MENÜ

Az innováció remekei az AGROmashEXPO-n

Oldalszám: 87-88
2014.01.28.

Az AGROmashEXPO nemzetközi innovációs nagydíját nyerte el az Austro Diesel pályázatában szereplõ Massey Ferguson MF 7624 nehéz univerzális traktor, melynek korszerû mûszaki paraméterei mind a kezelõk szolgálatában állnak: hatékony üzemelés, alacsony üzemanyag-fogyasztás és tágas, kényelmes fülke. A tervezõk nagy gondot fordítottak a formatervezésre, a megjelenésre is.

 

 

A traktorba épített AGCO SISU POWER motorok beépített, legkorszerûbb SCR második generációs füstgázkezelõ rendszert használnak. Így a traktorok nemcsak a TIER 4i környezetvédelmi értékeknek felelnek meg, hanem közel 10%-kal is csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást. Ez az érték a már szükségesen hozzáadott AdBlue karbamid folyadék költségét is tartalmazza. Az MF rendszere nemcsak takarékos, de gyakorlatilag karbantartásmentes és a traktor teljes élettartamát kitölti.

 


Az erõgép kiemelkedõ tulajdonságai meghozták az elismerést a forgalmazónak

 

 A motor fõtengelyén mért legkisebb fajlagos hajtóanyag-fogyasztása 192 g/kWh. Ez szinte a legkedvezõbb érték a kategóriában. Az 50 km/h végsebességû sebességváltómû fokozat nélküli (Dyna-VT), vagy csoport-powershift (Dyna-6) kivitelben áll rendelkezésre. Ez nemcsak hatékony kezelést, de gyors szállítást eredményez közúton, illetve precíz szántóföldi munkatempót tesz lehetõvé. A munkagép optimális haladási tempóján tudunk bármilyen körülmény között haladni a traktorral, ezáltal a munka minõsége elsõszámú.Az ergonómia szempontjából kiemelkedõ a vezetõfülke hidraulikus rugózása (OptiRide Plus). A vezetõfülke felszereltsége magában foglalja az aktív csillapítású vezetõülést éppúgy, mint a Multipad joystick alapú vezérlõrendszert, a Speed Steer gyorskormányzást, a sebességmemóriákat, az ISOBUS-t, a CCD Display monitort. A megannyi extra kezelése azonban egy logikusan elhelyezett joystickról és vezérlõpanelrõl lehetséges. Így a munka nemcsak hatékony és takarékos, hanem egyszerûen, megerõltetés nélkül is elvégezhetõ.

 Nemzetközi innovációs nagydíjban részesült a KITE Zrt. által pályázott John Deere 7280R traktorA John Deere 7280R az intelligens teljesítmény-szabályozás (IPM) segítségével éri el a 310 LE-s csúcsteljesítményt, és ezzel kategóriájában a traktorgyártás jelenlegi csúcsát képviseli. Mindemellett a 7280R új Stage III B szintû, erõteljes és megbízható PowerTech motorja „CsakDízel” technológiával lett építve, amely a személyautók millióiban már bizonyított, csupán egy folyadékot (dízel) használó egyszerû, megbízható és költséghatékony megoldás a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.A 7R az egyedülálló ActiveCommand kormányzással is kapható, ami a 2009-es Agritechnica-n a DLG aranyérmet nyerte el. Az opcionális ActiveCommand kormányrendszer automatikusan alkalmazkodik a szántóföld vagy országút útviszonyaihoz. Ezen kívül a CommandView II fülke a CommandArm konzollal, a GreenStar 3 CommandCenter kijelzõvel és az opcionális ActiveSeat ülésrugózással – amely idén ezüstérmet nyert az Agritechnica-n – egyedülállóan kényelmes munkakörnyezetet biztosít.A 7280R-t úgy tervezték, hogy nagygazdaságok és bérszolgáltató cégek sokoldalú „igáslova” legyen. A teljesítmény-maximalizálás érdekében a KITE Zrt. partnerei a gépvásárlást követõ egy éven keresztül ingyen is megtapasztalhatják a JDLink Ultimate távfelügyeleti és a ServiceADVISOR (távoli szerviztanácsadó) monitoring és diagnosztikai rendszerek alkalmazásából származó elõnyöket is.

