MENÜ

Bálázzon Ön is a megújult Vicon bálázók egyikével!

Oldalszám: 12-13
2014.01.27.

Bár a bálázási szezon még kicsit várat magára, de a gondos gazda már a téli idõszakban felméri a bálázó állapotát, és eldönti, hogy érdemes-e felújítani a gépét, vagy egy új gép vásárlása lesz a költséghatékonyabb megoldás. Ez utóbbi esetben nyújt segítséget, a Vicon megújult bálázó sora, melybõl ki-ki megtalálhatja a maga számára legmegfelelõbb körbálázót.

 

 


 

 

Az elsõ a fixkamrás bálázók sorában az RF 3120 típus, mely kompakt kialakításával ideális választás lehet kisebb gazdaságok számára. Láncos-léces kialakításából adódóan a kamra teljesen zárt, minek köszönhetõen a terményveszteség mértéke minimális. Ujjas továbbító rendszere (raffer) kiválóan továbbítja az 1,7 méteres rendfelszedõtõl a terményt a bálakamrába, ahol a már említett láncos-léces kialakítás kíméletesen kezdi meg a bála formázását. A bála elkészültét az Alpha kezelõegység jelzi a kezelõnek, majd automatikus vagy manuális módban elindul a kötözés, mely történhet madzaggal vagy hálóval. Az elõbb felsoroltakat figyelembe véve elmondható, hogy a „legkisebb” bálázó mindazt tudja, amit a nagyok! Alacsony teljesítményigényének köszönhetõen a bálázó akár egy 60 Le-s traktorral is üzemeltethetõ.

 

 


RF 3120 bálázó

 

 

A következõ a sorban az RF 3225-s modellcsalád, mely széles kínálatából mindenki megtalálja a saját igényének legmegfelelõbb bálázót. A bálázók ujjas továbbítóval és rotoros anyagtovábbító egységgel egyaránt választhatóak, az elõbbi 2 m-es, az utóbbi 2,2 m-s rendfelszedõvel van ellátva. A rotor 400 mm átmérõjû, ami az anyag típusától függetlenül tökéletes terményadagolást biztosít. Az anyag áramlását segíti a rendfelszedõ viszonylag kis átmérõje, a bedobó ujjak nagy sebességû forgása, és csekély, mindössze 60 mm-es távolsága, minek köszönhetõen a legtörekesebb szalmát is felszedi a talajról. A nagy átmérõjû rendleszorító henger alapfelszereltség az összes rotoros és szeletelõkéses bálázón, mely elõtömöríti a még renden elhelyezkedõ terményt, ezzel segítve az egyenletes terményáramlást. Az RF 3225-s modellek legfontosabb sajátossága a kombinált kamra kialakítás. A rendszer tömörítõ hengereket alkalmaz a front szegmensben, és láncos-léces kialakítást a bálakamra ajtóban. A kombinált rendszer magában hordozza mindkét rendszer elõnyös tulajdonságait, ami tökéletes anyagkezelést, tömör, nagy sûrûségû bálák készítését teszi lehetõvé száraz és nedves termény körülmények között egyaránt. A láncos-léces kialakítás egész korai, és biztos bálaforgatást tesz lehetõvé, míg a front hengerek az alakhelyes és tömör bálák létrehozásában játszanak fontos szerepet.A Vicon fixkamrás bálázó kínálatának csúcsa az RF 3325-s modellcsalád, mely kifejezetten nedves szenázs körülményekre lett kifejlesztve. A 17 bordázott tömörítõ henger a belsõ támasztó tárcsákkal, az 1 ¼-es láncok, a kenhetõ tömörítõ csapágyak, és a lánckenés mind-mind a hosszú élettartamot garantálják. Míg a Drop floor rendszer megkönnyíti a kezelõ életét, amikor is eltömõdik a bálázó. A kezelõegységen egy gomb megnyomásával leereszthetõ a rotor alatti fenéklemez, majd a kardántengely újraindításával az eltömõdést okozó termény a kamrába jut, majd egy gomb megnyomásával visszazáródik a fenéklemez, és folytatódhat a bálázás. Az RF 3325 széria csak rotoros és szeletelõkéses változatban rendelhetõ, mindkét változat széles, 2,2 m-es rendfelszedõvel van ellátva, 5 sorban elhelyezkedõ bedobó ujjakkal.A Vicon RV típusjelû változókamrás bálázói 3 hengert kombinálnak 5 db széles (200 mm) hevederrel. Ez a párosítás biztos bálakezdést és bálaforgatást tesz lehetõvé, minimális anyagveszteség mellett, még extrém száraz körülmények között is. A bálakezdésnél a hengerek és hevederek egyfajta elõ kamraként mûködnek, beállítástól függõen így készíthetõ lazább vagy kemény szerkezetû bálamag. A Vicon által alkalmazott proporcionális szeleppel a bálán belül három elkülönülõ zóna hozható létre, mindegyike szabályozható átmérõvel és nyomással, mellyel Ön a saját igényeinek megfelelõen alakíthatja ki a bála szerkezetét. A Vicon változókamrás bálázói két családba tartoznak, az egyikbe az RV 4116-os és az RV 4118-as tartozik.

