MENÜ

Korszerû szarvasmarha telepi technológia, modern takarmányozás

Oldalszám: 87
2014.01.27.

Márciusban két helyszínen juthattak értékes információhoz illetve technológiai bemutatóhoz az érdeklõdõk a Bos-Frucht Agrárszövetkezet és a Noack Magyarország Kft. közös szervezésében tartott – szarvasmarha-telepi technológiát, a takarmányozást, valamint a toxinfertõzöttség mérésének új lehetõségét ismertetõ – rendezvényen.

 

 

A Bos-Frucht Agrárszövetkezet kazsoki tejtermelõ telepén az USA Equipment takarmánykeverõ, -kiosztó kocsi illetve a mobil körmözõ és kezelõ kaloda használatáról kaptak gyakorlati bemutatót a résztvevõk a gépeket gyártó Vrebamelkvee B.V. cég tulajdonosa, Alex von Bakel jóvoltából. A Vrebamelkvee B.V Hollandia egyik legnagyobb tejtermelõ farmja, ahol a személyes tapasztalataikat összefoglalva kezdtek saját fejlesztésû takarmánykiosztó, szippantó, letoló kocsi, körmözõ kaloda és lábfürösztõ gyártásba. Amerikában 6000 fõs tejelõ szarvasmarha farmon gazdálkodnak, ami mellett még 70 db szarvasmarhatelepet integrálnak (Michigan, Ohio, Indiana, kb. 150000 fejõstehén). Az USA Equipment gépek és technológiák ma már az egész világon ismertek és elérhetõk, így Magyarországon is a Tauro-Trade Kft. forgalmazásában.Egyed László, a Bos-Frucht elnöke technológiájuk bevezetését megelõzõen az egyik legnagyobb holland farmon gyõzõdött meg a takarmánykeverõ, -kiosztó kocsi kivételesen jó teljesítményérõl, amely nagyban hozzájárul az eredményeikhez is: Karakón, Homokszentgyörgyön, Bárdudvarnokon, Somogyszilben, és Kazsokon napi 60 ezer literes tejtermelést produkálnak, a csoporthoz tartozó Fino-Food Kft. tejfeldolgozó üzemébe pedig naponta 200 ezer liter tej érkezik különbözõ tejtermékek feldolgozásához.A program részeként a tejfeldolgozóban mutatták be a Noack Magyarország Kft. által forgalmazott Reveal AccuScan mûszert, amely gyors és egyszerû megoldást kínál a mikotoxin problémák hatékony kezelésére. A mûszer nem pusztán azt mutatja meg, hogy van-e toxinfertõzöttség vagy nincs, de pontos mennyiségi információkkal is szolgál a kritikus toxin határértékeket illetõen, és még az Afla, DON toxin mellett ZON is mérhetõ vele. A könnyen kezelhetõ, gyors mennyiségi meghatározásra alkalmas tesztek egyedülálló pontosságúak, a minta elõkészítése egyszerû, így minimális képzés elegendõ a mûszer használatához.

 


Mikotoxin vizsgálat

 

 A programot szakmai elõadások tették teljessé, ahol az USA Equipment gépcsalád bemutatásán túl szerepet kapott a Noack Magyarország Kft. által forgalmazott Vistacell® (élõ élesztõ), illetve Takács Tamás területi vezetõ elõadásában a modern takarmányozás részeként bemutatott feltárt lenmagdara elõnyeirõl is hallhattak az érdeklõdõk. A lenmagdara etetése pozitív hatással van az állatok egészségére, termelékenységére, teljesítményére, tejminõségére, metánképzõdésére (csökkenti).

USA Equipment gépekrõl videó ITT megtekinthetõ