MENÜ

A kicsitõl a nagyig, avagy mit mutatott a TRS 2012

Oldalszám: 54-55
2014.01.24.

Egyre nagyobb népszerûségnek örvend a Tavaszi Road Show, ami 2012-ben 4. alkalommal került megrendezésre. Összesen hat helyszínen mutatta be termékeit a kilenc gyártó és forgalmazó, március 26–31. között. Az Agro Napló két állomáson (Hobol és Vaskút) szerzett tapasztalatait írja le.

 

 

A gyakorlati bemutatón összesen 12 gépkapcsolatot láthattunk. Minden eszközt a Case IH erõgépei üzemeltettek. A jelenlévõ traktorok közül a legkisebb egy alap JXU 95 volt. A forgalmazó elmondása szerint Magyarországon az elmúlt 10 évben a legnagyobb számban értékesített erõgép. A St. Valentinban gyártott Puma CVX 165 8200 kg össztömegû, amit egy 6700 cm3-es, common-rail motor hajt. Összességében tágas kabin, egyszerû kezelõszervek jellemzik. A kisebb gazdaságok vezérgépeként is számolhatnak a Maxxum 115-tel, míg a nagyobbak esetében a növényápolás, vetés, mûtrágyaszórás stb. munkákban segédkezhetnek. Erõforrása egy 6700 cm3-es közös nyomócsöves motor. A kabin és a motor teljesen megegyezik az elõbb bemutatott Puma típussal. Különbség a két traktor hajtómûvében keresendõ. Alapfelszereltségben rugózott kabinnal ellátott. Emelõkapacitása 6,5 t, az elsõ híd terhelhetõsége 5 t körül van, amit jól demonstrált a mellsõ függesztésû magágykészítõ és a rászerelt homlokrakodó. A Case IH Magnum 260 névleges teljesítménye 260 Le. A típus már az SCR-technológiát hasznosítja, amely mintegy 15%-os üzemanyag-megtakarítást tesz lehetõvé. A kiállított modell 13,5 t, 8000 kg-ig súlyozható. A függesztõberendezés emelõkapacitása 9200 kg. A vaskúti helyszínen a házigazda jóvoltából egy Steiger nagytraktor is szerephez jutott.

 

Az Invest Kft. az erõgépek mellett egy 24 méteres Tecnoma Tecnis 3100-24 szántóföldi permetezõt, egy 6-soros kukorica és napraforgó vetésére alkalmas MaterMacc szemenkénti vetõgépet is bemutatott, de röviden ismertették az Agrisem mélylazító, illetve a lazítás, mint munkamûvelet elõnyös tulajdonságait is.

 A talajmûvelõ eszközök közül elsõként egy szántóföldi kultivátor, a Güttler PrimusPlus 300 mutatkozott be. A 3 m munkaszélességû gép kifejezetten tarlóhántásra és a szántás kiváltására alkalmas. A mûvelõelemek tekintetében elöl két sorban szárnyaskapák láthatók, amit szintén két sorban elhelyezett tárcsasor követ. Hátul egy teljes munkaszélességet lefedõ Güttler simplex henger munkálja el a képzõdõ rögöket. Nehezebben mûvelhetõ talaj esetén a kultivátor átalakítható 2,5 méteressé a két szélsõ kapa és a tárcsák eltávolításával. Szántáselmunkálásra, kedvezõtlen talajviszonyok esetén is jó magágykészítés valósítható meg a Földmester kompaktorral. A merev vázas LK30AS elsõ eleme a már jól bevált simító elõtét, amit 15 cm-es osztástávolságban szerelt rugós kapák követnek. A rögtörést egy Standard Güttler-henger végzi, ami önmagában is használható.Az 5 m munkaszélességû függesztett SuperMaxx kultivátor könnyedén alkalmazható a tavaszi szántáselmunkálásra vagy az õszi tarlóhántásra egyaránt. A rugós kapaszárak öt sorban helyezkednek el a nagyobb anyagáramlás érdekében. Az eszköz elején négy kerék segítségével állítható a mélységtartás. Csapos kialakításuknak köszönhetõen gyorsan megoldható. Szerephez jutott ugyanakkor egy PW48AS Compact henger is, ami elõtt egy FlatSpring rugós talajsimító elõtét egyengette a talajt.Az egy menetben történõ magágykészítés és vetés megvalósításához mutatta be a gyártó a traktor front részéhez csatlakoztatható DX30+ZV frontfüggesztésû magágykészítõ eszközét. A talajszerkezet kialakításáról és a magágykészítésrõl a három sorban elhelyezett kapák és egy duplex elrendezésû henger gondoskodik.

 

 


Maxxum 115 a Güttler DX30+ZV frontfüggesztésû magágykészítõjévelA GreenMaster 640 egy 6 méteres gyepápoló, amely 3 gép kombinációjából áll össze: az elején található egy 6 m-es HarroFlex simítós borona, a 2. egység egy Güttler standard henger, míg a 3. egy pneumatikus aprómagvetõ-egység, ami egy ütközõlapos megoldással juttatja ki a vetõmagot a henger elé.Folytatva a sort a talajmûvelõkkel a Pöttinger Synkro 3003 szántóföldi kultivátor univerzálisan használható nyári tarlóhántáshoz, viszont a szárnyas kapák eltávolításával egészen 30 cm mélységig le tudunk menni, átlazítható a talaj. A grubber kaparendszere nyírószeges biztosítású. A kapasor után található tárcsasor a talaj egyengetésére szolgál. Hátul egy ékgyûrûs henger látható, ami jó rögtörést biztosít. A henger segítségével állítható a munkamélység, emellett tömörítõ is.A Pöttinger Vitasem 302 mechanikus gabonavetõgépe 0,8 kg/ha-tól 400 kg/ha magmennyiség kijuttatásra alkalmas. A kiállított gép 1000 literes magtartállyal rendelkezik, nagyobbik testvére 4 méteres munkaszélességû és egy megnövelt 1400 literes tartállyal szerelt.A vetõgépek sorát a Terrasem C6 pneumatikus mulcsvetõgép zárta, amely egy menetben végzi a talaj elõkészítését, a vetést illetve a tömörítést 6 méteres munkaszélességben. Jó talajkövetéssel rendelkeznek, az adagolórendszer a lehetõ legpontosabban juttatja ki a vetõmagot. A nagy területhez nagy magtartály dukál, ez a C6 esetében 3000 liter.A mozgó gépbemutatót követõen egy Servo 25 függesztett eke tulajdonságait is megismerhették a jelenlévõk.

 

 


Szemlélõdõk a Pöttinger C6 mulcsvetõgép mellett

 

 

 A szomszédos erdõbe átlocsolva demonstrálták a Fliegl VFW egytengelyes vákuumos tartálykocsi hidromotoros vízszivattyúval felszerelt változatának nagy (2,7 bar) töltési nyomását, amely gyors permetezõtartály-feltöltést eredményez. A felszívást vákuumkompresszor (0,5 bar) végzi, az áttöltést a kijuttató ágba szerelt vízszivattyú. A Mischmeister keverõ univerzálisan használható a mezõgazdaságban. Takarmány-, komposzt-, csávázandó szem, de ezek mellett betonkeverésre egyaránt használható. A függesztett eszköz öntöltõ kanállal rendelkezik. A traktor TLT-rõl kardánnal hajtható.

 

Elsõsorban normál gabonaszállító pótkocsiként mutatták be a 23 m3-es Fliegl Gigant ASW 160-as letolókocsit, hiszen ahogy a bemutatón fogalmaztak „ahová az ajtón befér, ott le is ürít”. A felpakolt terményt a hidraulikus letoló rendszer egyszerûen kitolja magából rövidebb ürítési idõ alatt, mint a billentõk. A hátfal cseréjével könnyedén átalakítható átrakó- vagy trágyaszóró kocsivá. 


Fliegl Gigant ASW 160 felnyitott hátfallal

 

A Bobcat S185 kompaktrakodóval mindenki megtalálja a maga számítását, mellesleg az egyik legjellemzõbb típus a mezõgazdasági felhasználásban, köszönhetõen kompakt kialakításának és nagy adapterválasztékának. Erõforrása egy Kubota motor. 924 kg kapacitású, billenõ terhelése 1849 kg.A következõ „kis” gép a Bobcat T770. A gép gumihevederes járószerkezetû, így elõnye leginkább a laza szerkezetû talajokon hasznosítható. Univerzális feladatokhoz kiválóan alkalmazható.2011-ben mutatkozott be elõször a Bobcat TL360 teleszkópos rakodó. Emelési magassága 6 méter, maximális kapacitása 3000 kg. A gép Perkins motorral szerelt és hidrosztatikus hajtással rendelkezik. A motor hosszanti irányban került elhelyezésre, segítve ezzel a karbantartás idejét és a hozzáférhetõséget. A tömbösített hûtõ ferdén helyezkedik el a burkolat alatt, ami csökkenti a szennyezõdés-lerakódást és nagyban segíti a tisztítást. A vezetõfülke teljesen megújult. Legszembetûnõbbek a nagy üvegfelületek, amik tökéletes kilátást biztosítanak. A szélvédõ a kezelõ feje fölé nyúlik, így kiváló rálátást biztosít a munkaeszközre a gém megemelt állapotában is.

