MENÜ

Kalászos növényvédelmi stratégia a vízmegõrzésért

Oldalszám: 27
2014.01.24.

Amióta az idõjárási adatokat feljegyzik Magyarországon, az elmúlt esztendõ bizonyult az egyik legszárazabb évnek. Sajnos a téli félév csapadéka is kevés volt ahhoz, hogy a talajok vízkészletét feltöltse. Gyakorlatilag a 2012-es tenyészidõszak aszállyal kezdõdött és e sorok papírra vetésekor folytatódott, sõt fokozódott. Ebbõl következik, hogy az idei évben az lesz a kulcskérdés, hogy mennyi vizet tudunk megõrizni a növényeinknek, és hogy ezt a vizet milyen hatékonysággal tudják hasznosítani! Az aszálykárokat több lépésben mérsékelhetjük a gabonáinkban.

 

 

A gyomirtás során a gyomirtó szer hatáskifejtésének sebessége döntõ. A lassan ható (fõleg SU) herbicidek több esélyt (idõt) hagynak a gyomoknak a vízért folytatott versenyben. Az Aurora® Full vagy az Aurora® Super napok alatt pusztítja el az összes kétszikû vízpazarló gyomot, esélyt adva a gabona töretlen korai fejlõdéséhez.

  

A gyomirtás idõszakában használjunk réztartalmú lombtrágyát! Elegendõ mennyiségû réz hiányában a kalászosok fotoszintézise (fénymegkötés és szárazanyag-elõállítás) gyenge hatékonyságú. Wuxal® Réz TOP kezelés hatására a kalászosok fotoszintézise maximálisan fog pörögni!

 


 

 

Száraz idõszakban részesítsük elõnyben a folyékony nitrogén fejtrágya formákat, melyek levélen keresztül is tökéletesen felszívódnak! Ügyeljünk azonban a perzselési veszélyre! A leperzselt gabona behozhatatlan hátrányba kerül. Az Azospeed® kijuttatását két-három nóduszos állapottól javasoljuk a perzselés legkisebb veszélye nélkül. A tápanyagokkal jól ellátott kalászos a rendelkezésére álló vizet sokkal jobban hasznosítja, vagyis több száraz anyagot (termést) tud elõállítani.

 

 


 

 


Figyeljünk a kártevõkre! A vetésfehérítõ hámozgatja a levelet, a sebzéseken fokozódik a párologtatás. A levéltetû a szívogatásával pazarolja el a búzánk vizét. Ellenük használjunk Fury® 10 EC rovarölõ szert!Tartsuk egészségesen a növényállományunkat! Ennek több oka van. A beteg növény sokkal több vizet párologtat mint az egészséges. Ráadásul a beteg növényben a légzés fokozódik, vagyis a megtermelt asszimilátáknak egyre nagyobb részét fogja ellélegezni, így a termésünket csökkenti. Védekezés nélkül a lisztharmat 20–30%-os, a rozsdabetegségek akár 50–60%-os termésveszteséget okozhatnak. A foltbetegségeknél (pirenofóra és szeptória) valamint a fuzáriózisnál a veszteség mértéke 10–30% közötti.

 

 Mivel ezek a betegségek általában két eltérõ idõpontban fertõznek, ezért két védekezés szükséges. Ha csak egy védekezést hajtunk végre, akkor egyes betegségek ellen késõn, míg mások ellen túl korán védekezünk és ez mindenféleképp a hatékonyság rovására megy.A más-más idõszakban végzett kezelésekhez az eltérõ követelményeknek megfelelõ gabona gombaölõ szert kell választanunk.Amennyiben nincs egészséges lombozat, akkor a szemek nem telnek ki megfelelõen. A lombvédelemhez (szárbaindulás és 2-3 nóduszosos állapot között) olyan fungicidet kell használnunk, amely:- az ilyenkor elõforduló minden betegség ellen hatékony,

- egyenletesen oszlik el a növényben, védetlen felületet nem hagy,

- gyorsan felszívódik, hirtelen támadó zápor nem mossa le,

- kombinálható a gyomirtó szerekkel, szárszilárdítóval,

- kiválóan keverhetõ lombtrágyákkal (Wuxal® Réz, Jello, Agriplant® Kalászos).Ezeket a feltételeket tökéletesen kielégíti az Eminent® (125 g/l vízben oldott tetrakonazol) kalászos gombaölõ szer.

 


 

Ha a kalász egészsége sérül, akkor mennyiségi és minõségi kárt fogunk elszenvedni. A kalászvédelemhez (melyet a kalászhányás, ill. a virágzás kezdetére idõzítsük) olyan fungicidet kell használnunk, amely:- kiemelten hatékony szárazabb idõszakban a rozsdák, míg csapadékos idõben a kalászfuzáriózis ellen és természetesen a többi, ilyenkor elõforduló betegségek ellen is hatékony,

- gyorsan felszívódik, hirtelen támadó zápor nem mossa le,

- a lepermetezett részeken (kalász és zászlóslevél) egyenletesen eloszlik és kiválóan tapad,

- kombinálható a rovarölõ szerekkel (Fury® 10 EC),

- keverhetõ lombtrágyákkal (Jello, Wuxal® Grano),

- keverhetõ folyékony fejtrágyával (Azospeed®).E követelményeknek megfelel a Green Star® (200 g/l tebukonazol + 100 g/l trifloxistrobin) gabona fungicid. A Green Star a kalászos fungicidek között az egyetlen olyan gyári kombináció, ahol a srtobilurin hatóanyag mellett a fuzárium ellen kiemelkedõ hatást nyújtó nagy adagú tebukonazol található.

 


 

 A felhasználás során feltétlenül tartsuk szem elõtt, hogy a kórokozók eltérõ idõjárási körülmények között, ennek megfelelõen eltérõ idõben fertõznek. A különbözõ kalászos gabona fajták betegség ellenálló képessége nagymértékben befolyásolja a védekezések számát és azok idõzítését. Lehetõleg mindig preventíven, legkésõbb az elsõ tünetek megjelenésekor védekezzünk.

 Vig József

Kwizda Agro