MENÜ

GOP-1.3.1-09/A-2010-0041 PROJEKT - Új takarmány és takarmányipari technológia az Agroprodukt Kft.-nél

Oldalszám: 74
2014.01.27.

Az Agroprodukt Kft., a Bács-Kiskun megye déli térségének kiemelkedõ – kizárólagosan magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezõ – mezõgazdasági vállalkozása. Cégünknél kiváló összhangban mûködik a növénytermesztés, a takarmánygyártás és a baromfitenyésztési ágazat. A folyamatos javuló termelési és termelékenységi mutatókra való törekvés indította el vállalkozásunkat, hogy minden ágazatunk számára elõnyt mutató innovációs kísérletet kezdjünk el a 2010-es évben, „Viaszos kukorica alapú takarmány és takarmányipari technológia alkalmazása a gigant pulykatenyésztésben az Agroprodukt Kft.-nél” a GOP-1.3.1-09/A-2010-0041 PROJEKT pályázat keretében.

 

 

Az innovációs kísérlet során arra keressük a választ, hogy a speciális keményítõ összetétellel rendelkezõ viaszos kukorica takarmány alapanyagként történõ alkalmazása során javítható-e a pulykák fajlagos takarmány felhasználása, és a súlygyarapodása. Ezen felül milyen energia-megtakarítással számolhatunk a keverõüzemi feldolgozás során, a kisebb szárítási költség, illetve a takarmánygyártási folyamat egyszerûsítése által.

 

 


 

 Az innovációs kísérlet a megfelelõ viaszos kukoricafajta kiválasztásával kezdõdött. A szelektálás során figyelembe vettük a terméshozamokat, a beltartalmi paramétereket, és nem utolsó sorban a mikrobiológiai állapotot.A számunkra legértékesebb fajta kiválasztása után a viaszos kukoricát, mivel magas víztartalommal tároltuk be, tartósítási eljárás alá vontuk – mely a propionsav és sói által történõ savanyítást jelenti.A kísérlet következõ fázisa a megfelelõ takarmányreceptek optimalizálása – a laboratóriumi körülmények között bevizsgált viaszos kukorica beltartalmak alapján.

 

 


 

 A projekt öt termelési rotáción keresztül (mely 30 hónapos intervallumot ölel át) figyeli az állatok termelési eredményeit, minden rotációban kísérleti és kontroll állomány teszi aprólékosan kiértékelhetõvé a hagyományos és a viaszos kukoricát fogyasztó pulykák fajlagos mutatóit. Végül az öt rotáció komplex paraméterei alapján tudunk konkrét véleményt formálni az új, eddig az állattenyésztésben nem használt kukoricafajta használatának eredményességérõl, s a jövõbeni opcionális lehetõségérõl. Természetesen az eredményekrõl további tájékoztatást adunk az innovációs kísérlet lezárását követõen.

 Nemes Péter

Takarmányozási szakértõ