 

Elõbbi 0,6 m-tõl 1,65 m-ig, míg az utóbbi 0,6 m-tõl 1,85 m-ig készít bálákat, tetszés szerinti beállítással, fokozatmentesen. A Vicon száraz termény bálázásához ajánlja az RV 4100-s szériát. Ez a két modell ellátható rotoros illetve ujjas továbbító egységgel 2 illetve 2,2 m-es rendfelszedõvel. A Vicon másik változókamrás családjába az RV 4216-os és az RV 4220-as bálázói tartoznak, 0,6 m-tõl 1,65 és 2 m-es elérhetõ legnagyobb bálaátmérõvel. Az RV 4100-as szériával szemben az RV 4200-as széria nedves termény bálázására is alkalmas, ezért ezen modellek szeletelõkésekkel is elláthatóak. Tömörítõ rendszerüket tekintve is markáns különbség mutatkozik a két széria között, ami a hevederek elrendezésén túl a hidraulikus munkahengerek, feszítõkarok és a feszítõrugók elhelyezkedésében mutatkoznak meg.

 

 


RV bálázó 4216

 

 Az RF 3120-s bálázón kívül a Vicon palettájában szereplõ összes bálázó ellátható, a már jól ismert Focus kezelõegységgel, melyet a Kverneland csoport által gyártott többi gépen is alkalmaznak. Vagy is, ha a késõbbiekben vásárol egy másik Kverneland gépet, nem szükséges hozzá vásárolni kezelõegységet, hiszen a meglévõvel üzemeltethetõ lesz a gép. Az RV 4200-s széria teljes mértékben Iso kompatibilis, ezért ha Önnek Iso kompatibilis traktora van, akkor a bálázó üzemeltethetõ lesz a traktor termináljáról, így megspórolható a kezelõegység ára. Ellenkezõ esetben ez a bálázó is ellátható Focus kezelõegységgel, illetve a Kverneland csoport legújabb fejlesztésû IsoMatch Tellus kezelõegységével.

 

 


IsoMatch Tellus kezelõegység

 

 

Az IsoMatch Tellus egy új, virtuális kezelõegység, mely két, egymás alatt elhelyezkedõ színes, érintõképernyõs kijelzõt foglal magába. Programozhatósága lévén egyéb eszköz is csatlakoztatható hozzá, mint például egy kamera, mellyel ellenõrizhetjük az elkészült bálát. Így például a bálázó funkcióit a felsõ, míg a kamera által küldött képet az alsó kijelzõn követhetjük nyomon.Essék bármely bálázóra a választása a fentiekben leírtak közül, egyben biztos lehet, ha a Vicon bálázói mellett dönt, a minõség és a megbízhatóság mellett tette le a voksát.

  

Mészáros Rajmund

Kverneland Group Hungária Kft.

5008 Szolnok, Karinthy út 63.

Tel.: +36-56/527-015

Mobil: +36-30/681-8008

Fax: +36-56/527-019

E-mail: [email protected]  

Web: www.kvernelandgroup.com  

 


Nagyításhoz katt a táblázatra