdte meg és fejlesztette tovább a nagy teljesítményû (2–800 kW) nagybálás szalma tüzelésû kazánok hazai gyártását és értékesítését. A búzaszalma mellett jól eltüzelhetõ a kazánokban a megfelelõen bebálázott kukorica- és repcebála is.A Termékdíjjal kitüntetett nagy teljesítményû, nagy kör- és kockabálás kazáncsalád alkalmazásával a vezetékes gáztüzelés költségeihez képest akár 80%-os megtakarítás is elérhetõ. A kazánok jellemzõ vevõi az állattartó telepek, kertészetek, üvegházak, nagyobb iroda- és üzemépületek, de kistelepülések közösségi épületeinek távfûtésére is alkalmasak. Telepítésükhöz nem kell kazánház, a beüzemelés és bekötés gyors, egyszerû: a kazánok teljesen automatikus szabályozásúak.

 

 

II. TakarmányozásI. díj: Organit Kft. – VITAPOL® ásványi takarmány haszonállatok és kisállatok számáraA Vitapol® ásványi takarmány kizárólag természetes alapanyagokat, mikroelemeket és ásványi anyagokat tartalmaz szerves huminsav komplex formában, melyek ezáltal könnyen felszívódnak az állatok emésztõrendszerében. Mindez a takarmányok emészthetõségét, így a fajlagos takarmány-felhasználás javulását eredményezi. Egyedülálló összetételének köszönhetõen jótékony hatást fejt ki az élõ szervezetre, erõsíti az immunrendszert, csökkenti a gyógyszerköltséget – elõsegítve ezzel az állattartás jövedelmezõbbé tételét szarvasmarha- és sertéstartásban egyaránt.

 
 

I. díj: Vitafort Zrt. – DUO PASS termékcsaládA DUO PASS termékcsalád a gazdaságos tejtermelés értékes és fontos eszköze – kettõs védelemmel ellátott szója illetve napraforgó készítmény, amelynél a bypass hatást részben a fehérjeforrás glukózzal történõ reakciójával és hõkezelésével, részben pedig hidrogénezett pálmazsírral történõ bevonásával érik el. A termékcsalád kettõs védelemmel ellátott napraforgó készítménye a piacon egyedülálló.A VITAFORT Zrt. kizárólag saját erõforrásaira támaszkodva fejlesztette ki a bendõvédett fehérjekészítmények elõállítására szolgáló speciális technológiát. A DUO PASS maga a „takarmányozás világszínvonalon”. Az egyedülálló kíméletes hõkezelés, valamint az állatok számára értékes energiaforrást jelentõ cukor és bypass zsír együttesen egy magas táplálóértékû, az állat számára minden összetevõjében értékesülni képes takarmányt eredményez, ahol a magas bypass érték kiváló posztruminális emészthetõséggel párosul.

 

II. díj: Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. – PiggyMilk kocatejpótló termékÚjabb bábolnai sikerrel büszkélkedhet a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., amely szinte minden évben részt vesz az Alföldi Állattenyésztési Napok Termékdíj Pályázatán, fontosnak tartva új termékeik, illetve fejlesztéseik bemutatását a szakmai közönség számára.Ebben az évben az új fejlesztésû és saját gyártású Piggy Milk kocatejpótló malactápszerük nyerte el a rangos helyezést, amellyel a bábolnai cég ma az egyetlen a hazai takarmányozási cégek közül, amelynek a teljesítményét három egymást követõ évben díjazták (2010: Nagydíj; 2011: II. díj; 2012: II. díj).A most kiváló eredménnyel pályázott PiggyMilk kocatejpótló használata az állatok növekedésének egyik legkritikusabb szakaszában, a szopós malac korban igen jól vizsgázott. Itt igazoltak azok az eredmények, hogy a Piggy Milk kocatejpótló etetésével növelhetõ a szopós malacok takarmányfelvétele. A termék kialakításánál kiemelt hangsúllyal vették figyelembe, hogy a malacok emésztõrendszere ebben az idõszakban még nem egészen fejlett.

 

III. díj: Alltech Hungary Kft. – Alltech® fehérje program, a mikrobiális fehérje szerepe a takarmányozásbanA készítmény mikrobiális fehérjét és könnyen felvehetõ nitrogénforrást biztosít a kérõdzõ állatok részére. A bendõben lebomló és védett részt is tartalmaz, amelyek jól emésztõdnek az emésztõtraktusban. A termék segítségével csökkenthetõ a teljes takarmányadag fehérjetartalma és ezzel a feleslegesen bevitt nyersfehérje, emellett növelhetõ a TMR energiatartalma.A program célja a tejtermelés növelése egy biológiailag értékes fehérjeforrás révén. Ez olyan mikrobiális eredetû fehérje etetésével valósítható meg, amely a bendõmikrobák által könnyen felhasználható nitrogénforrás, ugyanakkor egy része bendõvédett – ezáltal a vékonybélben jól emészthetõ esszenciális aminosav-forrás is. A termék olyan tejtermelõ tehenészetek számára ajánlott, ahol szaporodás-biológiai gondokkal küzdenek, illetve magas tej- és vérkarbamiddal rendelkezõ állataik vannak. A szervezetben cirkuláló karbamid ugyanis felelõs a szaporodás-biológiai gondok egy részéért, és az energiahiányos állapot ugyancsak rontja a szaporodás-biológiai állapotot és a tejtermelést, amely a laktáció elsõ harmadában fennáll. Az Alltech Fehérje Program koncepciója segítségével az energiaszintek javíthatók.

 


Helembai Jenõ, az Alltech Hungary Kft. ügyvezetõ igazgatója, a díjjalA díjazott termékekrõl bõvebbenVisszatekintõ:www.agronaplo.hu/talalkozzon/41www.agronaplo.hu/szemfules/533www.agronaplo.hu/szemfules/531