MENÜ

Axiál Szakmai Napok 2012. Szakma, szórakozás és gasztronómia egy helyen!

Oldalszám: 46-47
2014.01.27.

A március 22–24. között szervezett Axiál Szakmai Napok rendezvényen közel 16,5 ezres látogatói számot regisztráltak. Az Axiál Kft. által képviselt 25 hazai és külföldi gépgyártó mintegy 200 féle gépe és legújabb fejlesztései, jövõt jelentõ innovációi mellett számtalan kiegészítõ esemény állt az érdeklõdõk rendelkezésére. Az AGRO NAPLÓ a külföldi mezõgazdasági gépgyártók képviselõit kérdezte a nagy sikerû rendezvény kapcsán.

 

 

 

 


Pataki Balázs területi képviselõ – Berthoud
Második alkalommal vettem részt az Axiál Szakmai Napokon a Berthoud képviseletében. Pozitívnak értékelem az ilyen típusú rendezvényeket, hiszen ilyen sok gazdához ennyire közel kerülni viszonylag rövid idõ alatt más módon szinte nem is lehet. Ezek a népszerû szakmai programok alkalmasak arra, hogy felhasználói tapasztalatokat és visszajelzéseket gyûjtsünk, illetve jobb képet kapjunk az aktuális piaci helyzetrõl, az ország mezõgazdaságának rövid és hosszabb távú céljairól, irányvonaláról. Mindezek mellett remek lehetõség arra is, hogy más gyárak képviselõivel megoszthassuk a tapasztalatainkat és információt cseréljünk.Két gépet emelek ki a most kiállítottak közül. A Tracker vontatott szántóföldi permetezõt azért tartom fontosnak, mert tartálykapacitásban, illetve az elérhetõ keretek spektrumát tekintve a magyarországi mezõgazdaság elkövetkezõ éveinek az optimális méretû gépe, amellyel minõségi permetezést lehet végezni.A TwistAir egy új kialakítású, úgynevezett félig-függesztett szõlõpermetezõ. A gép munkát végzõ részei (ventilátor, szivattyú, szórókeret) a traktor függesztõ karjain vannak, így a munkavégzés során a keret mozgása tökéletesen kontrollálható, könnyebb fordulást tesz lehetõvé – míg a tartály vontatott kialakítású. A vontatási csuklópont hátra tolásával a szerkezet nyomkövetõ vonórúdként üzemel, és a kerekek pozícionálásával a traktorra jutó terhelés alig növekszik. A gépen új Airmist szórófejeket is találunk, melyeknek a korábbiakhoz képest tökéletesebb a szórásképe, és egyenletesebb az eloszlás a teljes felületet tekintve.Véleményem szerint, ha rövid idõn belül részünk lesz egy 3–4 napos áztatós esõben, akkor a gazdák sokkal bizakodóbban és bátrabban mernek majd új gépberuházásban gondolkodni. Az elkövetkezõ idõszakra szerintem inkább az lesz a jellemzõ, hogy aki tud szállítani gépet, az fog tudni eladni.A mezõgazdasági géppiac fokozatosan bõvül, és amellett, hogy európai szinten ismét emelkedõben van a gépek iránti kereslet, a keleti illetve ázsiai országok piacai évrõl évre nagyobb méreteket öltenek – vagyis magasabb darabszámokat követelnek a gyártóktól. Ez az igény azonban nem csak a fejlesztéseket határozza meg, hanem el is szívja az itteni piacról a gépeket. Összességében a Berthoud-ról elmondható, hogy az elõzetes terveinknek megfelelõen alakul az év, és reméljük, hogy ez a további hónapokra is igaznak bizonyul.

