A takarmányköltség a legnagyobb költség a baromfitenyésztésben, tehát az alapanyagárak kulcsfontosságúak a gazdaságosság szempontjából. A kukoricát és a búzát világszerte meghatározó gabonaféleségként használják a baromfi takarmányozásában, viszont a klímaváltozás és a világszerte növekvõ kereslet következtében a gabonaárak folyamatosan változnak. Az alapanyagáraknak ez az ingadozása arra késztette a takarmányozási szakembereket, hogy különbözõ módszereket találjanak ki a termelési szint fenntartására, amivel ellensúlyozni tudják az alapanyagárak ingadozását.
Az egyik alkalmazott módszer, hogy újraformulázzák a recepteket olcsóbb alapanyagok használatával. Például 2011 júniusában az USA-ban a kukorica ára 15%-kal nõtt, ami a két legnagyobb USA baromfitermelõt arra késztette, hogy a búzát bevegyék a receptúrájukba (Reuters).
Az International Grain Council 2011 júniusi jelentésében a következõket írta: habár az emelkedõ hústermelés elõsegíti a takarmánykukorica keresletet, azt várják, hogy néhány, árérzékeny felhasználó nagyobb mennyiségben fog alternatív takarmányokat – búzát, árpát – használni.
Az EU-ban a Toepfer International Market jelentette 2011 áprilisában, hogy a kukorica iránti kereslet csökken, és az árpakereslet emelkedik. Az árpát, mint takarmánykomponenst a maximális szinten használják fel a takarmánygyártók a takarmány receptúrájukban.
Hasonlóképpen, az olcsóbb alternatív növényi fehérje forrásokat, mint a bioetanol gyártásból származó DDGS-t, illetve a napraforgódarát vagy a repcedarát, a szójadara egy részének helyettesítésére használják a baromfi takarmányozásában azért, hogy csökkentsék a költségeket.
A kérdés az, hogy az egyes összetevõkbõl mennyit tartalmazhat a recept, és milyen korlátokat kell figyelembe venni a recept összeállítása során?
Nem keményítõ jellegû poliszacharidok
Az olcsóbb, alternatív alapanyagok felhasználása a receptúrázás rugalmasságának növelése érdekében egy olyan költségoptimalizáló módszer, amely alapvetõ a profit fenntartásában áringadozások idején. Viszont, ezeknek az olcsó alapanyagoknak a baromfi-takarmányozásban való használata az étrendi rost, vagy szakszerûbben, a nem keményítõ jellegû poliszacharidok (NSP) mennyiségének megnövekedését eredményezi (1. táblázat).
Nagyításhoz katt a képre
Az NSP, úgymint az arabinoxilán és a béta-glükán (2. táblázat) jól ismert antinutritív anyagok, amelyek meggátolják a lényeges tápanyagok emésztését és a táplálék hasznosulását az állat számára. Két fõ mechanizmussal magyarázzák az NSP antinutritív hatását. Az elsõ ahhoz kapcsolódik, hogy a keményítõk és a fehérjék rostos sejtfalak által kapszulázottak, így az emésztõ enzimek fizikailag sem tudják elérni azokat.
Nagyításhoz katt a képre
A másik a béltartalom viszkózusos természetéhez kapcsolódik, amelyet az oldódó NSP okoz, és így sokféleképpen kihat az adag tápanyagtartalmának felhasználására. A magas béltartalom-viszkozitás hatásait a 3. táblázatban foglaltuk össze.
A takarmányadagok összetettsége
Alternatív takarmánykomponensek felhasználását a receptformulázáskor tovább bonyolítja az alapanyagok tápanyagtartalmának változatossága. Például, a fehérje- és aminosav-tartalom változhat. A keményítõ összetétel, amilóz-amilo-pektin arány és a keményítõ granulátum részecskeméret eloszlása eltérõ lehet.
A különbség a fitát – mint másik jelentõs antinutritív faktor – esetében is fennállhat. Mindezek, a takarmánykomponensekben elõforduló változatosságok befolyásolják a tápanyagértéket, és következésképpen az állat teljesítményét.
Kutatók kimutatták, hogy a búzás tápot fogyasztó broilerek teljesítményének ingadozása különösen a búza változó NSP szintje által okozott béltartalom-viszkozitás változékonyságának róható fel.
Hasonló változékonyság várható el a búza DDGS takarmányértékében.
Takarmányenzimek
Nagyobb hányadú rostos alapanyag használata csökkentheti az emészthetõséget, szóródást okoz a tápanyag elérhetõségében, következésképpen a baromfi teljesítményében. Ez a probléma nagyrészt megoldható a megfelelõ takarmányenzim alkalmazásával.
A külsõ, exogén enzimek lebontják a sejtfalalkotókat, az oldódó és nem oldódó arabinoxilánt és béta-glükánt, ugyanakkor felszabadítják a sejtfalba „becsomagolt” tápanyagokat, és csökkentik az oldódó rostok által okozott béltartalom viszkozitást.
