MENÜ

Dow Seeds vetõmagok - egy falat innováció!

Oldalszám: 23
2014.01.27.

A Dow AgroSciences innovatív és hatékony növényvédõ szereirõl ismert és méltán elismert szereplõje az agráriumnak. A 2010-ben született Dow Seeds márka egyértelmûen kifejezi a hasonló üzletfilozófiát: a vetõmagos üzletág is elkötelezett az innováció, az új értékek létrehozása mellett. Az új divízió csak úgy lehet eredményes hazánkban, ha hozzájárul ahhoz, hogy tovább fejlõdhessen, új alternatívákkal gazdagodjon Magyarország mezõgazdasága.

 

 

A Dow Seeds korai kukorica hibridjei új szegmenst nyitottak a kukoricatermesztésben „korai koncepció” néven. A koncepció olyan speciális genetikai felépítésû, rövid tenyészidejû kukorica hibridekre épül (MT Nele FAO 170, MT Lena FAO 180, MT Mattes FAO 190 MT 261 FAO 250 és MT ECO FAO 260), melyek már 6°C fokos talajhõmérsékleten csíráznak, és fejlõdnek, így lehetõvé teszik a korai vetést. A korai vetés és a rövid tenyészidõ kombinációjának számos elõnye van:- kisebb a kukoricabogár-kártétel kockázata, mivel a kukorica fenológiája megelõzi a károsító fejlõdését,- jobb termékenyülés, szemtelítõdés, mivel a virágzás június elejére esik, megelõzve ezzel a rendszerint forró, aszályos napokat,- korai betakarítás szárítás nélkül, vagy jóval alacsonyabb szemnedvességgel, mivel a vízleadás idõszaka a meleg, általában csapadékszegény augusztusra esik, amikor naponta 1,5%-os nedvesség-csökkenés is lehetséges,- kitûnõ terményminõség, mivel a környezeti feltételek augusztus végén, szeptember elején nem kedveznek a gombafertõzésnek,- kedvezõ terményértékesítési feltételek, primõr termékként még ókukorica árában.A március végi vetésidõnél a korai Dow Seeds kukoricák hasznosítani tudják a kora tavaszi talajnedvességet, ami óriási elõnyt jelenthet egy aszályos évjáratban a normál vetésidõben vetett akár hosszabb tenyészidejû hibridekkel szemben is.

 Krieser János a paksi Pusztabir Kft. ügyvezetõ igazgatója így nyilatkozik az MT 261-es kukorica hibridrõl, mely a korai koncepció vezérterméke:- Tavaly 1343 hektáron termeltünk kukoricát. A Dow Seeds-tõl már harmadik éve az MT 261-t vetem, általában március végen vagy április legelején. 2010-ben 8,5 tonnát termett és az elsõ kukorica volt, amit aratni lehetett. 2011-ben 7,5 t/ha-t értünk el ezzel a hibriddel, mely meghaladta a 7,35 t/ha üzemi átlagunkat. Már augusztus 23-án elkezdtük a betakarítását 27-28% szemnedvességgel. Abban az idõben a konkurens fajtákhoz képest a legalacsonyabb szemnedvességgel rendelkezett. Értékesíteni nedves kukoricaként az elsõk között tudtuk. Szabadegyházára került, a Hungrana Kft.-hez, ahol prémium árat fizettek érte. A betakarítás 3-4 napot vett igénybe és ezek után azonnal hozzá kezdtünk a repce vetéséhez. A vetéstõl betakarításig csak 170 mm csapadék esett ezen a területen, aszályos volt a tenyészidõ. Véleményem szerint a rendkívül csapadékszegény 2011-es év után meg kell növelni az igen korai és a korai kukoricák területi arányát.

 


Krieser János, a paksi Pusztabir Kft. ügyvezetõ igazgatója

 

 

DA Sonka az újgenerációs Dow Seeds kukorica hibrid

Az elsõ, már amerikai vonalakat tartalmazó hibrid, amelyik a magyar piacra bevezetésre kerül, a DA Sonka. Ez az újgenerációs DOW SEEDS kukorica a maga 380-as FAO-számával és kiváló terméseredményeivel méltó versenytársa a magyarországi piacon meghatározó jelentõségû hibrideknek. A DA SONKA a cég saját kísérleteiben kiválóan szerepelt a 2010-es csapadékos évjáratban (lásd az ábrát). 2011-ben is kimagaslott termõképességével és kiváló vízleadásával a többi hibrid közül. A Magyar Kukorica Klub (MKK) független kísérleteiben is bizonyította kvalitását, összevetve az MgSzH sztenderd és a versenytársak hasonló éréscsoportú fajtáival szemben. Az MKK debreceni kísérletében a legnagyobb termést érte el, maga mögé utasítva az összes prémium kategóriás hibridet. Dobogós helyen van a szárszilárdság tekintetében is. Jászboldogházán is a legjobbak közt maradt talpon, ahol komoly vihar tette próbára a hibridek állóképességét.

 


Dow Seeds termékfejlesztési kísérletek 2010.

Nagyításhoz katt a képreDA SONKA az a kukorica, amely nemcsak nevével, de jó termõképességével, kiváló termés/szemnedvesség arányával étvágyat gerjeszt, mindenkit arra biztatva, hogy ha eddig nem tette kóstoljon bele a (DA) Sonka termesztésbe.