MENÜ

Cherokee- Teljes körû lomb- és kalászvédelem a gombabetegségek ellen

Oldalszám: 69
2014.01.27.

Az õszi búzát támadó kórokozók különbözõ mértékben csökkentik a termés mennyiségét, minõségét. A gabonalisztharmat már korán megjelenik a növény felületén, legfeljebb 10-15% terméscsökkenést okoz. A levélfoltosságot okozó kórokozók a termés mennyiség akár 30-40%-át is képesek elvonni és jelentõsen csökkentik az ezerszemtömeget is. Az utóbbi években elsõsorban a szeptóriás betegségek károsítottak. Agresszív kórokozócsoport, kiemelt figyelmet érdemelnek. A levélrozsda, amennyiben elég idõ áll a fertõzésére, elsõsorban a zászlóslevél károsítása révén akár a termésátlag 40%-át tudja elvinni, ami a hektolitersúly csökkenésében is megmutatkozik. Ezen szempontokból a kalászfuzárium speciális helyet foglal el. Fertõzése során nagyon jelentõs termés kiesést okozhat és a kórokozó által termelt mikotoxin a termény minõségét is leronthatja, eladhatatlanná válik. Az ellene való védekezés külön figyelmet és integrált megoldást igényel.

 

 

A Cherokee kedvezõ tulajdonságainak köszönhetõen alkalmas mind a levélbetegségek, mind a kalászfuzárium elleni hatékony védelemre.A Cherokee három különbözõ, eltérõ hatásmóddal rendelkezõ hatóanyagot tartalmaz. A benne lévõ két triazol típusú hatóanyag a különbözõ gombabetegségek ellen eltérõ hatékonyságúak, de a Cherokee-ban együtt, egymást kiegészítve a kórokozók széles köre ellen magas szintû hatékonyságot képvisel. A klortalonil más hatóanyag családba tartozik, eltérõ ponton fejti ki hatását, a triazolokat támogatva nagyobb biztonságot nyújt a betegségek leküzdésében, és a rezisztencia törésben is fontos tényezõ.A három hatóanyag eltérõ mértékben jut be a növénybe, a kalászba. A ciprokonazol gyorsan felszívódik és gyorsan mozdul el, kijuttatás után rövid idõn belül felveszi a harcot a betegségek ellen, ezért jó kuratív hatással rendelkezik. A propikonazol a növénybe jutás után lassan oszlik szét, megfontoltan teszi a dolgát. A klortalonil a növény felületén megtapadva védi a növényt a betegségek támadása ellen, preventív védelmet nyújt. Több ponton tapad a növény felületére, ezért kiváló esõállósággal rendelkezik. Így a három hatóanyag eltérõ mozgásának köszönhetõen a Cherokee-ban felerõsödik a fuzárium, a levélbetegségek elleni hatás.A Cherokee az egyetlen olyan kalászos fungicid, amelynek mindhárom hatóanyaga hatékony védelmet ad a kalászt támadó különbözõ fuzáriumfajok ellen. A terméknek rendkívül jó az esõállóága, fél órával a kezelés után az esõ már nem mossa le. Mivel eltérõek a hatóanyagok ezért preventív és kuratív hatással is bír, így a már megjelent tüneteket is beszárítja, begyógyítja.A Cherokee magas hatóanyag tartalma lehetõséget ad a különbözõ dózisok megválasztására, az eltérõ termesztési szinteken, eltérõ fertõzési szinteken való felhasználáshoz.Felhasználási javaslat levélbetegségek ellen:- Ha alacsony a levélbetegségek fertõzési nyomása, költségtakarékos termesztési szinten: Cherokee 1,0-1,5 l/ha- Ha közepes a levélbetegségek fertõzési helyzete, átlagos termesztési szinten: Cherokee 1,5 l/ha- Ha magas a levélbetegségek fertõzési helyzete, átlagos és átlag feletti termesztési szinten: Cherokee 1,5-2,0 l/ha

Felhasználási javaslat kalászfuzárium ellen:A kalászfuzárium, a mikotoxin szennyezés összetett kérdés, ezért a védekezés során átfogó, a termelés több elemére vonatkozó technológiát kell kidolgozni. Figyelembe kell venni azt is, hogy az egyes elemek összeadódnak és ezáltal a mikotoxin tartalomra gyakorolt hatásuk megnõ.

 

 


 

 


 

 


  

 

 


 

 

Kurtz György

Syngenta Kft.