MENÜ

PERSTORP partnertalálkozó Budapesten

Oldalszám: 71
2014.01.27.

2012. február 28-án tartotta partnertalálkozóját a svéd Perstorp Waspik BV és a Pro-Feed Kft. Budapesten.

Sándor Levente a Pro-Feed Kft. ügyvezetõ igazgatója megnyitójában kiemelte, hogy az idén ünneplik a cég fennállásának 15. évfordulóját. Céljuk a magyar takarmánypiacon a specialitásokra fókuszálni, így pl. nagyon sikeres saját fejlesztésû toxinkötõ családjuk, de ennek szellemében végzik gabonatartósításban közös munkájukat, a Perstorppal is.

 

 

„Mit tudnak a jelenlévõk a Perstorp cégrõl?” – tette fel a kérdést Dr. Papócsi Péter, regionális igazgató. Egy vegyipari cégrõl van szó, amelyet 1881-ben alapítottak Dél-Svédországban, és termékeivel életünk számos területén jelen van. Termék portfóliójukban többek közt megtalálhatóak formalin-vegyipari, mûanyag- és festékipari termékek, felületkezelõ anyagok, a világ 3 legnagyobb propionsav- és hangyasav gyártója közt tartják számon. 22 országban vannak jelen, 2200 alkalmazottat foglalkoztatnak, éves árbevételük 1,6 milliárd euro (460 milliárd forint). A takarmányadalék-piacon több mint 60 éve van jelen a Perstorp.

 


Dr. Papócsi Péter és Sándor Levente

 

 

A rendezvény elõadói 4 országból érkeztek, Koen Schwarzer kutatási vezetõ számolt be a takarmányadalékok molekuláris alapjairól. A Perstorp rendelkezik a hangyasav, propionsav és ezek sóinak illetve a vajsav és propionsav észtereinek gyártásához szükséges know-how-val, illetve magával a gyártáskapacitással. Molekuláris szinten kutatják ezeket a vegyületeket, a cél, hogy biztonságosabbá, szagtalanná, kevésbé korrozívvá tegyék e hasznos illózsírsavakat. A megoldást a zsírsavak glicerinhez kapcsolt észterei jelentik. Az állatokban a figyelem középpontjában a béltraktus egészségi állapota áll. A biológiai teljesítmény maximuma csak kellõen fejlett és egyensúlyban lévõ emésztõtraktussal érhetõ el. Vissza kell szorítani a patogén kórokozók számát úgy, hogy lehetõleg a hasznos mikroorganizmusok (mint pl. a tejsavtermelõk) szaporodását ne gátoljuk. Elõ kell segítenünk a felszívó felület (bélbolyhok) számának és hosszának növekedését. A különbözõ kombinációkban elõállított vajsav- és propionsav – észterek (ProPhorce SR termékcsalád) használatával ezen célok elérhetõek. Fontos kiemelni, hogy a szervessav-észterekkel csökkenteni lehet a felhasznált antibiotikumok mennyiségét, így csökkentve a káros rezisztencia kialakulásának lehetõségét. Így humán-egészségügyi közvetett elõnyei is kiemelkedõek.

Különösen a 2010-es nedves, csapadékos év kedvezõtlen tapasztalatai után értékelõdött fel minden olyan technológia, amivel meg tudjuk védeni szemes terményeink minõségét hosszabb tárolási idõszak alatt is. Meg kell akadályozni a toxintermelõ raktári penészek szaporodását, és a betárolt gabonák beltartalom romlását. A Pro-Feed Kft. által kifejlesztett mûszaki technológia elõsegíti a tartósítószer pontos adagolását, ellenõrzött körülmények közti felhasználhatóságát. A Perstorp által kifejlesztett ProSid MI 700 (propionsav, propionsav-glicerol-észterek és hangyasav keveréke) takarmánytartósító készítményt szintén ezzel a technológiával juttatják a gabonamagvak felületére. A készítmény elõnye, hogy bár rendkívül koncentrált, nem agresszív, nem kellemetlen szagú, és kisebb a párolgása, mint a konkurens termékeké. Így hosszabb idõn át hatékonyan gátolja a penész- és élesztõ gombák szaporodását.

Napjaink egyik jelentõs kutatási területe a világon az antibiotikumok kiváltására alkalmas antibakteriális készítmények kifejlesztése. A Perstorp ivóvízben alkalmazható antibakteriális termékeket (ProPhorce PH és BD) kínál partnereinek. A szerves savakat régóta használják ivóvíz fertõtlenítésre. Az állatba kerülve azonban a magasabb pH-n a szerves savak disszociálnak, így nem tudnak bejutni a patogén mikroorganizmusokba. Az esszenciális olajok – melyeket több ezer éve használnak tartósításra – magasabb pH-n is mûködnek. A baktériumok sejtfalán „lyukat ütnek”, s ezen keresztül már magasabb pH-n is bejuthatnak a szerves savak. Az esszenciális olajok (bioflavonoidok) és szerves savak kombinációja akadályozzák a baktériumok megtapadását, bejutását és invázióját. Hatásukra az E. coli és Szalmonella elveszti flagelláit, ez szintén a megtapadásukat gátolja. Gyakorlati kísérleti eredmények igazolták a készítmények hasznosságát Salmonella és E. coli fertõzöttség esetén.