MENÜ

Bayer kalászos gombaölõ szerek: az univerzális, a komplett és a specialista

Oldalszám: 52
2014.01.27.

A gombaölõ szerek a termés, a minõség, s így a jövedelem fokozásának hatékony eszközei. Új fungicidek azonban nem csupán ezért kellenek. Nagy kihívás a gombák rezisztenciája elleni harc, melyhez egyre újabb hatásmódokra van szükség. A Bayleton bevezetése óta eltelt 40 évben a Bayer cég szakadatlan kutatásának eredményeként számos gombaölõ hatóanyag vált a növényvédelem meghatározó elemévé (pl. triadimefon, tebukonazol, protiokonazol). A különbözõ szintû védekezési programokhoz 2012-ben három kalászos fungicidet ajánlunk, ezek a Falcon, a Zantara és a Prosaro.

 

 

A Falcon univerzális készítmény, hazánk vezetõ gabona gombaölõ szere. Rugalmas, így gazdaságosan és eredményesen alkalmazható mind alacsonyabb termésszint esetén egy vagy két kezeléses extenzívebb technológiákban, mind a magasabb termésre törekvõ két-három kezeléses intenzívebb technológiákban. Sikerét a teljes körû védelmet biztosító hatásspektrumának, kiváló hatékonyságának, megbízhatóságának és kedvezõ hektárköltségének köszönheti. A Falcon három egymástól eltérõ hatásmódú hatóanyagot tartalmaz, amelyek mindegyike külön-külön is rendkívül hatékony. A közöttük érvényesülõ szinergizmus gyors felszívódást, egyenletes eloszlást, és valamennyi kórokozó ellen teljes védelmet ad a gabona minden fejlõdési stádiumában. A már kialakult betegséget is képes megállítani. Levélbetegségekkel szembeni hatástartama 4 hét. Kalászfuzáriózis ellen 10 napos megelõzõ és 4 napos gyógyító hatással rendelkezik.

A Falcon dózisa rugalmasan alkalmazkodó. Levélbetegségek ellen 0,4-0,6 l/ha (lisztharmat és rozsda ellen 0,4-0,5 l/ha, pirenofórás és szeptóriás betegségek ellen 0,6 l/ha) a javasolt dózis. Kalászfuzáriózis ellen 0,7-0,8 l/ha Falcon kijuttatása javasolt. A 0,8 l/ha dózis nagyobb fertõzési veszély esetén (esõs idõjárás, kukorica elõvetemény stb.) indokolt.

A Bayer-kutatás eredményeként az új karboxamid hatóanyag család elsõ képviselõje, a bixafén megérkezett Magyarországra és tebukonazol kombinációban, Zantara néven áll a gyakorlat rendelkezésére.

A bixafén hatásmódja (SDHI) különbözik mind a triazol, mind a strobilurin hatástól, így a rezisztencia elleni harc kiváló eszköze. Valamennyi levélbetegség ellen hatékony, a szokottnál erõteljesebben hat búzában szeptóriás foltosság és vörösrozsda, árpában hálózatos foltosság, rinhospórium, sõt ramuláriás betegség ellen is. A bixafén jelentõsen (akár több héttel) hosszabb hatástartammal bír, mint a korábbi fungicidek.

A bixafén a levelek vitalitását a strobilurinoknál is erõsebben befolyásolja. Növeli a fotoszintézis és a légzés intenzitását. Akadályozza a levelek korai elöregedését. A „zöldítõ hatás” mellett – a fokozott asszimiláció hatására – a zászlóslevelek hossza és szélessége is nõhet. A nagyobb és tovább dolgozó asszimilációs felület a napenergiát nagyobb termés formájában jeleníti meg. A bixafén beviszi a napfényt a gabona termésébe. A stresszhelyzetekben is segít: az intenzívebb mûködés hatására a levelek és kalászok hûvösebbek, így a növény a hõstresszt jobban képes elviselni. A légzõnyílások mozgása felgyorsul, szárazságban elõbb bezáródnak, így a növények könnyebben átvészelik a szárazságstresszt.

Az élettani hatások, a jobb stressztûrés és fokozott asszimiláció eredményeként nõhet a kalászonkénti szemszám és az 1000-szemsúly. Mindez nagyobb és jobb minõségû termést jelenthet a gazda számára.

