MENÜ

Az Alltech az ágazat forradalmi változásaira összpontosít

Oldalszám: 81
2014.01.27.

Az Alltech 26. Európai Elõadó Körútja során 26 városban három hét alatt tizenhat elõadó tolmácsolásával közvetíti egyetlen céljukat: kijelölni a nyereséges jövõ felé vezetõ utat. Miközben napról napra jelennek meg új technológiák, a világ országainak gazdasága folyamatosan instabillá válik, a klíma változóban van és a kormányok világszerte fogalmaznak meg új rendeleteket az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése érdekében. A Föld népessége pedig rohamosan növekszik, így folyamatosan fokozódik a kereslet a mezõgazdasági termékek iránt – vagyis megváltozott mára az agráriparral szemben támasztott elvárás is.

 

 

Az Alltech éppen ezekre a forradalmi változásokra összpontosítva alakította ki idei elõadó körútjának tematikáját, amely fókuszában a holnap technológiájának alakítása áll, az út egy nyereséges jövõ felé. A rendezvényeiken olyan új technológiákat mutattak be a takarmányozástól az epigenetikán át az alga takarmányozásban való felhasználásáig, amely információk átfogó képet adnak az ágazat jövõjének alakításáról.A jövõ alakításában óriási szerepe van a mezõgazdaságnak, a termelõknek pedig a robbanásszerûen növekvõ népesség élelmezésén túl foglalkozniuk kell a csökkenõ erõforrásokkal és a környezetvédelmi aggályok jelentette problémákkal is. Az elõretekintéskor válaszolni kell a kérdésekre: mit tartogat a jövõ a gyermekeink számára, és ebben milyen szerep jut a ma emberének. Ha ugyanis az utódaink jövõjére gondolunk, akkor forradalmasítani kell a gondolkodásunkat az élelmiszertermelésrõl éppen úgy, mint a gazdálkodásról. Az Alltech tulajdonosát, Dr. Lyons-t idézve: „Ágazatként és jó állampolgárként egyaránt az a feladatunk, hogy most foglalkozzunk ezekkel a kérdésekkel, a világunkat öröklõ generációk érdekében.”Az elõadó körút hazai rendezvényén rendkívül érdekes elõadások mutattak rá azokra a tendenciákra, amelyek alapos indokként szolgálnak ahhoz, hogy tudatosan, átgondoltan és a jövõ érdekében cselekedjünk, hiszen utódaink egy komoly kihívásokkal teli világban fognak élni.

Sheelagh Pentony nemzetközi termékmenedzser beszélt arról, hogy a Föld népességének 23 százaléka él ma a szegénységi küszöb alatt, ugyanakkor az emberiség 80 százaléka rosszul, vagy alultáplált! Vizsgálatok szerint 2050-re a lakosság 35 százaléka nemcsak túlsúlyos, hanem kórosan elhízott lesz! Éppen ezért kell hangsúlyozni, hogy a népességet táplálni kell, és nem etetni! Ma már a fogyasztói tiltakozás is megjelenik a rossz minõségû és káros élelmiszerek ellen. Megdöbbentõ tény, hogy manapság az oberitás több gondot okoz, és nagyobb számú halálozást, mint az éhezés.

Jules Taylor-Pickard alkalmazásfejlesztési csoportvezetõ elmondta, hogy ma táplálkozási forradalommal állunk szemben, egészséges, tápértékkel teli, friss, természetes, tápláló, ízletes és biztonságos terméket igényel a fogyasztó. Ennek alapja a programozott takarmányozás, amellyel mintegy génkapcsoló módjára irányítható az állatok egészségi állapota a takarmányozáson keresztül. A nem megfelelõ takarmányozással bekapcsolt gének mûködésbe lépésével az állat külseje megváltozik, elhízik és a betegségek kockázata is megnövekszik. A programozott takarmányozással viszont csökkenthetõ a zsírtartalom mellett a koleszterinszint is.

Patrick Charlton európai alelnök kihangsúlyozta, hogy a mezõgazdaság ma virágzik, és óriási lehetõségek vannak benne. Rendkívül fontos tehát, hogy izgalmassá tegyük az ágazatot a jövõ generációk számára, ahogy az Alltech Kidzone programjában is megfogalmazza: mutassátok meg nekik a jövõt!