MENÜ

Kettõs védelem a kalászosok gombabetegségei ellen

Oldalszám: 61
2014.01.27.

A kalászos gabonafélék termését a gombabetegségek közül leginkább a rozsdafélék veszélyeztetik. Évrõl évre jelentõs károkat okoznak, járványos években pedig akár a termés nagyobbik felét is elvihetik.

 

 

Meleg, fülledt idõjárási körülmények között már õsszel felszaporodik a lisztharmat, és kora tavaszra erõsen fertõzheti az állományt. Ha a felsõ levélemeleteket is eléri, akkor szintén érzékeny károkat okozhat.

Inkább a csapadékos évek velejárói a levélfoltosságot okozó gombák. Közülük a pirenofórás levélfoltosságot okozó faj jelenti a nagyobb veszélyt, azonban a szeptóriás levélfoltosság is forrása lehet a termésveszteségnek. Mindkettõ a lombozat asszimilációs felületének csökkentésével okoz gazdasági kárt.

 


 

 

A kalászszeptória a levelek mellett a szemek kialakításában szerepet játszó pelyvaleveleket is fertõzheti. A kalászfuzárium párás, meleg idõben, virágzáskor fertõzi meg a növényt. Elsõsorban a minõségrontó hatása révén okoz kárt.

Ha a fenti kórokozók együtt lépnek fel, akkor védekezés hiányában a termesztés gazdaságossága kerül veszélybe. A kérdés ezért inkább az, hogy egyszeri vagy kétszeri védekezéssel hárítsuk-e el a kártételi veszélyt.

A Mystic Pro készítmény a tebukonazol mellett prokloráz hatóanyagot is tartalmaz. A tebukonazol felszívódik a növénybe, majd a nedvkeringéssel csúcsi irányba vándorol. A prokloráz mélyhatású, azaz beszívódik a növény szöveteibe, de onnan nem szállítódik tovább. A két hatóanyag erõsségei jól kiegészítik egymást, így biztosítva a kalászosok minden fontos gombabetegségével szembeni csaknem teljes hatékonyságot.

 


 

 

 

Az 1,25 l/ha-os dózisban kijuttatott Mystic Pro gombaölõ szer a teljes dózisú tebukonazol hatóanyag mellett, a prokloráz teljes dózisának több mint 80%-át tartalmazza kombinációs partnerként.

A Mystic Pro gombaölõ szert kalászosokban két alkalommal – a szárba-indulás kezdetétõl a zászlóslevél megjelenéséig (1. védekezés) és kalászhányás kezdetétõl a virágzásig (2. védekezés) célszerû kijuttatni. Ha a kártételi veszélyhelyzet nem indokolja a korai védekezést, a kalász védelmére idõzített egyszeri kezelést a kalászhányás kezdete és vége közötti idõszakban javasoljuk elvégezni.

 


 

Salamon György

Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu