MENÜ

GABONASZÁRÍTÓ BERUHÁZÁSOK ÁLLAMI TÁMOGATÁS NÉLKÜL - MÉGIS GAZDASÁGOSAN

Oldalszám: 69
2014.01.24.

A 2012-es év sok kérdést vet fel a gabonaszárító berendezéseket forgalmazó cégek részére, valamint azon gazdálkodók részére, akiknél továbbra is probléma a megtermelt termény tisztítása, szárítása, tárolása.

 

 


Újabb állami támogatások ezen a területen nem várhatóak. Lesznek-e új beruházások támogatás nélkül? Túlélnek-e a gabonaszárítókat forgalmazó cégek? Hogyan oldják meg problémájukat a gazdálkodók?

Mindezek a kérdések húsbavágóak a Pannonagri Kft. részére is, hiszen ez a társaság immár 18 éve gabonaszárítók forgalmazásából tartja fenn magát, több mint 160 telepet épített fel STELA és LAW gabonaszárító alapgépekkel.

Az elmúlt 3 éves idõszakban a támogatási pályázatok voltak a meghatározóak, mindenki ezeknek a követelményeknek kívánt megfelelni. Döntõen nagy teljesítményû szárítótelepek épültek, amelyek óránként 15–20 tonna kukoricát is könnyedén leszárítanak, akár 10% vízelvonással is. A pályázatok értékelésénél pluszpontokkal honorálták a maradvány hõvisszavezetést, azaz a hûtõszekciókban elõmelegített, de már nem nedves levegõ visszavezetését a szárítóberendezés égõfeje felé. Mindez a nagy teljesítményû gépeknél indokolt is.

 

Más oldalról is megvizsgálhatjuk ugyanezt a kérdést: egy olyan kisebb gazdánál, aki évente csupán 3-4 ezer tonna kukoricát, valamint napraforgót és esetleg egyéb terményeket szárít, az energia-visszaforgatás már nem ennyire lényeges kérdés. Hiszen kisebb mennyiségeknél az elérhetõ megtakarítás is kevésbé jelentõs. Ezen gazdaságok részére vettünk elõ olyan, korábban alkalmazott mûszaki megoldásokat, amelyek rendkívül hatékonyak, megbízhatóan mûködnek, de lényegesen alacsonyabb költséggel valósíthatók meg.

Az LAW-N típusú szárítócsalád például rendelkezik mindazon kiváló mûszaki tulajdonságokkal, mint hõvisszavezetõs testvérei, az NE és az LE típuscsalád. Egyezik a szekciók méretezése, ugyanazok a ventilátorok, égõfejek mûködtetik a berendezéseket, a megbízható és kifinomult elektronika is azonos felépítésû. Csak a hõvisszavezetés hiányzik, ami azonban sokkal egyszerûbb felépítést és olcsóbb kivitelt tesz lehetõvé. Ilyen folyamatos nagyüzemi gépeink mûködnek Feldebrõn, Pusztaegresen és Rátóton még a „támogatás” elõtti idõszakból. A szárítási szezon végén ugyan néhány százezer forinttal magasabb a gázszámla összehasonlítva a hõvisszaáramoltatásos gépek üzemeltetési költségeivel, a beruházási költség azonban 15–25 millió forinttal alacsonyabb lehet 10–15 t/h (kukorica 25–15%) telepek létesítése során. Elgondolkodtatóan sok a megtakarítható beruházási költség…

Van tehát megoldás. Állami beruházási támogatás nélkül is létrehozhatunk gazdaságosan mûködõ minõségi szárítótelepeket hatósági kötöttségek, kényszerek és szõrszálhasogató elszámolás nélkül.

Kérjen mûszaki tájékoztatást és ajánlatot. Igény esetén szaktanácsadónk is készséggel felkeresi önt.

Petróczy László

www.pannonagri.hu

06-30/956-3034