 

 

 

 


Hanskarl Metzger országfelelõs – Claas
Az Axiál Szakmai Napokon nagyon sok olyan gazdálkodóval lehet találkozni, aki a rendezvényen összegyûjtött információk alapján hozza meg befektetési döntéseit. Számunkra igen fontos ez a kiállítás, ahol láthatjuk, hogy ki tudjuk-e elégíteni a vevõk igényeit. Azt tapasztalom, hogy a magyar gazdák is folyamatosan figyelik az utóbbi idõben történt gazdasági változásokat, gondolkodásmódjuk pedig számunkra pozitívan változott. Ez közvetve segíti a gyártási folyamatainkat, mert jobban figyelembe tudjuk venni szükségleteiket – nekünk pedig lényeges, hogy minden egyes vásárló igényeit száz százalékban kielégítsük.Az eladások és a befektetések nagysága alapján legfontosabb termékkörünk a kombájnok, amelybõl a LEXION és TUCANO család továbbra is kiemelkedõ fontossággal bír. Az Axiál Szakmai Napokon a látogatók közvetlenül a területi képviselõktõl illetve a termékfelelõs kollégáktól kaphatnak olyan információkat a gépekrõl, amelyek segítenek megalapozott döntést hozni a vásárlást illetõen.A második legfontosabb termékcsoportunkat a traktorok képezik. Az elõzõ évben a magyarországi összpiac 2000 db-ról drasztikusan csökkent 1000 darabra, idén viszont várhatóan nagyobb, 1200 db-os traktorpiacot remélünk. A traktorok fontos szerepet töltenek be termékkínálatunkban, ezért folyamatosan új gépeket fejlesztünk. Az Axiál Szakmai Napokra az új 900-as sorozatból az AXION 950-es traktort hoztuk el, amely sorozat teljessé teszi a CLAAS traktor kínálatot, és kielégíti a magyar nagygazdaságok igényeit.Értékesítéseinkrõl szólva elmondhatom, hogy a 2009-es évben kiugróan magas eladások történtek, és az idei évre is optimistán tekintek: célunk, hogy a 2009-es év forgalmának ötven százalékát elérjük, majd az elkövetkezõ években folyamatosan megközelítsük azt.

 

"At Axial Professional Days we can meet a lot of farmers, who haven’t done any decisions concerning to their investments yet. They will collect all the information here, and make a decision based on this. This exhibition is a very important for us too, we can see wheter we are on the right track to fulfill all the demand from the customer side.I see Hungarian farmers constantly monitor economic developments of the recent. They are thinking in another way now. This indirectly helps our production processes, so we can measure the demand a little bit better. We are in contact continuously with the colleagues of our importers to get the latest information. It is very important for us to be able to fulfil the needs all of our customer as good as we can.Our main products - if I look the quantities and from the point of investment - are the combines, the LEXION as well as TUCANO range still has outstanding importance. Now the farmers can speak directly to the sales people and to productmanagers to get the information that need to make their decisions.The next very important product group is the tractors. If my estimations are correct, it still improved compared to last year. You know, this market went drastically down from 2000 tractors to 1000, and it looks that this year will be the market 1200 or more. It is only an estimation, but it will be a slight improvement. The tractors play an important role in our product offer and that is the reason why we develop new products. Our latest machine is here from the 900 series, the AXION 950. This series completes the CLAAS tractor offer and meet the needs of large farms in Hungary.I look optimistic for this year, we aim to reach at least 50% of the sales figures of the year 2009, which was a real exception, and of course we want to stabile grow on the next years and to come closer the figures of 2009."
 

 

 

 


Konrad Schaber területi értékesítési igazgató – Fendt
A Fendt magyarországi fõ piacát a középkategóriájú, 150–300 Le közötti traktorok jelentik, amelyek nagyon kelendõek ebben az évben. Komoly az érdeklõdés a 300 Le-nél nagyobb teljesítményû traktorok iránt is, amelynek legerõsebb tagja 360 Le-s. A középkategória új technológiai fejlesztései – mint például az új 700-as széria kabinja, ami kiváló kilátást biztosít minden irányba – további eladásokat eredményez. Ezen fejlesztések jó fogadtatása segít bennünket a további sikerekhez.

 

"Hungary is a very important market for us and we have to see how the development is going on in this market and how actions of Axiál work. We see here that they make here big, excellent performance. So we are satisfied with the progress and the market how it develops in Hungary for this year.Fendt main products on the Hungarian market are the middle class tractors, between 150 and 300 hp, what we can sell very good in this year. Furthermore new developments in the middle class increases and we salute because we have also new series. For example in the new 700 series You can find excellent top cabin which gives perfect sight to all sides. These requirements are well accepted and this makes really sense and we are quite successful with it. " 

 

 


Nyárádi Attila tulajdonos-ügyvezetõ – Framest Kft.
A Framest Kft. 2004-ben készítette legelsõ saját fejlesztésû gépét, amelyet Lajosmizsén mutattunk be az Axiál Kiállításon. Az új gép bevezetésére kiváló lehetõségnek bizonyult ez a megjelenés, amelynek hatására már az elsõ évben komoly eladások történtek, majd ezt követõen az Axiál Kft. kizárólagos forgalmazóként minden évben kiállította a gépeinket a rendezvényein. A paletta bõvülésével már érzékelhetõ volt, hogy az Axiál Szakmai Napok valódi határkövet jelentett az értékesítés során. Idén már 8. alkalommal állítottunk ki, és ugyancsak jólesõ érzéssel helyeztük a sok ragyogó nyugati gép közé a magyar csillogást is.Ez alkalommal a teljes termékpalettánkkal vonultunk fel. Az elmúlt két év sikergépe a Reptill, amely egy teljesen új koncepciót jelent, és bár rengeteget lehetett hallani róla, korántsem eleget ahhoz képest, amire ez a gép képes, és amit már eddig is hozott a magyar gazdáknak.

 

