MENÜ

Spirit - csak nyer vele!

Oldalszám: 27
2014.01.27.

Kukorica területeink gyomirtása minden évben újabb és újabb kihívások elé állít, de évrõl évre gyarapodik a felhasználásra javasolt készítmények száma is.

Mi alapján döntsünk?

 

Természetesen elsõdleges szempont a várható gyomnövényzet. Fontos, hogy a kiválasztandó készítmény az elõforduló gyomfajok ellen biztos hatékonysággal rendelkezzen, hatását hosszú ideig megõrizze és kijuttatását a gyomok fejlettségéhez igazíthassuk.

 

 


 

 

Országos adatok alapján a kukorica gyomfertõzöttsége az utóbbi években jelentõsen nõtt. Különösen egyes gyomfajok értek el látványos „elõretörést” a megelõzõ idõszakhoz képest. Ezek között számos, korábban kevés gondot okozó egyszikû található. Ilyenek például a kakaslábfû, fakó muhar, köles fajok, a fenyércirok vagy a csillagpázsit. Nehezíti az egyszikûek elleni védekezést, hogy új fajok terjedésével is számolnunk kell. Ilyenek pl. a Kései köles (Panicum dichotomiflorum) és a Parti köles (Panicum riparium). Ezen fajok jelentõsége a közeljövõben várhatóan emelkedni fog, mivel a kelési idõpontjuk és a herbicid érzékenységük eltér a többi köles fajtól.

A fent vázolt kritériumoknak megfelelve, az utóbbi idõben terjedõ új- és korábbi gyomfajok elleni állománykezeléshez egyaránt kiváló megoldást jelent a Makhteshim Agan új kukorica gyomirtó szere, a SPIRIT. A hektáronkénti 450 g szulkotrion és 40 g nikoszulfuron hatóanyag, adalékanyaggal (Bio-Film) kiegészítve, a kétszikû gyomok mellett, biztos megoldás az egyszikû gyomok ellen is kukoricában. A két hatóanyag ebben a dózisban minden jelentõs, régi vagy új faj ellen hatékony. Jelentõsen megkönnyíti a védekezést, hogy a permetezés idõzítésénél a gyomok fejlettségét vehetjük figyelembe, a kukorica 7 leveles stádiumáig bármikor kezelhetünk.

A magról kelõ egyszikûek az 1-3 leveles fenológiai állapotban a legérzékenyebbek, de a kezelést idõben eltolva a SPIRIT a fejlettebb egyedek ellen is nagy biztonsággal felhasználható. A gyomirtási hatékonyság fokozásáról a csomagban lévõ Bio-Film gondoskodik, amely az egyszikûek elleni állománykezelésekhez nélkülözhetetlen segédanyag.

A készítmény természetesen nem csupán az egyszikû gyomok ellen nyújt megoldást. A SPIRIT a szulkotrionnak köszönhetõen, a posztemergens készítmények között kiemelkedõ, akár négyhetes tartamhatással is rendelkezik, így a kukorica legfontosabb kétszikû gyomnövényei ellen, köztük a késõn kelõ kétszikû fajok (pl. selyemmályva, csattanó maszlag, varjúmák) ellen is megbízható védelmet nyújt. A SPIRIT a hatáskifejtéshez nem igényel bemosó csapadékot, mindkét komponense levélherbicid, így a túl alacsony, vagy túl magas szervesanyag-tartalmú talajokon is biztonsággal alkalmazható.

A SPIRIT két, különbözõ hatásmechanizmussal rendelkezõ hatóanyaga kiegészíti és felerõsíti egymás hatását. Ennek a szinergista hatásnak köszönhetõen a szulkotrion kétszikû spektruma kiszélesedik, a nikoszulfuron hatékonysága az egyszikûek ellen megerõsödik, ezáltal a kevésbé érzékeny fajok ellen is kiváló hatékonysággal rendelkezik.

A gyûjtõcsomag 5 ha kukorica állománykezelésére elegendõ Nicogan-t és Sulcogan-t, valamint Bio-Film-et tartalmaz. Minimum 6 csomag vásárlása esetén részt vehet nyereményjátékunkban, amelynek részleteirõl a www.spirit.mahun.hu honlapon tájékozódhat.

Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser,

Makhteshim Agan Hungary Zrt.