MENÜ

Bábolna Takarmány Roadshow: Hogyan lesz a tejbõl profit?

Oldalszám: 81
2014.01.24.

Alapelv: „ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez”. A roadshow keretében a Bábolna Takarmány ezúttal április 25-én Dabason a szarvasmarhatartó partnereivel találkozott, hogy rangos elõadók társaságában megbeszéljük: hogyan lesz a tejbõl profit? Roadshowinkon soha ennyi résztvevõ: 110 partnerünk jött el. Ismét megerõsítést kaptunk: folytatni érdemes ezeket az eszmecseréket. Ezt tesszük.

 

 

Az egybegyûlteket Kádár Péter ügyvezetõ tájékoztatta cégünk elsõ negyedévi teljesítményérõl. Külön kitért az alapanyagpiac várható mozgásáról, a tovább dráguló árakról. Célunk változatlan: a folyamatosan korszerûsödõ eljárásokra építõ módszereinkkel jó minõségû takarmányok termelése. Az egyre dráguló alapanyagok miatt az ár-érték arányon folyó takarmánygyártás és -értékesítés a legnagyobb kihívásunk – hangzott el a bevezetõ elõadásban.

 Partnertalálkozónkon az energiahordozók közül az Omega-3 (N3) és az Omega-6 (N6) zsírsav volt a slágertéma. Ezek az egészségvédõ (ún. funkcionális) élelmiszerek elõállításában és a korszerû takarmányozásban egyre meghatározóbb szerepet játszanak.

 A hatásokOmega-3: az acidózist, a nagy hozamú teheneknél gyakori zsírmáj-szindróma kialakulásának esélyét csökkenti, nõ a fertilitás, az ivarzás hossza, javul a termékenyítés eredményessége, erõsíti az immunrendszert és mindezek nyomában nõhet a tejtermelés.Az Omega-6 által kiváltott kedvezõ energiamérleg hatására javul a takarmány tápanyag-összetétele, és – egyes vizsgálatok szerint – több, és magasabb fehérjetartalmú a tej, az ovuláció hamarabb következik be, kevesebb lesz a korai magzatelhalás.Bár a kutatók még vitatkoznak egyik-másik elõnyös hatásáról, az azonban biztos: meghatározóan fontos, különös figyelmet érdemlõ energiahordozókról van szó.

 

 Több Bábolna Takarmányban szerepelnek e zsírsavakA B-vitamin-csoport laktációra kifejtett komplex hatásával foglalkozó elõadásból kitûnt: sok még a kérdõjel. Például, hogy mennyi termelõdik belõlük és hogyan szívódnak fel? Annyi azonban bizonyosnak tûnik, hogy a bendõben képzõdõ vitamin – takarmányozással – kiegészítésre szorul. Egy megbízható amerikai vizsgálat szerint (Sacadura és munkatársai) a bendõvédett B-vitaminok bevitelének egyre magasabb szerepe lesz.A Bábolna Takarmány nagyigmándi laboratóriumában a B-vitamin-csoporttal is ígéretes eredmények születtek. A kísérleti gyártás megtörtént, kezdõdhet az üzemi kipróbálás.Amit eddig is tudtunk: a szaporodásbiológia gyakorlati sikere rengeteg apró – vagy inkább annak tûnõ –, nagy szakértelmet kívánó mûveletsorból áll össze. Így csokorba szedve azonban sok információhoz jutottunk.

 


Kõvágó Ignác, a Lakto Kft. tulajdonosa mutatta be a telep egyedülálló fejlesztéseit

 

 A színvonalas elõadások zárásaként a résztvevõk között kisorsoltak egy szaporodás-biológiai telepfelmérõ vizsgálatot, amelyet a Magyar-almási Agrár Zrt. képviseletében Domján István vehetett át. A sikeres partnertalálkozónk a Lakto Kft. dabasi szarvasmarhatelepének bemutatójával zárult.Fehér-Wellesz