A nettó hatása: az emésztési problémák enyhítése és ebbõl eredõen az állat teljesítmények növelése.
A takarmányenzim technológia lehetõvé teszi a termelõnek és a takarmánygyártónak, hogy alternatív, olcsóbb energia- és fehérjeforrásra váltsanak anélkül, hogy a váltás bármi módon negatívan befolyásolná az állat teljesítményét.
Takarmánygyártási problémák
A gõzkondicionálást követõ pelletállás a legáltalánosabb formája a hõkezelésnek a baromfitáp gyártása során. Kereskedelmi, élelmiszerbiztonsági és takarmányhigiéniai okok eredményezték, hogy a gyártás során gyakran használnak 90-95°C-os pelletállási hõmérsékletet, különbözõ kondicionálási idõtartammal.
A magas hõmérsékleten végzett tápgyártás nemcsak a hõérzékeny tápanyagok, és kiegészítõk elpusztítását veszélyezteti, de a keményítõk kocsonyásodásának növekedéséhez is vezethet, illetve a rostok oldhatóságához is.
Ez a béltartalom viszkozitásának növekedését okozza, ami gyengébb emésztéshez, és csökkentett tápanyag-felszívódáshoz vezet.
A takarmányenzimek kondicionálás és pelletállás alatti stabilitásának kérdése még fontosabbá válik, és új enzimtechnológiákat – mint például az eredendõen hõstabil takarmányenzimekre történõ szelekció és/vagy a száraz enzimek védelme hõ- és nedvesség stabil réteggel – fejlesztettek ki azért, hogy leküzdjék a magas hõmérsékletû eljárásoknál felmerülõ kérdéseket.
A hõstabil enzimek hõkezelt takarmányba adagolásának hasznossága alátámasztható publikált adatokkal, amelyek azt jelzik, hogy az exogén enzim hatása csökkenti a baromfi vékonybél viszkozitását. Ez még hangsúlyosabb olyan takarmánynál, amelyik magas hõmérsékletû kondicionálásnak és pelletállásnak volt kitéve.
Korszerû megoldások enzimmel
Egy exogén enzimnek az alapanyag tápanyagtartalmának emészthetõségét megnövelõ képessége függ a speciális szubsztrátok elérhetõségétõl, valamint a gyártás alatt az enzim stabilitásától.
Amint már jeleztük, az arabinoxilán és a béta-glükán a legfõbb alkotója a rostos antinutritív anyagoknak, amelyek, mint potenciálisan számba vehetõ olcsó alternatív alapanyagok jelennek meg (pl. árpa, búza, napraforgódara, repcedara).
Így, az Axtra XB – egy új endo-1,4-xilanáz és endo-1,3(4)-béta-glükanáz, 90°C-ig hõ-stabil takarmányenzim – használata lehetõvé teszi a termelõk számára, hogy csökkentsék a takarmányozási költségeket és megtartsák a madarak teljesítményét anélkül, hogy megszegnék a takarmányhigiénia elõírásait.
Számos, vezetõ baromfikutató intézetek által végzett legújabb kísérletek – világszerte az AXTRA XB ajánlott 100 g /tonna bekeverési aránya mellett – átlagosan 14 €/ takarmány tonna nettó hasznot mutattak a broilertakarmány-felhasználásban. Hasonlóan erõs és következetes eredményt mutattak ki a pulyka és tojóállomány vonatkozásában is.
Következtetés
A takarmány-alapanyagok áringadozásának belsõ kockázatcsökkentése – ahol a kulcs, hogy növeljük a formulázás rugalmasságát – lehetõvé teszi a váltást alternatív, de olcsóbb alapanyagokra anélkül, hogy a váltás bármi módon negatívan befolyásolná az állat teljesítményét.
Megfelelõen és függetlenül bizonyított, hogy a takarmányenzimek ismertek arról a képességükrõl, hogy megakadályozzák az NSP antinutritív hatását és javítják a tápanyag elérhetõségét, amely megnöveli az alternatív takarmányok baromfitakarmányozásban való használatát.
A Danisco tapasztalata és az Axtra XB mátrix értékeinek ajánlása alapján ezzel a különleges baromfi receptúrával lehetõvé teszik a termelõknek, hogy kiaknázzák a takarmányköltség-csökkentés lehetõségét a kevésbe drága alapanyagokra való átváltással úgy, hogy megtartják a madarak teljesítményét és maximalizálják a profitot.
Dr. Ahmed Amerah
global technical services manager,
Danisco Animal Nutrition, Marlborough, SN8 1XN, UK.
A terméket Magyarországon forgalmazza:
Panadditív Kft.
2040 Budaörs, Gyár u. 2./127.
Tel.: +36-23/886-940
Fax: +36-23/886-941
www.panadditiv.hu