Olyan új lehetõséget nyitott meg ugyanis a kis- és középgazdálkodók számára, amely eddig nem létezett. Azon kívül, hogy a Reptillel egy 160–180 lóerõs traktorral rendelkezõ gazda is meg tudja valósítani a csökkentett menetszámú talajmûvelést, vagy az AKG-ban (ha a gép vetõadapterrel van felszerelve) akár egy azonnali vetést is – a rendkívül csapadékos és a szélsõségesen száraz év is bebizonyította, hogy ezt a gépet még extrém körülmények között is jól lehet használni. Például egy teljesen átnedvesedett, átvizesedett tavaszi talajt a Reptillel lehet néhány napra szikkasztani, tehát ahelyett, hogy agyontaposnánk a földet, fölgalacsinozzuk, végzünk egy 3–4 napos szikkasztást – majd ugyanezzel a géppel egy rendkívül jó minõségû felszíni munkát lehet produkálni, amely után bármilyen vetõgéppel lehet már dolgozni. Ugyanez vonatkozik a száraz idõben való használatkor is, mert a gép a késkialakításának köszönhetõen nem hantol, és nem szaggat, hanem azonnal „zár-zár-tömörít” – így száraz idõben is nagyon jó minõségû talajmunka végezhetõ vele.Gépeink fejlesztésének az irányvonala egyértelmû: a meglazított talajszelvények felszíni megmunkálásával és lezárásával olyan magágy készítésére, illetve olyan talajállapot létrehozására törekszik, amelybe nagyobb biztonsággal lehet késõbb vetni. Folytatjuk az irányt az egyre kevesebb csapadékra, annak megõrzésére való felkészüléssel, mert nem csak a talajfelszínnek, hanem a talaj mélyebb rétegeinek alakításával is lehet vizet koncentrálni, ezt pedig a késõbbiekben a növények számára hozzáférhetõvé tenni.A FraLaz lazítóink nagy sikert arattak tavaly, köszönhetõen annak, hogy ez az egyetlen lazító, amely nem hozott fel hantokat vagy rögöket nagyon száraz talajállapotok esetén sem. Ennek fejlesztése is egy teljesen új irányvonalat hoz majd, de errõl bõvebben az augusztusi próbák illetve tesztek után szólok majd. Elöljáróban azonban elmondhatom, mivel közel tizenkét éve foglalkozom ezzel a témakörrel, hogy ez egy sikerre ítélt történet lesz! Ezt egyrészt az idõjárás alapozza meg, másrészt az emberek megfelelõ gondolkodása.Ebben az esztendõben egy tõlünk nem megszokott kis géppel is megjelentünk: az M sorozat tagjával, amivel a 80–120 Le-s traktorral rendelkezõ gazdák számára is nyitottunk. A Framest gépeknél már megszokott elemek és alapelvek érvényesülnek itt kisebb méretben, ez a gazdálkodó számára egy jól átszerelhetõ univerzális eszközt jelent. Adott egy váz, amely alá tárcsát lehet tenni, de rajta van a henger, és oda fogatható a tárcsaegység 16 csavarral. Egy könnyû vagy nehéz kombinátoregységet lehet alátenni, és szükség szerint akár egy 3 méteres vetõkultivátort is lehet készíteni – ami megint csak egy újdonság, mert a 3 méteres vetõkultivátorok igen nehezek. Úgy tervezem, hogy ezt a gépet egy 80–100 Le-s traktor bírja majd elhúzni. Szükséges még a tavaszi és kora nyári idõszak tesztjeinek elvégzése, így augusztustól tudjuk majd bemutatni az eszközt. Sok 80–120 Le-s traktorral rendelkezõ gazda keresi a jobb minõségû gépeket, hiszen megfelelõ minõségû talajmunka elvégzéséhez érdemes beinvesztálni egy jó gépbe – mert a mûvelet költsége egy rossz minõségû munkánál is ugyanannyi. Mi pedig nagyon sok kisgazda számára megoldást tudunk kínálni.Idén nagyon erõs tavaszunk van, mert ahol tavaly õsszel a rendkívül száraz körülmények között próbáltak talajt készíteni, ott darabosak maradtak a szántások. A tél nagyon kevés csapadékot hozott, ezek a szántások gyengén omlottak meg, és nagyon kevés a víz a szántásban. Ezért a gazdák keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel lehetõleg egy menettel, intenzív munkával, egymenetes magággyal dolgozhatnak. Szinte az utolsó tavaszi gépeinket is eladtuk, ahogy jönnek ki a gyárból, úgy mennek ki a gazdáknak.A nyári illetve õszi gépek még nem kerültek a palettára, mert most mindenki a tavasszal van elfoglalva, és ha ez így folytatódik, akkor az elvárthoz képest 20–25 százalékkal magasabb eladást és érdeklõdést is prezentálunk. Gondot jelent, hogy nagyon sok repce nem kelt ki, ezt most tavaszi növényekkel próbálják kiváltani a gazdák. A talajban 100–150 mm mínusz csapadékkal számolunk, vagyis meglehetõsen vízhiányosak a talajok. Azok a gazdák jártak jól, akik azt a kevés vizet is meg tudták fogni a talajmûvelési rendszerükkel, ami télen hullott.A búzavetések most elég jó képet mutatnak, de csapadék hiányában termésveszteséget lehet prognosztizálni. Az elkövetkezendõ 3–4 hét idõjárása erõsen rányomja majd a bélyegét a termésre. Az árak magasan vannak, én pedig egy nagyon jó évre számítok – gépeink tavaly igen jól vizsgáztak, segítették a gazdákat a szélsõséges idõjárásban is megoldásokat kínálva, ezzel generálva számunkra egy erõs bizalmat.

 

 

 

 