 

 


A John Deere 7280R „Az Év Traktora 2012” címet is elnyerte az Agritechnica

kiállításon, Hannoverben

 

 A költségcsökkentés jegyébenA 30. AGROmashEXPO-t megelõzõen hirdették meg a kiállításhoz kapcsolódó Termékversenyt, ahol a hazai és nemzetközi szintû fejlesztések díjazására három kategóriában is sor került. A pályázatok között szerepelt a Deraland Kft. Deraland Talajvédelmi Rendszere (DTR), amely sikeresen nyerte el a Hazai Termékfejlesztési Oklevelet. A rendszer a gumiabroncs nyomásszabályozás és gumihevederes járószerkezetek gyakorlati hasznosságára, illetve alkalmazására hívja fel a figyelmet. A DTR használatával jelentõs idõ-, üzemanyag-megtakarítás, és ezek által költségcsökkentés érhetõ el. Kapcsolódó anyag a DTR rendszerrõl 


Dér Attila, a Deraland Kft. ügyvezetõje vette át az oklevelet

 

Az AGROmashEXPO kiállításon elismerõ oklevélben részesült az Omikron Kft. OKRM – 6/1000 rugóskapával és 1000 kg-os mûtrágyaszóróval szerelt sorközmûvelõ kultivátora. A tartály a jól bevált Gaspardo féle mini-max adagolókkal van felszerelve. Szállítási és vontatott munkahelyzetben a szállítókerekek hidraulikusan kiemelhetõk. Különbözõ mûvelõelemekkel (rugós – merevszárú – töltögetõkapa) szerelhetõ. 1000 kg ûrtartalmú mûtrágyaadagoló tartállyal rendelkezik. Szállítási feltételeknek megfelel, rendkívül hatékony, nincs szerelési idõveszteség, a tartály ûrtartalma lecsökkenti a töltési idõt. Hatékonyságával illetve termelékenységével minõségjavulást eredményez, illetve költségcsökkentõ hatása figyelhetõ meg.

 

 


Balról: Ifj . Gubacsi Imre, Gubacsi Melinda és Gubacsi Imre, az elismert gép társaságában

 

 

Elsõbálozók az AGROmashEXPO-nA sárosdi székhelyû Agrospic Kft. és a szekszárdi illetõségû Sióagrár Kft. régóta megbízható szereplõi a mezõgazdasági gépkereskedõi piacnak, az AGROmashEXPO-n viszont most elsõként jelentek meg önálló kiállítóként.2011-ben vette fel kínálatába a német PÖMA útkezelõ grédereket az Agrospic Kft. Kihasználva az AGROmashEXPO-ra meghirdetett Termékverseny lehetõségét, a forgalmazó pályázatot nyújtott be a Nemzetközi Innovációs Díjra. Az elbírálást követõen a PÖMA H225 ESP típusú függesztett grédert a szakmai zsûri Nemzetközi Innovációs Oklevéllel jutalmazta, melyet Moór Ferenc, az Agrospic Kft. ügyvezetõje vett át. A kiállítási standon is bemutatkozó munkaeszköz hárompont-felfüggesztéssel csatlakoztatható a mezõgazdasági üzemekben megtalálható traktorhoz, és már egy 50–100 kW teljesítményû hidraulikával rendelkezõ erõgéppel könnyedén üzemeltethetõ. A 300 cm hosszú, 860 kg önsúlyú gréder tolólapja 225 cm széles. A hidraulika funkciók (mélység-, dõlésszög-, oldalirányú kitolás) szabályzása a vezetõfülkébõl, egy vezérlõ egység segítségével történik.

 


Az Agrospic standján megtekinthetõ volt a gréder

 

 

A Sióagrár Kft. által forgalmazott Lemken Juwel 8V4+1 N 100 váltvaforgató ekét joggal ismerték el a kiállítás Nemzetközi Innovációs Oklevelével. A gyártó munkagépei számos olyan újítást hordoznak magukban, melynek köszönhetõen a Lemkent már hosszú ideje a nagynevû ekegyártók közé soroljuk. A Juwel a már ismert mûszaki megoldásokat tartalmazza, mint például az Optiquick beállítási rendszer (elsõ ekefej fogásszélességének és a vontatási középpont beállítása), de olyan innovációval is találkozhatunk, mint az elektrohidraulikus fordításvezérlés (TurnControll) vagy a DuraMaxx ekefejek. A DuraMaxx koncepciója teljesen újszerû, és lehetõvé teszi, hogy az élettartam 50%-kal növekedjen, és az átszerelési idõ akár 80%-kal is csökkenjen (szerszám nélküli kopóalkatrész csere). Egyes részeit jóval keményebb acélból gyártották, mint eddig. Ez azért vált lehetõvé, mert nem használtak anyagot gyengítõ furatokat és kivágásokat.

