MENÜ

Yamato - nagyon ütõs!

Oldalszám: 71
2014.01.27.

A Sumi Agro Hungary Kft. nem mindennapi körülmények között indította hódító útjára új termékét, a korszakváltó fungicidként aposztrofált Yamato gombaölõ szert. A februári szakmai konferenciát állófogadás követte, és a világhírû tradicionális japán taiko dobosok, a Yamato együttes fergeteges koncertje zárta.

 

A Sumi Agro új európai fejlesztésû terméke nevét az erõs japán kötõdéssel magyarázta Wirth László ügyvezetõ igazgató. Annak ellenére, hogy jó néhány évvel ezelõtt eldõlt már a termék neve, szakmai útjának indulását egy olyan tradicionális japán produkcióval kötötték most össze, amely páratlan a világban – ezzel is erõsítve a japán imázst az európai mellett. A YAMATO korszakváltó fungicid, a szakmának és a felhasználónak éppen olyan fontos újdonság, mint magának a cégnek.



A Sumi Agro hazai története a hetvenes évek végén kezdõdött, amikor a Topsin-M (a Sumitomo iroda közvetítésével) megjelent a magyar piacon. A következõ korszak a cég életében – amely az uniós csatlakozással ért véget – a Bancol-hoz köthetõ, majd 1991-tõl indult az az építkezõs idõszak, amikor létrehozták a szakemberekbõl álló értékesítési hálózatukat. A Sumit Agro Hungaria 1992-ben alakult, a Sumi Agro elõdjeként. Születésnapra készülnek tehát 2012-ben, visszatekintve pedig van is mit ünnepelniük húszévesen.



A Sumi Agro vállalatcsoport 2006-ban Európában önálló termékfejlesztésekbe kezdett. E termékfejlesztés elsõ eredménye volt a Biosild TOP. Az önálló termékfejlesztésekkel összhangban újult meg a vállalatcsoport arculata is, és ekkortól datálhatók azok az anyagi-szellemi-innovációs eredmények, amelyeket ma is hasznosítani kívánnak. A folyamatos termékpaletta bõvítésének a japán anyavállalat, a Sumitomo nyújt biztos hátteret.



Tevékenységük céljai között fogalmazzák meg, hogy mindig legyen olyan komplex kínálatuk, amely új eredményeket és megoldásokat hoz a növényvédelemben és tápanyag-utánpótlásban. Ahogy a Biosild TOP, úgy a Yamato is az európai cégcsoport finanszírozásának és fejlesztésének olyan terméke, ahol az engedély tulajdonosaként már a Sumi Agro szerepel.



A cég filozófiája szerint a magyar mezõgazdaság egy rendkívül jó potenciállal bíró, nagy hagyományokkal rendelkezõ és igen komoly eredménnyel kecsegtetõ ágazat, amelyben érdemes tevékenykedni. A gyakran generációkról generációkra szálló elhivatottságnak, életformának folyamatosan új kihívásokkal kell megküzdenie. Erre összpontosítva igyekszik a Sumi Agro fejlesztéseit olyan kultúrákban is biztosítani, ahol ma még nincsenek jelen, vagy nem éppen meghatározó a szerepük.



A kalászosok területén – amely a magyar növénytermesztés struktúráját adva a termesztés volumene miatt is fontos a termelõnek és a forgalmazó cégeknek is – hosszú idõ óta van széles kínálatuk, eredeti és hatékony megoldásuk. A kiemelkedõen nagy és stabil területeken az évjárati hatásokon túl a termesztett növény egészsége érdekében is szerepet vállalhat a Yamato, amely három idõszakban is kijuttatható gombaölõ szer. Alkalmazható a gyomirtással egy menetben, a zászlóslevél megjelenésekor-kiterülésekor, illetve a kalászvédelem idején.