Urbán Csaba termékmenedzser – Grégoire Besson
A Grégoire Besson fontosnak tartja az Axiál Szakmai Napokon való személyes megjelenést, amely egyfajta nyitás a magyar gazdálkodók felé. Ez abban is megnyilvánul, hogy Hannoverbõl közvetlenül ide hoztuk azokat az újdonságokat, amelyeket ott megmutattunk a nemzetközi ügyfelek és a közönség számára. Ezzel is azt kívánjuk jelezni a magyar partnereknek, hogy õk is legalább annyira fontosak, mint azok, akik ott voltak Hannoverben. Az Axiál Kft. és a Grégoire Besson közötti együttmûködés szorosságát ez is jelzi, mint ahogy az 1998 óta tartó sikeres kapcsolat is önmagáért beszél. Sok gép érkezett egyébként közvetlenül Hannoverbõl, és elmondhatom, hogy a mostani rendezvény számomra abszolút pozitív, ahogy minden Axiál Kft. által szervezett kiállítás. Számunkra ez egy valódi tavasznyitó bemutatkozási lehetõség, ahol célunk felhívni a vásárlók figyelmét az új gépeinkre.Az Axiál Szakmai Napokon bemutattuk az RW-8 fülkébõl vezérelhetõ, abszolút csúcskategóriás váltvaforgató függesztett ekét, ahol a gazdának ki sem kell szállnia a traktor kabinjából ahhoz, hogy bármit is állítson – mindent egy „Controlbox” segítségével tud pozícionálni. De büszkék vagyunk arra a V tárcsára is, amely 7,2 méterben elõször jelent meg Hannoverben a Grégoire Besson kínálatában, hiszen elõtte csak 6,2 méterig gyártottunk V tárcsát, X-ben pedig 14 méterig – V tárcsában pedig most igyekszünk hasonló méretekben is gyártani, mint X-ben. Kiállítottuk az Axiál Szakmai Napokon a Grégoire Besson 11 tonnás VXL, V elrendezésû tárcsás boronát, amely már gazdára is talált – már Hannoverben is nagy volt rá az érdeklõdés, ezért is szerettük volna megmutatni. A tél folyamán olyan idõjárás volt, hogy lehetett tesztelni, ez pedig meggyõzõ eredményt produkált az ügyfél számára. A gép egyébként – amely a különleges tárcsalapokkal felszerelve fagyos talajon is megállta a helyét – Tiszaszentimrén fog dolgozni, a Bagi majorban.Úgy látom, hogy egyszer az esõ, máskor pedig a szárazság miatt nehéz a talajmûvelés gépei gyártóinak a kihívásokkal szembe nézni. Kissé nehezen indult az év a számunkra, de azt láttam – és az ügyfeleinktõl is olyan visszajelzéseket kaptunk –, hogy a Grégoire Besson ekék és tárcsák megállták a helyüket, vagyis megbirkóztak a feladatokkal, eleget tettek a kötelességüknek Magyarországon, Közép-Európában és a világ mindazon országaiban, ahol jelen vagyunk. Ebbõl kiindulva tehát optimistán állunk az idei esztendõ elé is. Az elmúlt években az eladásainkat és piaci szegmensünket meg tudtuk tartani, és termelési kapacitásunk 2012-re teljesen lefoglalt. Ezek a számok és mutatók tehát azt jelzik, hogy van igény és kereslet ezekre a gépekre.

 

 

 

 


Szász Zoltán országfelelõs – Horsch
Amióta az Axiál forgalmazza a Horsch-t, azóta minden kiállításon jelen vagyok, de elõtte is szívesen vettem részt a Szakmai Napokon látogatóként. Fontosnak tartom, hogy ott legyünk egy ilyen nagyszabású rendezvényen is, hiszen a gazdaságokban az általunk nyújtott technológiával megvalósulhat a megbízható talajmûvelés.A legfontosabb Horsch-fejlesztés és újdonság a Maestro szemenkénti vetõgép, amely többek között a 2012-es év gépe címet is elnyerte Hannoverben.

 

Ez a gép nagy sebesség mellett képes a kukorica, napraforgó, répa, szója, repce precíz vetésére, és nagy mennyiségû mûtrágyát is magával tud vinni. A Maestro vetõgépet az idei szezonban vezetjük be a piacra, a következõ évtõl pedig már nagy szériagyártásban szerepel.Az esztendõ viszonylag jól indult a számunkra, most ugyan a termelõk kicsit szkeptikusak a szárazság miatt, de reménykedünk az esõben.

 

 

 

 


Andrea Leonardi országfelelõs, értékesítési vezetõ – LandiniAz Axiál Kft. a Landini egyik legnagyobb partnere Európában, és alapvetõ a számunkra, hogy személyesen is kapcsolatban legyünk importõreinkkel. A magyar piacot kiemelten fontosnak tartjuk, ahol az Axiál Kft. maximális, száz százalékos bizalmat élvez, hiszen pontosan tudjuk, hogy az egyik legnagyobb piaci szereplõ Magyarországon. A legjobb gépeket és támogatást kell nyújtanunk tehát a számukra.Az Axál Szakmai Napokon elsõ alkalommal veszek részt, de remélem, hogy mostantól minden évben lesz lehetõségem ellátogatni a rendezvényre, amely mind a Landini, mind az Axiál Kft. számára nagy jelentõséggel bír. Bevallom, lenyûgöz a program, mert bár számos jól szervezett nyílt napon vettem már részt, ezt egészen rendkívülinek és sikeresnek tartom.A magyar piacon a Landini a 100–160 Le-s traktorok eladásában rendelkezik erõs pozícióval, most a nagyobb, 200 Le feletti szériát is szeretnénk elõtérbe helyezni, és bízunk abban, hogy a szõlõ-gyümölcs kategóriában is további sikereket érünk el.Az elmúlt évekrõl elmondhatom, hogy a 2008-as év kifejezetten jól alakult számunkra, s míg 2009-ben és 2010-ben visszaesést tapasztaltunk, a 2011-es esztendõ ismét kiemelkedõnek számított. Reméljük, hogy az idén sem lesz másképp.

 

"Axiál Kft. is one of Landini’s biggest partner in Europe. So for us, it is very important to show our importers that we are here and that Hungarian market is really important for us. Landini has a complete and 100% trust in Axiál Kft. because we know that they are the biggest player on the Hungarian market. We need to be with them with the best series on the best support from us.It is my first time at Axiál Professional Days, but from now on I hope to have the opportunity to come every year because it is very important to us and Axiál Kft. also. And I have to say honestly, it is very impressive. I participated on many big open days, but I haven’t seen like this before, it is very-very well organized. So I’m very impressed and it will be a big success.Landini is a tractor manufacturer. We have a good series in Hungary from tractors between 100 -160 hp. We try to push also the big tractors we have in our range, with more than 200 hp. And we hope that can be a success with the range we have in orchard and vineyard. They are really good products and I hope we will also succeed also with them on the Hungarian market.2008 was a very good year, in 2009 and 2010 was some decline, but we had more selling in 2011 and we hope this year will be good again, we had a very good results by now. " 

 

 

 


Wojciech Rzewuski országfelelõs – Manitou
A lengyel, cseh és szlovák piac mellett 2011. január 1-je óta Magyarországért is én vagyok a felelõs, ahol az Axiál Kft. forgalmazásával igen sok Manitou gép talál gazdára. A Manitou márkának jó reputációja az Axiál Kft. nagyszerû képviseletének, valamint kiváló szerviz- és technológiai hátterének köszönhetõ. Példaértékûnek tartom a vállalkozást, sokat tanulhatunk tõlük.Magam elsõ alkalommal veszek részt az Axiál Szakmai Napokon, és nagyon örülök, hogy láthatom a több ezer potenciális vásárlót beözönleni a kiállításra. Úgy gondolom, hogy a magyar piac magas vásárlói potenciállal rendelkezik, ezért nagyon várom, hogy még jobban megismerhessem az itteni viszonyokat.Magyarországon a 731 és a 735-120 LSU a legtöbbet értékesített gép. A 700-as gépek sikere a magyar mezõgazdasági piacon véleményem szerint annak köszönhetõ, hogy ezek a gépek elég erõsek és nagyok ahhoz, hogy a gazdaságokban kezeljék a napi problémákat és ellássák a napi feladatokat.Úgy vélem, hogy az idei év jobb lesz a tavalyinál, bár a Manitou és az Axiál Kft. eladásai a 2011-es évben sem voltak rosszak. Persze nem a legjobbnak számít (ahogy sehol máshol sem), de azt gondolom, hogy mostantól egy növekvõ tendencia veszi kezdetét. Nem hiszem, hogy idén elérjük a 2008-as szintet, de bízom abban, hogy talán majd jövõre igen. A stabil és hatékony politikai helyzet hozhat sikert, amely képes segíteni a gazdákat és a vállalkozásokat.

