MENÜ

A repce minden szeme kincs!

Oldalszám: 39
2014.01.24.

A 2011-12 es szezon a repcetermesztõk számára várhatóan az egyik legkeserûbb emlékû évjárat lesz. A repce az a növény, melyre a vegetáció idõjárási körülményei az eddigiek során a legkedvezõtlenebb hatással voltak. Azt megállapíthatjuk, hogy a termelési kedv a vetésterületi adatok alapján megvolt, hiszen közel 270 000 hektáron vetettek repcét a gazdálkodók.

 

 

A repce iránt az utóbbi években élénk kereslet mutatkozott és ez a termelõk számára is elfogadható, jó felvásárlási árszínvonallal párosult. A 2011-es õszi évszázados szárazsági rekord a repceállományok sorsát már õsszel megpecsételte. Sok helyen a repce ki sem kelt, vagy nagyon rosszul kelt, így egyenetlen, gyenge állományok mentek a télbe. Aztán jöttek a kemény téli hidegek tovább gyengítve-tizedelve a repcéket. Az ország több pontján a már szinte virágzás elõtt vagy éppen virágzásban lévõ növényeket tavaszi fagykár is érte, nem beszélve a folytatódó tavaszi szárazság kedvezõtlen hatásairól. Közel 100 000 ha-on pusztult ki a repce és a túlélõk sem mutatnak igazán szép képet. Joggal várhatjuk, hogy legalább a túlélõk számára jók a piaci kilátások, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy nemcsak hazai problémáról van szó, hanem Európa nagy repcetermelõ országaiban is jelentõs terméskiesés várható. Ilyen körülmények között tisztán kell látni, hogy rengeteg tudás, információ, eszköz és lehetõség van a kezünkben, de azért „a víz az úr”. Néha túlzott mennyiségével, néha hiányával minden más tényezõ hatását felül tudja írni. Remélhetõen a repcetermesztés iránti kedv a kedvezõtlen évjárathatás ellenére megmarad és az idei évben több szerencse is párosul hozzá.

 

 


 

 A sikeres termesztés egyik fontos eleme továbbra is a megfelelõ fajta kiválasztása. Reálisan akkor ítéljük meg a helyzetet, ha belátjuk, hogy csodamegoldás nincsen és éppen a felvázolt körülmények tükrében szó szerint a helyén kezeljük a fajták, hibridek eredményeit, hiszen ami az egyik táblán igaz, az 5 kilométerrel távolabb, ha arra éppen volt esõ, már másképp van. A fajtaválasztásnál ezúttal célszerû a többéves tapasztalatokra támaszkodni. Ez nem zárja ki, hogy új fajtáknak szavazzunk bizalmat. Azt biztosan megállapíthatjuk, hogy az elérhetõ termésszintnek nem a fajták genetikai termõképessége a limitáló tényezõje.

Arra biztatjuk eddigi és jövõbeli partnereinket, hogy válasszák a magas genetikai értéket képviselõ fajtáinkat, vessék kiváló magjainkat, bármelyiket vetik, a magERÕ önökkel lesz!

 Galankó Attila

Szakmai tanácsadó +36-30/2670-647