Jáger Ferenc fejlesztési menedzser részletesen bemutatta a korszakváltó fungicidet. A név választása önmagában rendkívüli dologra utal – a Yamato éppúgy jelenti egy város nevét, mint Japán egy történelmi korszakát, de egy életérzést is: a harmónia kifejezõje. Nos, a Yamato-ban lévõ hatóanyagok is harmonikusan illeszkednek egymáshoz. A termék három legfontosabb tulajdonsága így foglalható össze: „gyorsabb, mint gondolná – négypontos biztonság – teljes spektrum”.



A gyorsasága kiváló abszorpciót, az esõállóságot jelenti, ugyanis a kipermetezést követõen a hatóanyagok nyolcvan százaléka egy órán belül felszívódik, és két óra múlva bármekkora esõ is eshet, a Yamato már dolgozik.



A négypontos biztonság egyedi a fungicid palettán: a sejtosztódás gátlás – sejtlégzés blokkolás – két ponton ható ergoszterol bioszintézis gátlás alkotja az egységet, ezáltal akadályozza a kórokozót, vagyis a kórokozó penetrációját, amicélium növekedését és a szaporodását. A négypontos védelemnek köszönhetõen protektív és kuratív hatás biztosítható, olyannyira, hogy a Yamato még megkésett permetezés esetén is képes „utána nyúlni” a kórokozónak és elpusztítani azt.



A teljes spektrum pedig abban áll, hogy a Yamato minden a kalászosban elõforduló kórokozót garantáltan elpusztít (szártörõ gombát, lisztharmatot, helmintospóriumot, rozsdát, szeptóriát és fuzáriumot száron és kalászon), amit a vizsgálati eredmények is igazolnak.



A Yamato a terméskilátások szempontjából természetesen a legmegnyugtatóbb hatással megelõzõ jellegû felhasználásban fejti ki hatását, de a virágzásig alkalmazható a kezelés. Kijuttatási dózisa egy átlagos évben 1,5 l/ha, erõsebb fertõzöttségû esztendõben 1,75 l/ha. Joggal érdemelhette ki a termék szlogenjét: „Ön pihen, a Yamato dolgozik”.



Kalászfuzárium esetén, ha egyidejûleg nincs rozsdabetegség, akkor választható a kedvezõbb árú DON-Q vagy a DON-Q PLUSZ permetezõszer is, amelyrõl érdemes tudni, hogy a Magyarországon kapható kalászos fungicidek közül egyedüliként, elõírásszerû felhasználás esetén nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje.



Wohl László kereskedelmi igazgató szerint a mezõgazdaság ma az egyetlen növekvõ ágazat. Ez évi terveikrõl szólva új és érdekes termékekrõl, új engedélyekrõl, tovább erõsödõ felhasználói motivációról beszélt. Kihangsúlyozta az ár-érték arány jelentõségét, és a YAMATO-ról, mint a piacon egyedülálló termékrõl rövid összefoglalásképp elmondta, hogy biztonságos (négy ponton hat, egyedüliként a mai piacon), gyors felszívódású („esõ elõtt köpönyeg”), biztos keverhetõségû (ezáltal idõ, pénz és energia megtakarítást eredményez), jövõbeni hatásbiztonsággal bír (fenntartások nélkül alkalmazható holnap is).



A Sumi Agro értékét minõségi termékeik határozzák meg, amelyek mindegyike rendelkezik valami olyan specialitással, amiért érdemes választani. A Toledo magas hatóanyag-koncentrációjával tûnik ki a többi termék közül, érdemes számolni vele! Új megoldásokat jelent a peronoszpórafélék ellen a Mixanil, a Lieto, és originális termékként csak lisztharmat ellen a Cyflamid.



A jubileumi esztendõ újdonsága a Colosseum csomag – 50 ha-ra összeállítva a top termékekbõl, elõnyös áron. A kiváló készítmények válogatása rugalmas felhasználási lehetõséget biztosít. Számos új növényvédõ szer engedélyre ill. engedély kiterjesztésre is lehet számítani ez évben. A vetõmag fronton igen erõs a Sumi Agro szója portfoliója, hiszen minden éréscsoportban kínál nagy termõképességû, garantáltan GMO-mentes fajtát.