MENÜ

Nagykorúvá lett a Baki Agrocentrum

Oldalszám: 4
2014.01.28.

Évnyitó agrárgazdasági nappal ünnepelte 18. születésnapját Hévízen a Baki Agrocentrum, amely mára közel nyolcvan fõnek biztosít munkalehetõséget. Az ünnepi rendezvényt szakmai elõadások és viták tették emlékezetessé, így sok értékes információhoz juthattak a nagyszámban megjelentek.

 

 

Balogh Rudolf ügyvezetõ igazgató köszöntõje után, Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy jó évet zárt tavaly a magyar mezõgazdaság: jók voltak a terméseredmények, és pozitív lett a kivitel-behozatal egyenlege. Átlagosan 15 százalékkal nõttek a termelõi terményárak – az élõ állatok és állati termékek ára 55 százalékkal. A zöldségfélék termelõi ára ugyan csökkent, de a ráfordítások mértéke 15 százalékkal emelkedett. Az év elsõ 9 hónapjában 21,2 százalékkal, 4,9 milliárd euróra nõtt a mezõgazdasági export, míg az import 3,1 milliárd euró volt – így az egyenleg pozitív.Az egységes területalapú támogatás 4,8 millió hektár után vehetõ igénybe. Erre 2011-ben 57 ezer forint jutott hektáronként, idén várhatóan 62 ezer forintra növekszik ez az összeg. A költségvetésben ez évben elkülönítették a nemzeti támogatást, és most már csak arra kell figyelni, hogy a még lehívható támogatások mind megszerezhetõk legyenek. A magyar GDP-bõl 3–4 százalékkal részesedik a mezõgazdaság, az agrárium exportteljesítménye erõs. Az elsõsorban a kis- és közepes gazdaságokról szóló Darányi-terv célja éppen a vidéki élet értékeinek középpontba állítása, a foglalkoztatás növelése, a családi gazdaságok erõsítése és a helyi piacok fejlesztése.

 


 

 

 

 

Palkovics Péter, a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke a területalapú támogatások idei kifizetéseirõl szólva elmondta: „elég nagyarányú kifizetések várhatók a következõ hónapokban”. Az MVH az év elsõ 3–4 hónapjában teljesíti a fél éves kifizetési kötelezettségét, és várhatóan még februárban megnyílik a 4,2 milliárd forintos agrár-kárenyhítési alap. Magyarország az uniós mezõgazdasági támogatásokból a tagállamok között átlagosan részesült, és a 2014–2020 közötti idõszakban is ez várható. A támogatások odaítélésénél a zöld szempontok az eddiginél fontosabbak lesznek, de új szabályokra is számítani kell. A pályázati lehetõségek között a Gazdanet programot most elõször hirdetik meg, ezzel 3,3 milliárdnyi informatikai fejlesztés válik lehetõvé kifejezetten kisgazdaságok számára. De újdonság a falufejlesztésre, a vidéki örökség védelmére, a fiatal erdõk ápolására vonatkozó támogatási keret, és várhatóan az elsõ negyedévben a fiatal gazdálkodóknak szánt pályázati pénzek is elérhetõvé válnak.–an–