MENÜ

Sokoldalú munkagép növényápolásra, vetésre és talajmûvelésre - Güttler GreenMaster

Oldalszám: 53
2014.01.24.

Már a cím is elárulja, hogy egy igazán sokoldalú gépet szeretnék bemutatni. Most biztosan sokan felkapják a fejüket, hogy ilyen nincs is, ami mindenre jó, az tulajdonképpen semmire sem jó igazán. Ezzel én is egyetértek, egyébként a Güttler GreenMaster nem is jó mindenre, viszont az alább felsorolt munkákra biztosan alkalmas. Ezt a vevõink is alátámasztják.

 

 

A Güttler GreenMaster elsõsorban növényápolási feladatokat hivatott ellátni. Minden kaszálás után ajánlott a gyepeket felülvetni, illetve a talajfelszínt takaró növényi szármaradványokat fellazítani. A vetõgépnek köszönhetõen egy menetben a gyep felülvetése is megvalósítható. Ez azért fontos, mert a gyep termõképessége ezzel a módszerrel hosszú idõn keresztül fenntartható. A simító további elõnye, hogy a talajfelszínt, vakondtúrásokat elsimítja, így a kaszálógép élettartamát is növeli. A hengerezés már önmagában is jótékony hatással van a termésmennyiségre, hiszen a Güttler-henger oly mértékben sérti a szárat, amely intenzív bokrosodásra készteti a növényt. Az említett növényápolási munka nemcsak gyepek, hanem egyéb szálastakarmányok, mint például lucerna esetében is alkalmazható.

A gép a zöldtrágyanövények termesztésében is kulcsfontosságú szerepû, mert a megfelelõen elõkészített talajból egy menetben képes magágyat készíteni, illetve a vetést elvégezni. Ez azért fontos, mert a zöldtrágyanövények termesztésébõl adódó eredmények financiálisan közvetlenül nem kézzel foghatók, viszont ezzel a gépkombinációval a termesztés költsége csökkenthetõ.

A HarroFlex simítós borona önmagában is, és a Güttler-hengerrel együtt is használható, így az aprómagvak, mint például mák, vagy lucerna számára készíthetõ finom magágy.

 

A költségek oldaláról nézve, egy ilyen gép nem olcsó, egyébként egész évben, többféle munkára is használható. Az egymenetes mûvelésnek köszönhetõen a felhasznált üzemanyag mennyisége csökkenthetõ. A gép 3 méteres munkaszélességtõl 9 méteres munkaszélességig áll a gazdálkodók rendelkezésére.

 

Páska Norbert

agrármérnök-tanár

www.guttler.hu