MENÜ

Lemken sajtónap

Oldalszám: 59
2014.01.24.

Tizedik alkalommal rendezte meg nemzetközi sajtónapját a Lemken, amelyre 27 ország képviseletében több mint 110 újságíró volt hivatalos. A nürburgringi versenypályán tartott rendezvényre az AGRO NAPLÓ is meghívást kapott, így elsõként gyõzõdhetett meg arról, hogy a professzionális helyszín méltó színtérül szolgált a 232 éves családi vállalkozás nagyszabású programjához.

 

 

A bõ két évszázaddal ezelõtti kis kovácsmûhelybõl mára a mezõgazdaság vezetõ európai munkagépgyártójává fejlõdött Lemken cég tulajdonosa, Nicola Lemken optimistán tekint az elkövetkezõ idõszakra. Eredményeik ismeretében teljesen jogos a jövõbe vetett hite, hiszen a mezõgazdasági gépgyártási szektor termékei iránt a kereslet folyamatosan növekszik, és ez a cég eredményein is meglátszik.

 


Nicola és Viktor Lemken

 

 

 

Ahogy Dr. Franz-Georg von Busse ügyvezetõ igazgató elmondta, a 2011-es év volt a Lemken életében a legsikeresebb esztendõ, amikor is a 266 millió eurós bevételével – mintegy 13 ezer eladott géppel – a 2010-es évhez képest 31 százalékos növekedést jelentett. A közel 26 millió eurós nyereség a 2008-as évet követõ második legjobb eredményük, idei megrendeléseik pedig már az egész éves kapacitás lekötést garantálják azzal a rekordnak számító adattal, mely szerint januárban egy hét alatt 1557 darab megrendelést fogadtak be.

 

A magyarországi eladásokat elemezve Dirk Hollinderbaumer exportigazgató az elmúlt évekrõl szólt: 2007-tõl 2009-ig igen jó eredményeket könyvelhettek el, majd a gazdasági válság következtében a 2010-es értékesítésük átmenetileg csökkent. Tavaly azonban újra növekedett az eladás, így joggal számíthatnak idén a jó eredménnyel zárt 2008-as és 2009-es évek forgalmára – ebben szerepet játszik az is, hogy a most bemutatott újdonságok mindegyike érdekes lehet a magyar gazdák számára – itthon fõleg az ekék, a kultivátorok, a kompaktorok és vetõgépek iránt mutatkozik kereslet.
Szûcs Andor
, a Lemken Hungária Kft. értékesítési igazgatója mutatta be a gépeket az érdeklõdõ szakmai közönségnek. A Lemken értékesítéseiben a Smaragd kultivátort – amelybõl már 40 ezer darabot adtak el a cég fennállása óta – a kétsoros kapaelrendezéssel szerelt Kristall kultivátor követi. A Kristall kultivátorok szinte teljesen karbantartásmentesek: a csapágyak kétszeresen zárt tömítéssel rendelkeznek, így nem igényelnek zsírzást – ez komoly elõny a tárcsás kultivátorokkal szemben. A Kristallt elsõsorban sekély tarlómunkára fejlesztették – kiváló keverõhatása jelenti az elõnyét a három-, négygerendelyes kultivátorokkal szemben. A Trimix és a DuoMix kapákkal olyan kompakt, rövid felépítésû technika állítható üzembe, amely kisebb traktorral is jól mûködtethetõ – kétgerendelyes és kompakt felépítésének köszönhetõen ugyanis a súlypont igen közel helyezkedik el a traktorhoz. A kétgerendelyes Trimix kapákkal egyébként ugyanaz a bekeverési minõség érhetõ el, mint a három- négygerendelyes kultivátoroknál. A Kristallnál könnyedén hozzáférhetõ az oldalsó rögtörõ lemez, amely a bakhátolás elkerülése érdekében mindkét oldalra felszerelhetõ. A súlyátterhelõ rendszer 180 bar-os nyomással mûködve a munkagéprõl terheli át a súlyt a traktor hátsó tengelyére, így csökkentve a kerékcsúszást – ez közvetlenül jelentkezik a kevesebb üzemanyag-fogyasztásban és a nagyobb területteljesítményben.

 

Szûcs Andor                     

  

A Sirius 8 és 10 függesztett permetezõ család mindkét modellje elérhetõ 900, 1300, 1600 és 1900 literes tankkapacitással is. A Sirius 8-as 12–15 méteres, míg a Sirius 10-es 15–30 méteres keretszélességig rendelhetõ, és mindkét gép kompakt felépítéssel rendelkezik. Ennek lényege abban rejlik, hogy a traktorhoz közelebb helyezett súlyponttal kisebb emelõerejû gép is elegendõ az üzemeltetéshez (120–140 Le). Ennek megvalósítását szolgálja a Lemken szabadalma, a QuickConnect, amely egy automatikus felsõ függesztõkar csatlakoztatási rendszer. Ez egyrészt elegendõ szabad helyet biztosít a traktor és munkagép között ahhoz, hogy valamennyi kapcsoló elemet kényelmesen és biztonságosan lehessen csatlakoztatni, másrészt a rendszer automatikusan helyezi olyan közel a munkagépet a traktorhoz, hogy a nagy térfogatú függesztett munkagépek is elsõ pótsúlyok nélkül (vagy kevés pótsúllyal) használhatók legyenek. A vegyszerbekeverõ injektor, és a teljes gépkezeléshez szükséges csapok felszerelése baloldalon található. A két modell közötti legfõbb különbség, hogy a Sirius 8-as nem egy szabályozott rendszerû függesztett szántóföldi permetezõgép (az elõre beállított sebességet tartani kell), míg a Sirius 10-es egy teljesen automatizált rendszer (sebességtõl függetlenül juttatja ki az adott 200, 250 vagy 300 liter permetszert).

 

 


Lemken Sirius 10

 

 

A Lemken féligfüggesztett ekéinek továbbfejlesztett változatai a Diamant 11 és Diamant 12 modellek. A Diamant 11 ekék maximum 9 fejes kivitelben rendelhetõek, míg a Diamant 12 féligfüggesztett ekék akár 10 fejes kivitelben is rendelkezésre állnak felszereltségtõl függõen. A Diamant 11 felszerelhetõ súlyátterhelõ rendszerrel is, a Diamant 12 pedig alapkivitelben tartalmazza a fordulássegítõ automatikát. A táblavégi fordulóknál a súlyátterhelõ rendszer a Diamant 12 esetében automatikusan szabályozza a nyomást a hidraulika rendszerben, így forduláskor a traktor mindig stabil marad – és csökkenthetõ a rendszer nyomása a stabil közúti szállítás biztosítása érdekében is.

 

 


Lemken Diamant 11

 

Ugyancsak újdonság az elektrohidraulikus keresztirányú vízszintállítás a Diamant 12 ekéken: az eke dõlésszöge a traktorkabinból állítható és rögzíthetõ. A fordítómû az ekét az elektrohidraulika segítségével ebben az elõre beállított helyzetben tartja, így az ekefejek pontosan a kívánt mélységben dolgoznak még szántáselmunkáló henger egyidejû mûködtetése esetén is.

Bõvebb információ