MENÜ

A kukorica gyomirtás fontosabb fúvókái

Oldalszám: 57
2014.01.27.

A 2011-es évben tapasztalható õszi csapadékviszonyok miatt sokan kénytelenek voltak az eredeti tervtõl eltérve a kukoricát választani, mint termesztendõ növényt. A 2012-es évben tapasztalható aszály hatással van a növényvédelemre is, mert a preemergens gyomirtás szinte teljes mértékben okafogyottá vált a csapadék hiánya miatt.

Ennek okán szeretnénk kiemelni a korai post és post kezelések során alkalmazható fúvókákat, melyek a legjobb eredményt adhatják az idei évben, mert az április és július közötti idõszak gyomborítottsága alapvetõen meghatározza a termés mennyiségét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a haladási sebesség a gyakorlatban eltér a gyártók által meghatározott 8 km/órától és meghaladhatja a 12–15 km/órát is.

 Ilyen magas sebességtartomány esetén mindenképpen olyan fúvókát kell használnunk, mely elsodródáscsökkentõ hatással bír. Ezért alapvetõen a légbeszívásos és ütközõlapos fúvókák adhatják a legjobb megoldást.A légbeszívásos fúvókák egy speciális injektorbetétnek köszönhetõen speciális buborékokat képeznek (1. kép), melyek nagymértékben csökkentik az elsodródás mértékét.

 


1. kép

 

 

A légbeszívásos fúvókáknak több generációja is van. Az elsõ generációsok (lásd 2. képet) szélesebb fúvókatesttel rendelkeznek, mint a hagyományos lapossugarú fúvókák, és hosszukat tekintve ezen típusba tartozók is kiemelkedõek. A folyadéknak és levegõnek hosszú út áll rendelkezésre, hogy keveredjen, így extrém durva cseppképzésre is alkalmas.

 


2. kép: AI 11004

 

 

A második generációs légbeszívásos fúvókák (lásd 3. képet) már illeszkednek a hagyományos fúvókák záróanyájába és hosszukat tekintve is rövidebbek, így kontakt szerek esetében is jó eredményt adhatnak, mivel nem olyan durva a cseppképzésük.

 


3. kép: IDK

 

 Az ütközõlapos fúvókák esetében egy speciális belsõ kialakítás teszi lehetõvé, hogy tömör, de nagyobb méretû cseppek képzõdjenek, ezáltal ne sodródjanak el (lásd a 4. képet).

 


4. kép: ütközõlapos fúvóka metszeti rajza

 

 

A speciális kialakítás a fúvóka saját anyagában történik, nincs belsõ betét, mely a hatást elõidézné (lásd a 5. képet).

 


5. kép: TT 11004

 

 Ha a permetezõgépünket kellõképpen felkészítettük a szezonra, és körültekintõen választottuk ki a használandó fúvókát, úgy maximálisan ki tudjuk használni a növényvédõ szerben lévõ hatóanyagot, ezáltal elérve a legjobb eredményt.permetezes.hu csapata