MENÜ

Szántóföld

Szakfolyóirat > 2012/03 > Szántóföld levéltrágyázás Szelekta tápelemszükséglet

A levéltrágyázás szerepe az agárdi Szelekta Kft. tapasztalatai tükrében

A növények gyökerük mellett levélfelületükön keresztül is képesek a tápelem-felvételre, a levél felületén a kijuttatott tápanyagok belépése a kutikulán, ill. a sztómán keresztül lehetséges. Szemléletes megközelítése a levéltrágyázásnak, hogy a földi élet kezdetén, a tengerekben élõ kezdetleges növények egész testfelületükön keresztül vették fel a tápanyagokat és az energiát.  

Szakfolyóirat > 2012/03 > Szántóföld Kukorica GM búzapiac

Árupiaci tendenciák és globális szempontok

Popp József, az Agrárgazdasági Kutatóintézet fõigazgató-helyettese rendkívül értékes elõadást tartott a Nufarm Hungária Kft. évadnyitó kereskedelmi rendezvényén. Az elõadó pontos számadatokkal támasztotta alá, hogy a globális primer energiatermelés (közel 500 EJ/év) és végsõ energia-felhasználás (mintegy 300 EJ/év) között 40 százalékos veszteség keletkezik az energia feldolgozásával és disztribúciójával. Becslések szerint a megújuló energiatermelés 2035-re a mai 13 százalékos arányról 19 százalékra növekszik majd, ugyanakkor a fosszilis energia aránya 87 százalékról 81 százalékra csökken.  

Szakfolyóirat > 2012/03 > Szántóföld Napraforgó Kártevők kórokozók

Napraforgó-termesztési aktualitások a Bicskei Zrt. gyakorlata tükrében

A Bicskei Zrt. azon mezõgazdasági üzemek közé tartozik, melyeket a szakma szereplõin túl a lakosság egészén belül is sokan ismernek, hiszen a társaság Etyek-Ödönmajori tehenészetében elõállított tejet és az abból készült tejtermékeket áruló kocsikkal a budapesti nagykörúton és több Fejér, illetve Pest megyei településen is lehet találkozni. Egy meghatározó állattenyésztéssel rendelkezõ gazdaság pedig a növénytermesztõ számára is érdekes, hiszen egyrészt feltételezi a takarmánynövény-termesztést, másrészt pedig számolhatunk az állattenyésztés során keletkezõ szerves trágya felhasználási lehetõségével a talajerõ-gazdálkodásban.  

Szakfolyóirat > 2012/03 > Szántóföld Trágyázás kálium tenyészidő

Tavasszal sem késõ a káliumot kijuttatni

Sok gazdának okozott gondot a rendkívüli õszi szárazság, szép számmal vannak, akik nem tudták elvégezni az õszi szántást, így elmaradt az õszi alaptrágyázás, azaz a foszfor, a kálium kijuttatása. Felmerül a kérdés, hogy szükséges-e, lehet-e tavasszal a zöldségfélék alá az említett tápanyagokat még kijuttatni, okozunk-e kárt, rontjuk-e a csírázást, van-e még hatása az ilyenkor adott foszfornak és káliumnak.