MENÜ

Leander Top - Új kalászos gombaölõ szer a Makhteshim kínálatában

Oldalszám: 63
2014.01.27.

Kalászos gabonáink termését veszélyeztetõ biotikus tényezõk között kiemelkedõ szerep jut a levélbetegségeknek. A lisztharmat, a vörös- és sárgarozsda, a pirenofórás levélfoltosság valamint a szeptóriás levélfoltosság akár 30–40%-os terméskiesést is okozhatnak.

Különös jelentõsége van a vörös- és sárgarozsdának az intenzív technológiákban, mivel mindkét faj biotróf jellegû. Az elvetett fajta fogékonyságától függõen tehát kiemelkedõ fontosságú, hogy ezen kórokozók ellen megvédjük a növényeinket.

 

Optimális esetben a betegség megjelenése idõpontjában védekezünk, a gombaölõ szer hatóanyagot a domináns kórokozó szerint megválasztva. A gyakorlatban azonban sok esetben a kezelések számának minimalizálására kényszerülünk, ezért célszerû olyan gombaölõ szert választanunk, amely egynél több hatóanyagot tartalmaz, komplett védelmet nyújt a betegségek ellen, és hosszú tartamhatással is rendelkezik. Ilyen új készítmény a Leander Top.

 


Leander Top hatékonysága Septoria tritici ellen (%)

(teljes növény, két héttel a második kezelés után)

 

 

A Leander Top két hatóanyagot (epoxikonazol és fenpropidin) tartalmazó kalászos gombaölõ szer. Mindkét hatóanyaga a gombák szterol bioszintézisét befolyásolja, de eltérõ helyen avatkoznak be a folyamatba. Míg a triazolok közé tartozó epoxikonazol a demetiláz enzim mûködését gátolja, a morfolin származékok csoportjába tartozó új hatóanyag, a fenpropidin a reduktáz és izomeráz enzimek gátlásán keresztül akadályozza a bioszintézist. A két, eltérõ hatóhelyekkel rendelkezõ hatóanyagnak köszönhetõen a Leander Top használata során a betegségekben kialakuló rezisztencia veszélye minimális.

 

Ennek a két hatóanyagnak köszönhetõen a Leander Top a levélbetegségek széles spektruma ellen hatékony. A fenpropidin kiemelkedõ védelmet biztosít a lisztharmat ellen, az epoxikonazol pedig az egyik leghatékonyabb eszköz a levélfoltosságot és pelyvabarnulást okozó szeptóriák (S. tritici, S. nodorum), illetve a sárga- és vörösrozsda kivédésére. A hatóanyagok nagyon jó zsíroldékonysággal rendelkeznek, ami hozzásegíti a készítményt a gyors felszívódáshoz. A növényen belüli transzlokáció a felszívódás után csúcsirányú, a fiatalabb, intenzíven növekedõ növényi részeket is megfelelõ védelemben részesíti.

 


Leander Top hatása a termésre (t/ha)

(szárba induláskor és virágzás elején kezelve)

 

 

A készítmény optimális alkalmazási idõpontja a szárba indulás/kétnóduszos állapot illetve a zászlóslevél/virágzás kezdete. A védekezések pontos idõpontját célszerû a betegség tüneteinek megjelenése alapján megválasztani, figyelembe véve a hajlamosító tényezõket (fajta, elõvetemény, tápanyag-ellátottság, idõjárás). A készítmény megelõzõ és gyógyító hatásának következtében hosszú, 4–6 hetes tartamhatással is számolhatunk, a Leander Top a kezelés utáni fertõzések ellen is védelmet nyújt. A kezeléseket 1,5–2,0 l/ha dózisban, 250–400 l/ha vízmennyiséggel, jó permetléfedést biztosító kijuttatás-technika alkalmazásával végezzük el.További információkért kérjük keresse területi képviselõinket vagy látogasson el a www.mahun.hu oldalra.

Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser

Makhteshim Agan Hungary Zrt.