 


Az oklevél méltó gazdára talált

 

 

Egyetlen igazi technológia a fenyércirok ellenAz AGROmashEXPO kiállításon Nemzetközi Innovációs Különdíjban részesült az RAGT Vetõmag Kft. Duo System-Focus Ultra kukorica gyomirtó technológiája.A Duo System egy komplett kukorica gyomirtási technológia, mely két pillérbõl áll, a RAGT Vetõmag Kft. DUO System kukorica hibridjeibõl és a BASF Focus Ultra gyomirtó szerébõl. A cikloxidim hatóanyag tartalmú Focus Ultra gyomirtó szert a hatóanyagra toleráns kukoricában használjuk, ez a hatóanyag a kukoricát károsító összes egyszikû gyomnövény ellen hatékony, beleértve az évelõ egyszikûeket is.Normál esetben a Focus Ultra a hagyományos kukoricát kiöli, az RAGT DUO System technológiára nemesített hibridjeit – melybõl egyébként nyolc létezik az RAGT kínálatában –, nem bántja (lásd: Agro Napló 2012/1. szám. 40. oldal). A technológia nagy elõnye, hogy a vegyszerezés idõpontja nem függ a kukorica fejlõdési stádiumától.Innovációs Oklevélben részesült továbbá az RAGT Vetõmag Kft. Alexxandra FAO 380-as kukorica hibridje, mely a 4 év alatt elért népszerûségét annak köszönheti, hogy átlagos termesztési körülmények között is kiváló terméspotenciállal rendelkezik.

 


Lonsták János, a RAGT Vetõmag Kft. ügyvezetõje a különdíjjal

 

 

MO-ZSÁK, avagy hogyan lehet egy géppel ennyi mindent elvégezni?A 2012-es különleges a Metripond Plus Mérlegtechnika Kft. csapata számára, hiszen beért kutatásfejlesztési programjuk gyümölcse, melyet az AGROmashEXPO-n meg is mutattak a nagyközönségnek.Mérlegük a MO-Zsák fantázianevet viseli, mely utal a funkciójára, hogy jellemzõen mobil berendezés, mely zsákolást végez és a könnyû áttelepíthetõségével több raktárban, több helyiségben is használható. A berendezés a különbözõ szemes termények, vetõmagok raktárból való felszedésére alkalmas, amit aztán egy seprûs csigával ellátott felhordóval felhord. Ezt a felhordott anyagmennyiséget elõtárolja, bezsákolja, a zsákokat leméri, majd elszállítja, legvégül pedig függesztett kézi varrógép által levarrja. Elõnye, hogy az anyagot nem szükséges mozgatni, hiszen a felszedõ a padlóra szórt anyagot szedi fel, megspórolva az ez esetben szükségtelen felhordási idõt és berendezést.A berendezés egy fogadógaraton keresztül egy viszonylag alacsony (1–1,3 m) magasságban megjelenõ zsákolandó termény kiszerelését is el tudja végezni. Megrendelõi igényre a gépsor kiegészíthetõ csávázógéppel is, mely a zsákolómérleg elé kerül beépítésre.

 

 


A multifunkciós eszköz elõször mutatkozott be a kiállításon

 

 A valós piaci igényeket figyelembe véve ez a kiszerelõ gépsor hivatott több funkciót is betölteni és így a felhasználók olyan körét is elérni, akiknek a pénzügyi keretei nem engedik meg több telepített zsákolómérleg megvásárlását, több zsákolósor beépítését. Ugyanakkor a legkorszerûbben felszerelt telepek is használhatják, attól függõen, hogy a fixen telepített, vagy a mobil mérlegtípus szolgálja jobban a termelési igényeket és a hatékonyság fenntartását.

 –an–