MENÜ

Finotto Eurofalcon - verhetetlen hasmagasság

Oldalszám: 32
2014.01.27.

Az Észak-Olaszországban mûködõ Finotto Srl nagyjából 40 éve készít speciális gépeket, elsõsorban növényvédelmi feladatokra. A vállalat olyan szerkezeteket tervez és épít, amelyek bizonyos szempontból egyedinek tekinthetõk. Ezt lehetõvé teszi az üzem manufakturális jellege, illetve rugalmassága. Az évente gyártott darabszám az önjáró permetezõgép esetében általában 22–28 db. Mára az évek alatt több mint 350 Finotto készült, ebbõl Magyarországon húsz dolgozik. A jelenleg futó gépük, az Eurofalcon E-170 típusú önjáró permetezõgép is a maga nemében egyedülálló, olyan kritériumoknak kell hogy megfeleljen, amelyet a nagyszériás gyártók inkább nem vállalnak.

 

 

Az E-170 géppel az a cél, hogy gond nélkül képes legyen permetezni akár 285 cm magas állományt is. Fõleg kukorica, dohány és napraforgó ültetvények permetezésére használják világszerte, de bármilyen hasonló ültetésû növénykultúrában ugyanígy alkalmazható. Ezt úgy érték el, hogy egy függesztett alvázat alakítottak ki, szemben a szokásos magasra emelt merev hidas megoldásokkal (amely által a súlypont is emelkedik, valamint a stabilitás romlik). Itt a négy kerék felõl van befüggesztve a központi alváz, ehhez tartozik a motor, a fülke, a szórókeret. Ahhoz, hogy a függesztett rendszer terhelése csökkenjen, a permetlevet két tartályba osztja el a gép, ezek pedig a jobb és bal oldali kerekek felett helyezkednek el. A több tonnányi vegyszer és a tartály tömege így nem terheli a központi vázszerkezetet, azaz forgatónyomaték helyett csak függõleges irányú erõk ébrednek.

 

 


 

 A gép minõségét sok tényezõ szavatolja. A Finotto E-170 lelke egy 170 lóerõs, 6 hengeres turbódízel John Deere 6068 motor, amely Sauer Danfoss hidraulika rendszeren keresztül mozgatja a gépet, kerekenkénti önálló hidraulikus hajtással. A vázszerkezet egyik oldalon tandem jellegû, ezáltal talajkövetõ. A permetezéshez a BARGAM rendszerét alkalmazzák, amely erõs és a vontatott gépeken is bevált (Bargam mechanika, ARAG armatúrák, Annovi Reverberi szivattyú). A legtöbb esetben légzsákos szórókeret kerül a Finottora. Az automatizálást színes érintõképernyõs Teejet computer vagy ARAG BRAVO 400 rendszer végzi. Az alapgépek igen gazdagon vannak felszerelve, de természetesen különbözõ további opciókkal bõvíthetõk.A földeken dolgozó gépektõl érkezõ visszajelzések alapján a Finotto folyamatosan fejleszti a konstrukciót, ennek köszönhetõen szinte minden évben találkozhatunk újdonsággal pl. a vázszerkezet, a kormányzás vagy éppen az automatizálás terén. A Finotto Srl exportáló partnere a Gambetti-Bargam, ezért az E-170 típust „Bargam Horse” néven is megtaláljuk. A gépeket Magyarországon a kilencvenes évek óta az Interat Zrt. forgalmazza és javítja, valamint ellátja alkatrészekkel.

 Frank Péter

INTERAT ZRT.