A Zantara komplett, különleges formulációjú, két hatóanyagú kalászos gombaölõ szer. Alkalmazása egészséges, erõs, nagy terméspotenciállal rendelkezõ állományt eredményez. Különleges formulációval rendelkezik: a csepp a levélen azonnal szétterül, és belesimul a felszínbe (kiváló tapadás és terülés). Nincs veszteség a csepp lepattanása miatt, a felszívódás nagy felületen azonnal megindul. A hatás nem függ a pH-tól vagy a vízkeménységtõl. A hatóanyagok gyorsan (15–30 perc) bekerülnek az epidermisz viaszrétegébe, ahol UV-fénytõl és esõtõl védett helyzetben vannak.

A Zantara mindkét hatóanyaga szisztémikus. A bixafén lassan mozog, sokáig megmarad a viaszrétegben, ez a Zantara hosszú hatástartamának záloga. A tebukonazol gyorsabb mozgású, azonnal megkezdi munkáját a levél belsejében a már bejutott fertõzésekkel szemben. Ez a kitûnõ kuratív hatás titka. A két különbözõ hatás és mozgás jól kiegészíti egymást, így a Zantara kiváló preventív és kuratív hatással bír.

A Zantara búzában, árpában, rozsban, tritikáléban és zabban engedélyezett. Alkalmazása intenzívebb technológiában javasolt, elsõsorban levélbetegségek ellen és termésfokozásra. Kiváló eredménnyel alkalmazható búza szártõbetegségek, lisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriás és helmintospóriumos levélfoltosság, kalászfuzáriózis, árpa lisztharmat, rinhospórium, hálózatos és barna foltosság, törperozsda, ramuláriás foltosság, élettani foltosság, rozs és tritikálé lisztharmat, vörösrozsda, rinhospórium, valamint zab lisztharmat és koronás rozsda ellen. Kalászfuzáriózis ellen nagy dózisban hatékony, de nagy fertõzésveszély esetén a fuzáriózis ellen a Prosaro felhasználása indokolt.

Búzában (rozsban, tritikáléban) felhasználható 2-csomós állapottól kezdve alacsonyabb dózisban is, de az élettani hatások érvényre jutásához levélbetegségek ellen a zászlóslevél kiterülés és kalászolás kezdete közötti kezelés javasolható 1,0-1,25 l/ha dózissal. Levél- és kalászbetegségek ellen 1,25-1,5 l/ha dózisban javasolt optimálisan a virágzás közepén. Az élettani hatások ekkor is kiválóan érvényre jutnak. A Zantara felhasználása elsõsorban levélbetegségek ellen javasolt, de használható 2. kezelésre, illetve mindkét kezelésre is. Utóbbi esetben a két permetezés között három hétnek el kell telnie.

Árpában (zabban) 0,75-1,25 l/ha dózisban levélbetegségek ellen javasolt. A kezelés már akár 2-nóduszos állapotban is elvégezhetõ, de a zöldítõ hatáshoz a zászlóslevél kiterülése a megfelelõ stádium.

Harmadik készítményünk, a Prosaro a Fusarium-specialista, hatóanyagai igazoltan a leghatékonyabb Fusarium elleni anyagok. Alkalmazása elsõsorban a búzát intenzív szinten termesztõk részére ajánlott, virágzáskori kezelésre. A Prosaro-val a gyakorlatban korábban elképzelhetetlen magas hatásszintet érhetünk el a kalászfuzáriózis ellen. A hatóanyagok együttmûködése rugalmasabb kijuttatási idõt nyújt, hosszabb a hatékony védekezési periódus.

A Prosaro hatékony minden betegség ellen, de felhasználása ott javasolt, ahol többet tud más szereknél: a minõségi búzatermesztésben, a fuzáriózis elleni célzott, virágzáskori kezelésre. A Prosaro-kezelés kiváló kalászfuzáriózis elleni védelmet nyújt, emellett véd a tenyészidõ végén támadó levél- és egyéb kalászbetegségek ellen is. Dózisa 0,75 l/ha és 1 l/ha közötti. A helyes dózis a fertõzési kockázat szintjétõl függ: fuzárium fertõzésre hajlamosító idõszakban feltétlenül az 1 l/ha dózist alkalmazzuk.

 

Kérem a tisztelt olvasót, hogy alkalmazza a Bayer kalászos védelmi technológiáját. Készítményeink segítségével mindenki sikereket érhet el, legyen szó bármely gabona kultúráról, az ország bármely régiójáról, bármely intenzitási szintrõl vagy betegségrõl.

 

Farády László

Bayer CropScience