MENÜ

A szalmonellás esetek száma csaknem a felére csökkent

Oldalszám: 109
Dr. Gergácz Zoltán 2014.01.27.

A szalmonella baktériumok okozta megbetegedések az embereknél 2005 óta a legelterjedtebb ételmérgezési kórképek az EU-ban. 200 000 megbetegedést okozva 2005-ben, ami a becslések szerint 3 milliárd euró gazdasági kárt okozott az unióban az adott évben.

 

 

A szalmonellózis egy zoonózis (állatról emberre terjedõ megbetegedés), átvihetõ közvetlenül vagy közvetve állatok és emberek között. A baktérium általában megtalálható a bélben az egészséges madarakban és emlõsökben. Ez átjuthat az emberi szervezetbe szennyezett tojással, hússal, a leggyakrabban baromfi- és sertéshússal. A szokásos tünetei a láz, hasmenés és hasi görcsök.Az emberi szalmonellózis elleni küzdelemben fontos a baktérium jelenlétének csökkentése az állatokban és az azokból készült élelmiszerekben, amivel biztonságosabbá tehetõek az ételek a fogyasztók számára. 2003-ban az EU kidolgozott egy széles körû ellenõrzést az állati megbetegedések felbecsülésére, beleértve a szalmonellát is. A továbbfejlesztett szalmonella programokat a baromfiállományokban hajtották végre minden EU-s országban, és célzottan csökkentették a baktériumpozitív szárnyasok számát (tojó, brojler pulyka). Az EFSA (Élelmiszer Biztonsági Hatóság) támogatja a szalmonella csökkentését a teljes élelmiszerláncban, javasolja a közegészségügyi kockázatok mérséklése érdekében, hogy a baromfinál alkalmazott programokhoz hasonlóan, melynek során a szigorú ellenõrzés mellett vakcinázási és antibakteriális módszerekkel csökkentették a fertõzött baromfi húsok mennyiségét, hasonló ellenõrzési rendszert fejlesszenek ki a sertéstartásra is. EFSA és az Európai Betegségmegelõzési és Járványvédelmi Intézet évente különbözõ elemzésekkel nyújt segítséget a döntéshozóknak. Tanulmányukban felmérték az EU-ban jelenlévõ szalmonella helyzetet, értékelve a kockázati tényezõket, amelyek hozzájárulnak az elõfordulásához az állati populációkban és az ember által fogyasztott élelmiszerekben. Ezen kívül a felmérés célja volt a szalmonella elõfordulásának nyomon követése emberekben, állatokban és élelmiszerekben aktuális, naprakész helyzetértékelést adjon a problémával kapcsolatban.

 


 Az EU minden szereplõjének koordinált megközelítésének köszönhetõen, jelentõs eredményt értek el, az emberi szalmonella megbetegedések száma közel a felére csökkent az EU-ban az elmúlt öt évben. Ebben az idõben a szalmonella a baromfiban is jelentõsen csökkent, különösen a tojó állományokban. A baktérium tojótyúkokban történõ csökkenése, fõ oka, hogy az emberi szalmonella is csökkent, mivel az emberi fertõzések legfõbb forrása a tojás.Az EFSA és az EU más intézményei folytatják az elemzéseket és az adatok gyûjtését a tagállamokból, évente figyelemmel kísérik a változásokat, az elért eredményeket. Javaslataikkal segítik a tagországokat a közegészségügyi veszélyek mind hatékonyabb felszámolása érdekében.

Forrás: ThePigSite News Desk

Tuesday, January 31, 2012.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán