MENÜ

Incimaxx Aqua S-D

Oldalszám: 83
2014.01.27.

Teljesítménynövelés ivóvízzel

 

Hódagro Zrt, HódmezõvásárhelySzabó Lajos elnök vezérigazgató úr 36 éve dolgozik a mezõgazdaságban. A Hódagro Zrt-nél 1977-ben kezdett dolgozni.Telephelyükön kötetlen tartásban 550 fejõstehén és annak szaporulata található. Naponta három alkalommal fejik a nagytejûeket és a friss fejõsöket, a többi tehenet pedig kétszer. A telep a megyei listán az elsõ három között szokott szerepelni, az országos listán pedig általában 12 és 48 között helyezkedik el. Fejési átlag 31 l/nap, istállóátlag 29,2 liter/nap.

 


Mire alkalmazzák az Ecolab által javasolt vízkezelési rendszert?A technológiát egy éve alkalmazzuk nemcsak a szarvasmarha, hanem a baromfi telepünkön is. Pár nap után zavaros, koszos víz ürült az itatóknál, azután a víz folyamatosan kb. két hét elteltével letisztult. Az állatok ezt követõen észrevehetõen több vizet fogyasztottak. Azóta csõtörés sem volt a telepen. A csõrendszerben levõ lerakódások és a vízkõképzõdés kezelésére és a kórokozók elpusztítása céljából használjuk a technológiát.

Volt-e valami különleges észrevételük?Észrevehetõen több a nyálkásodás, ha kevesebb vegyszert adagolunk. A forróságban lényegesen kisebb volt a tejtermelésben a visszaesés, mint az elmúlt években. A baromfi telepünkön a bélsár állaga szemmel láthatóan jobb lett és az elhullás mértéke is csökkent. Fontos számunkra a folyamatos biztonság a csõhálózat teljes hosszában. A szelepeknél a kiválásokból eredõ csöpögések is megszûntek. Véleményünk szerint a jó minõségû takarmány mellett a jó minõségû víz is fontos, ha ez jelenti a technológiában a leggyengébb láncszemet.

 


 

Bácsai Agrár Zrt., NagybajcsMegkértük Fodor Géza okleveles agrármérnök ágazatvezetõ urat, hogy mutassa be röviden a telepet.Fodor Géza: Az állatoknál kötetlen tartástípust alkalmazunk, a teljes állatlétszám 1187, ebbõl 602 tehén, amibõl jelenleg a fejõs 513 db. Napi kétszer fejünk. A fejési átlag: 28 l/nap.

 


 Miért döntött az Ecolab által ajánlott vízkezelési rendszer bevezetése mellett?Létfontosságú, hogy az itatási pontokon is jó minõségû, iható vizet itassunk, mert a víz minõségének kihatása van az állatok egészségi állapotára, takarmány hasznosítására és tejelõ képességére is. Telepünkön kemény a víz (20 NK fok feletti), ezért fontos a vezetékrendszer tisztántartása és fertõtlenítése is. A technológiát egy éve alkalmazzuk és elértük, hogy a csõrendszereink kitisztultak, az állatok több vizet fogyasztanak. A rendszerünket ez a megoldás folyamatosan vízkõteleníti és fertõtleníti is.

 

 
Ecolab-Hygiene Kft.

1123 Budapest, Alkotás utca 50.

Telefon: 06-1-325-3507

Telefax: 06-1-325-3534

További információ:

Kiss Attila: 30/229-6794

Molnár Helén: 30/952-9678

Molnár Bettina: 30/334-2592