 

 


Terménykanállal szerelt TL360-as

 

 Elsõ alkalommal volt résztvevõje a Tavaszi Road Show-nak az Alliance gumiabroncsok kizárólagos magyarországi forgalmazója, a Bohnenkamp International. A bemutatott mezõgazdasági traktorabroncsokról (AGRI STAR) összességében elmondható, hogy a karkasz szerkezetének köszönhetõen országúton és szántóföldön is jó úttartást biztosítanak, mintázatuknak köszönhetõen zajszintjük alacsony, ugyanakkor nagy sebességtartományban (akár 65 km/h) és alacsony légnyomással is üzemeltethetõk.Mindemellett az Alliance a bemutatott mezõgazdasági talajmegmunkáló eszközökre, permetezõkre is széles minta- és méretpalettával rendelkezik, és mára a sorközmûvelõ abroncsok vezetõ gyártójává vált.Az Alliance tehát a mezõgazdaságban használatos minden gépre, eszközre, pótkocsikra átfogó megoldást kínál, még az egyedi igényekre is.

A megfelelõ gumiabroncs megválasztása mellett ügyelni kell a gumiabroncsnyomás-szabályzásra is. Erre külön felhívták a gazdák figyelmét, illetve a Deraland Kft. által forgalmazott AIRBOOSTER nyomásszabályzóval be is mutatták a gyors mûveletet. Az abroncsnyomás-szabályzással növekszik a felfekvõ felület és csökken a szlipp. Egy adott utat kevesebb kerékfordulattal tesszük meg, csökken az üzemanyag-felhasználás, illetve gyorsabban haladunk. Kisebb a talajtaposás és csökken a talajtömörödés. Összeségében akár 20%-os költségmegtakarítás is elérhetõ. E mellett bemutatták a svéd gyártmányú 4 m emelési magassággal és 2 t teherbírással rendelkezõ, traktorra szerelhetõ Quicke homlokrakodót, a 28 kN emelõteljesítményû Zuidberg fronthidraulikát, valamint a Scharmüller K80-as vonógolyós vontatási rendszert is. A gömb plusz csésze kapcsolat 30°-os dõlésszöget enged minden irányban. A kapcsolat hosszú élettartamú és szinte karbantartásmentes, amely csak a zsírzásra korlátozódik.

 

 


Dér Attila ügyvezetõ (Deraland Kft.) a gumiabroncsnyomás-szabályzás

fontosságára hívja fel a figyelmet

 

 Az AGRO.bio BactoFil termékeinek (baktériumtrágya) kijuttatásához mutatott be a Farcenter Kft. egy ún. FieldJet fúvókát, ami egy 6-7 m széles lapos sugarú kijuttatást tesz lehetõvé. Szintén lapos sugarú szórást eredményez a GreenMaster 640-es gépre szerelt Rét-Jet adapter, ami a traktor orr részén volt látható. A Tecnoma permetezõn összesen 8 db fúvóka szórásképét demonstrálták. Hat fúvóka a francia Albuz gyártmánya, melyek közül mindegyik kerámiabetétes, illetve hosszú élettartamú. A TeeJet termékei közül a StreamJet és AI3070 típusok mûködését szemléltették. Termékeik közül a Matrix Pro 840 G nyomkövetõ rendszer elõnyeirõl is szó esett.

 

 
Munkában a FieldJet fúvóka

 

 

Az Agreto 3-pont-felfüggesztésû mérlegrendszer az Agrárin Kft. saját terméke. A mérleg segítségével pontos számadatokat kapunk függetlenül a rakomány helyzetétõl, és akár menet közben is végezhetjük a mérést. Beszerelése egyszerû, mûködéséhez 12-24 V szükséges. A mért eredmények egy kijelzõrõl olvashatóak le, ami a traktorfülkében kerülhet elhelyezésre. A mérleg mellett a iMetos meteorológiai állomások, növényvédelmi és idõjárás-elõrejelzési rendszereket ismertették.

 

 


Az Agreto mérlegrendszer kijelzõje

 A rendezvényrõl megállapítható, hogy jó hangulatban és a szakmaiság jegyében zajlott le, hasonló nagy látogatói számot kívánunk jövõre is!

 

KÉPGALÉRIA-an-