MENÜ

Új DuPont szerek a növénytermesztés hatékonyságának fokozására

Oldalszám: 49
2014.01.28.

- a XVIII. DUPONT növényvédelmi konferencián elhangzottak alapján

 

 

Rónai Gábor területi képviselõ szavait idézve: „Principal-on innen és túl, avagy elégedett felhasználók és újabb elõnyök”.

A tavalyi évben 1,3 millió hektár kukoricát vetettek Magyarországon, ebbõl mintegy 1,25 millió hektárt gyomirtottak, nagyjából a környezõ országokéhoz hasonló volumenben.

A gyomirtási idõzítések alakulását figyelembe véve, kimutatható, hogy Magyarországon a legalacsonyabb a preemergens kezelések száma, ebbõl következik, hogy a poszt kezelések száma magas. Ennek több oka van, egyrészt, hogy a Kárpát-medencében az idõjárási körülmények hektikusak és kiszámíthatatlanok, másrészt az, hogy a gyomviszonyaink sajátságosak. A gyomirtások idõzítését megvizsgálva láthattuk, hogy a 6 leveles állapotban volt a legtöbb kezelés, majd az 5., illetve a 4. és azt követte a preemergens gyomirtás.A Principal gyomirtó szer mögött két, nagyon eltérõ esztendõ van. A tavalyi rendkívül száraz évrõl elmondható, hogy a poszt szerek lassabban mûködtek, nagyobb jelentõsége volt a jó minõségû nedvesítõ szereknek, illetve a hozzáadott mûtrágyáknak.Két éve kapható a Principal kereskedelmi csomagja, a Principal Gold, melyben a Principal 90 g-os dózisa a magról kelõ kétszikûek ellen 2 liter Successor T-vel lett kiegészítve. A Kleffmann piackutató cég által végzett felmérés szerint a magyar piacon vezetõ 13 gyomirtó szer közül a Principal volt az egyetlen termék, mely a legnagyobb elégedettségi mutatót kapta.Az idei évtõl a Principal termékcsalád kibõvül: három új tagja, a Principal Plus, a Principal Plus Gold és a Principal mezotrionos kombinációja lesz, az Arigo Pack. Mindhárom új DuPont kukorica gyomirtószer megoldásban teljes dózisú Principal van, ami hivatott az összes fontos egyszikû probléma megoldására.A Principal Plus váltja az idei évben a Titus Plust. A Plus jelzõ mutatja, hogy a készítményben dikamba van, melyet elsõsorban az évelõ kétszikûekkel fertõzött területre javasolják felhasználni 440 g/ha dózisban. A gyomirtó szer praktikus, 440 g-os kiszerelésben kapható.A 2011-es évi Fejér megyei kormányhivatal kísérleti eredményei megmutatták, hogy a libatopot 100%-ban, a csattanó maszlagot 98%-ban, a kölest 100%-ban, a fenyércirkot 97%-ban irtotta, mindezt a tavalyi bonyolult kukorica gyomirtási szezonban egyszeri kezeléssel elérni a magas dózis és a jó idõzítés ellenére is kiváló teljesítménynek számított.A Principal Plus Gold 10 hektár kezelésére összeállított kereskedelmi csomag, melyben a Principal Plus normál dózisa hektáronként 1 liter Successor T-vel egészül ki.Ez a teljes hatásspektrumú technológia lehetõvé teszi a nehezen irtható, vagy már túlfejlett gyomok elleni védekezést is, mint például a mezei acat, vagy a csattanó maszlag.A Principal Plus Gold a piacon lévõ egyetlen technológia, melyben öt különbözõ hatóanyag van, így rendkívüli hatásspektrummal rendelkezik a gyomproblémák megoldására.Az Arigo™ Pack egy olyan új megoldás, amely kiemelkedõen jó gyomirtó hatású és rugalmasabb, a hosszabb kijuttatási idõszakának köszönhetõen egyszerû, egymenetes gyomirtást tesz lehetõvé, ráadásul a kijuttatást követõ csapadékos idõszak még tovább nyújtja hatástartamát.

 


 

 

Kalászos védelem 3D-benBálint Sándor területi képviselõ mutatta be a friss engedélyokirattal rendelkezõ, az idei évtõl már kapható új gombaölõ szert, az Acanto Plust.A fungicid – két felszívódó hatóanyaga; a pikoxistrobin és a ciprokonazol mellett – olyan különleges adalékanyagot tartalmaz, mely lényegesen képes javítani a permetlé fedettségét a permetezés során, illetve több pozitív hatást is gyakorol a készítmény hatóanyagaira. Egyrészt feloldja õket, másrészt erõsen odatapasztja a növény felületéhez, segítve ezzel a felszívódást. Elõsegíti továbbá azt, hogy a növény felszínén hatóanyag depók alakuljanak ki, melyek a készítmény hosszú tartamhatásának lesznek bázisai.A pikoxistrobin az eddig ismert strobilurin hatóanyagoktól nagymértékben eltérõ tulajdonságokkal rendelkezik, ennek köszönhetõen különleges védelmet nyújt a növénynek, még az új hajtásokon is. Amikor a hatóanyagok kijutnak a kultúrnövény szövetei közé, átitatják a növényi szövetek teljes felületét, nemcsak a lepermetezett felületre, hanem a túloldalán is megjelennek, így nemcsak a felszínen, hanem térben, a kultúrnövény szövetei között is képesek hatást kifejteni. A pikoxistrobin rendkívül jó felszívódó és kiváló szállító képességgel rendelkezõ hatóanyag. A fenti tulajdonságok kombinációja ad egyenletes és egységes védelmet a kezelt növénynek, amely védelem hosszú ideig fennmarad még a korai intenzív növekedési szakaszban is.A DuPont repce növényvédelmi technológia új szereplõiA DuPont új, hatékony megoldását tolmácsolta Hõgye Szabolcs a repcefénybogár elleni védekezésben. Az elmúlt évben több mint 150 000 hektáron használták a repce nagyhatalom, Németország termelõi az új rovarölõ szert, az Avaunt 150 EC-t. A készítmény rezisztenciatörõ hatással bír, a kijuttatás kori hõmérséklettõl függetlenül alacsony szinten tartja a fénybogár kártételét. Tartamhatása kiváló, a kezelést követõ 10. napra is 90% feletti hatékonysággal bír.Az Avaunt esetében zöldbimbós állapotban javasolt a kijuttatás, egy jól idõzített Avaunt-os kezelés akár 45%-os terméstöbbletet is eredményezhet, a kezeletlen terület terméséhez képest.Felszívódó és gázosodó tulajdonságaiból adódóan fontos szerephez juthat repcében a korábban említett Acanto Plus. A DuPont jól ismert és sokak által alkalmazott repcetechnológiájában, az õszi Alert Solo-s regulátorozás, a kora tavaszi magszárba induláskori Charisma-s és a fõvirágzás idõszakában kijuttatott Alert-es kezelések közé, vagyis a virágzás kezdetekor javasolja a gyártó kijuttatni az Acanto Plust, hatékony védekezést biztosítva ezzel a szklerotínia ellen.Az Acanto Plust az Avaunttal együtt tankkeverék formájában is kipermetezhetjük, így a repcefénybogár és a virágzatot károsító betegségek ellen egyszerre hatékonyan tudunk védekezni.