 

 

"I’m responsible for Hungary as from the 1st fo January 2012. I am also responsible for Poland, Czech and Slovakia but the country I'm based in is Poland. Comparing these two markets ( Poland and Hungary ) I have to say, that Hungary is much smaller than Poland, but Axiál Kft. is selling really a lot of Manitou machines and Manitou brand is very well accepted here especially because of our dealer which is promoting our brand and products so well making an excellent service in paralell. That’s why I think we can even learn a lot from this organization and this market which is much more experience then polish one.This is my first time at Axiál Professional Days and I’m very-very pleased when I see thousands customers coming here. It seems that this market is very potential for the future. So that’s why I wait for the opportunity to see how the business looks like in this area.The main product here in Hungary is MLT 735 120 LSU being bestseller all over the Europe. The reason why this 7m model is the most demanded product is fact, that this machine is very strong and very reliable to handle every daily problems, daily jobs at each farmsI believe that the Hungarian market in 2012 will be better than last year even if 2011 was not bad for Manitou and for Axiál Kft. as well. I don’t think that we will reach the level of 2008 ( maybe it will happen in 2013 ) but I'm pretty convinced that the trend will be possitive. Of course year to year is changing a little bit but I think that now we will have a growing tendency. I believe that efficient politics with better organization can help farmers, hopefuly with some new subsidies what will help also companies like Manitou because all those processes are like chain and we are linked each other and we need each other."


 

 

 

 


Emmanuel Portier export menedzser – Monosem
A Monosem francia vetõgépgyártó cég gépeibõl számos értékesített darabot jegyezhet már az Axiál Kft. A nagyszabású rendezvényein évek óta jelen vannak a Monosem gépei, 2007 óta pedig személyesen is részt veszek a kiállításon. Már annak idején, a Lajosmizsén rendezett Szakmai Napokon is lenyûgözött a kiváló rendezvény, a sok-sok látogató részvétele pedig azt jelzi számomra, hogy a program rendkívül fontos mérföldkõ a mezõgazdaság életében a gazdálkodók számára.A Monosem fõ termékei a különbözõ méretû és kivitelû precíziós vetõgépek, amelyek az eltérõ méretû magyar gazdaságok igényeit elégítik ki, így mindenki számára megfelelõ terméket tudunk kínálni. A jelenlegi idõszak éppen a kukorica vetésének ideje, gépeink pedig ebbe a fõ profilba tartoznak. Nagyon elégedett vagyok az Axiál Kft. Monosem vetõgép-eladásával.

 

"We are the French manufacturer of Monosem planter. Many planters sold by Axiál, so it is very important for us to be here, as usual. Since a long time we come to Axiál Professional Days. I’ve started to visit this event in 2007. It is very impressive as usual. I used to know the other Professional Day which was in Lajosmizse, which was also very impressive with lot of machines, show and people. A lot of farmers visit this exhibition, so Axiál Professional Days is still important in the country for farm machinery.We are specialized of producing precision planter. This is our main product in different kind, in different size which suits to the requirements of several farms in Hungary from the small machine to the big machine. We have products for everyone.If we take this season for maize planting, which is the main aim of our machines, we are very pleased with Axiál Kft., concerning to the different kind of machines sold here."

  

 

 

 


Dr. Zrubecz Péter regionális menedzser – Sulky-Burel
Negyedik alkalommal vettem részt az Axiál Szakmai Napokon, mert fontosnak tartom a személyes jelenlétet ahhoz, hogy sok hasznos információt és visszajelzést kaphassak, nem is beszélve a kapcsolatok ápolásáról. Egy ilyen nagyszabású rendezvény megszervezéséhez komoly energia-, idõ- és pénzbefektetés szükséges, ami azonban bõségesen megtérül, hiszen ide jönnek a gazdák – lehet velük beszélgetni, sok hasznos információt szerezni, és például a jelenlegi termékeink továbbfejlesztésével kapcsolatos visszajelzést is kaphatunk tõlük.Ezen kívül fontos a kapcsolatok ápolása is, hiszen az Axiál Kft. nagy cég – az Axiál Szakmai Napok nélkül nehezen tudnám megoldani, hogy egy évben legalább egyszer minden területi képviselõvel találkozni tudjak, és az aktuális szakmai kérdéseket részletesen átbeszélhessük. Ugyanez igaz a vevõ- partnerekre is, hiszen olyan nagy számban vannak, hogy velük sem tudnék egy ilyen központi rendezvény nélkül személyesen találkozni.Az utóbbi években a növényápolás gépeinél figyelhetünk meg évrõl évre nagymértékû technológiai elõrehaladást. Ez a mi termékpalettánkat figyelembe véve a mûtrágyaszórás gépeit érinti, ahol nem is a gépek felépítése változott elsõsorban, hanem az általuk végzett munka precizitása a mûholdas helymeghatározási rendszerek illetve a szenzortechnológia fejlõdésének köszönhetõen. Mi is követjük ezt a tendenciát, ma már hazánkban sem csupán arról van szó, hogy konkrétan a szórásképet és a kijuttatott mûtrágya mennyiségét optimalizáljuk – a precíziós gazdálkodás támasztotta követelmények szerint a termõhelyi adottságokhoz és a növény igényéhez igazított mûtrágya adagokat juttatjuk ki.Korábban még soha nem adtunk el annyi elektronikával felszerelt gépet, mint az idei elsõ három hónapban. Ez teljesen helyénvaló, és biztos vagyok abban, hogy Magyarországon is ez a jövõ – hazánk ebben a tekintetben rövid idõn belül le fogja elõzni Európát, mert a magyarországi gazdálkodási szerkezet jobban megfelel a precíziós gazdálkodási követelményeknek. Itt egyetlen egy dologról beszélek: az pedig a méretgazdaságosság. A precíziós gazdálkodás rentábilisságához ugyanis kell egy minimális gazdasági és táblaméret, amely Magyarországon adott. Továbbá megvan a gazdálkodók anyagi ereje és az akarás is ahhoz, hogy egyre költséghatékonyabb gazdálkodást folytassanak, hiszen a precíziós gazdálkodásban végeredményben errõl van szó.Ebben a vonatkozásban a Vision Stop&Go mûtrágyaszóróinkat emelném ki, amelyek közül a standon egy X44-es modellt mutattunk be. Jelen pillanatban ezek a gépek vannak a legfejlettebb elektronikával felszerelve. Ez egyébként nem csupán egy mérlegrendszerrel rendelkezõ mûtrágyaszóró, amely sebességarányos, és mûtrágyatérkép alapján végzett változó dózisú adagolásra is képes, hanem GPS jel alapján automatikusan mûködteti a tolózárakat – korrigálva ezzel azt a hibát, amely a szemmérték alapján végzett táblavégi tolózár mûködtetésbõl következik. Ez egy olyan tényezõ, amelyet a mûtrágyaszórók gyártásában 2006-ig a szükséges méréstechnológia hiányában nem is lehetett figyelembe venni. Ma azonban kizárólag a SULKY Vision Stop&Go géptulajdonosok mondhatják el magukról, hogy olyan géppel dolgoznak, amelyet kategóriájában a legkorszerûbb méréstechnológiát felhasználva fejlesztettek ki, és ezzel képes a táblavégi fordulóterületek optimalizált beszórására is. Nehezebb a helyzet viszont, amikor a tábla vége nem egyenes, ilyen esetben elektronika nélkül külön-külön kellene eltalálni a gépkezelõnek (ugyancsak szemmérték alapján), hogy mikor kell becsukni a jobb- és baloldali tolózárakat.Egyre növekvõ szórásszélességek mellett arról beszélünk, hogy egy ilyen mûvelet egyszerre 15–30 vagy akár 40 méter szélességû sávban befolyásolja a szóráskép minõségét, annak minden agronómiai és gazdasági következményével együtt. A legelsõ ilyen gépet egyébként 2009-ben még a hivatalos piaci bevezetés elõtt adtuk el Gyõrben egy fiatalembernek, aki édesapjával együtt gazdálkodik, és maga is növényi tápanyag-visszapótlásból írja a doktori disszertációját a Nyugat-Magyarországi Egyetemen. Tavaly év végén adtunk el további két ilyen gépet, azokat idén év elején helyeztük üzembe. S úgy tûnik, hogy a kiállításon bemutatott darabnak is van már gazdája.

Bõvebb információ Szem-Füles Fotók: Axiál kft.