MENÜ

Áttörés a Salmonella, a Campylobacter és az E. Coli elleni harcban

Oldalszám: 81
2014.01.24.

A baktériumok nemcsak az állatok egészségére jelentenek fenyegetést, ezáltal súlyos gazdasági veszteségeket okozva, hanem energia- és tápanyagveszteséget is eredményezhetnek, valamint közegészségügyi kockázatot is jelentenek. Az utóbbi években ezért sok gyártó erõfeszítéseket tett arra, hogy javítsa a szerves savak által létrehozható antimikrobiális hatást.

 

 

Manapság már pedig a kórokozó baktériumok visszaszorítása fokozható azzal is, ha a szerves savakat egyéb természetes eredetû növényi összetevõkkel kombináljuk (pl. fitokemikumokkal), vagy egy olyan újdonsággal, mint a Biomin® Per4izer™. Egy olyan permeabilitást fokozó anyag ez, amely növeli a Gram-negatív baktériumok (pl. Salmonella, E. Coli, Campylobacter) külsõ sejtmembránjának az áteresztõképességét, ily módon jelentõsen lehet növelni az egyéb összetevõk antimikrobiális hatását.

A Biotronic® Top3 leginnovatívabb összetevõje a Biomin® Per4izer™, amely egy permeabilitást fokozó anyag. A Gram-negatív baktériumok külsõ sejtmembránja a külsõ behatások elleni védõgát szerepét játssza, de ezt is meg lehet gyengíteni különbözõ anyagokkal, amelyeket permeabilizálóknak nevezünk. Amikor ezek az anyagok meggyengítik a külsõ membránt, az antimikrobiális tevékenység azáltal növekszik, hogy bizonyos antibakteriális anyagok be tudnak jutni a sejtbe, így képesek gátolni vagy elpusztítani a baktériumsejteket. Szinergikus hatáshoz vezet, ha a permeabilizáló anyagot egy olyan antibakteriális keverékhez adjuk, amelyben szerves savak és a fitokemikumok vannak. A hatás azonban nemcsak attól függ, hogy milyen permeabilizáló anyagot használunk, hanem nagymértékben befolyásolja a permeabilizáló anyag bekeverési aránya is.

 
 A különbözõ baktériumok elleni védelemre használt növényi kivonatok, a fitokemikumok hatásmechanizmusa viszonylag jól ismert. Azonban a Biotronic® Top3–ban lévõ speciális növényi összetevõ, a fahéj-aldehid az antibakteriális hatását különleges módon fejti ki.A fahéj-aldehid kapcsolódik azokhoz a fehérjékhez, amelyek nagy szerepet játszanak a potenciálisan káros baktériumok sejtosztódásában, ezáltal úgy gátolja a baktériumsejtek osztódását, hogy a baktériumsejtek nem tudnak szétválni, így hosszú láncokat alkotnak.A fahéj-aldehid további metabolizmusa során hippuronsav képzõdik, amely a vizelettel ürül. A hippuronsav a vizelet és a bélsár pH-ját alacsony szinten tartja, az alacsony pH pedig csökkenti a bakteriális terhelést a húgyutakban, ami segít megelõzni a húgyúti fertõzéseket.A Biotronic® Top3 szerves savak keverékébõl (hangyasav, propionsav és ecetsav) és fahéj-aldehidbõl áll, melyet a Biomin® Per4izer™-el kombináltak, amely növeli a szerves savak és a fitokemikumok antimikrobiális hatását.

A Biotronic® Top3 egy olyan új termék a BIOMIN cég Biotronic® termékcsaládjában, amely egyedülálló hatékonysággal segít az olyan Gram-negatív baktériumok elleni küzdelemben, mint a Salmonella, a Campylobacter és az E. Coli, ezzel javítja a baromfiállományok növekedési és termelési eredményeit és teszi kockázatmentessé az állati termékeket.