MENÜ

Rendkívüli idõjárás mellett is bevált kukorica gyomirtási megoldások

Oldalszám: 43
2014.01.28.

2011-ben az ország több pontján állítottunk be összehasonlító kukorica gyomirtási vizsgálatot. Emellett a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-gazdálkodási Igazgatósága is végzett egy összehasonlító kezelés-sorozatot a Zeagran 340 SE különbözõ kombinációival.

 

 

A székesfehérvári vizsgálatban a Zeagran Nico N (Zeagran 340 SE 2,0 l/ha + Nic-It 0,2 l/ha + Nonit 0,1 kg/ha) kombináció mellett a Zeagran 340 SE 2,0 l/ha + Clio* 0,15 l/ha kombináció is kiválóan szerepelt. A tömegesen kelõ egynyári gyomok ellen mindkét esetben kimagaslóan jó volt a hatás július elején.

 


A táblázatok nagyításához katt a képre

 

 


    

(balra) Zeagran 340 SE 2,0 l/ha+Clio* 0,15 l/ha hatása egynyári gyomfertõzöttség esetén, (jobbra) Zeagran Nico N hatása egynyári gyomfertõzöttség esetén

 

Az üzemi összehasonlító vizsgálatok sorából kiemelkedik a Barátság Mezõgazdasági Szövetkezet területén, Magyaratádon végzett kísérlet, ahol a nagyon száraz tavasz és nyár ellenére kiváló gyomirtó hatást adott mindkét kombináció. A gyomirtó hatás értékelése ebben az esetben is július elején történt.

 


 

 


    

(balra) Zeagran 340 SE 2,0 l/ha + Clio* 0,15 l/ha + Nonit 0,1 kg/ha hatása vegyes gyomfertõzöttség esetén, (jobbra) Zeagran Nico N hatása vegyes gyomfertõzöttség esetén

 Kisparcellás összehasonlító vizsgálatban is szerepelt a két kombináció egy Mindszent határában beállított sorozatban. Itt elsõsorban a libatop félék és disznóparéj félék jelentek meg tömegesen a kétszikû gyomok közül. Egyszikûek közül a ragadós muhar volt a legnagyobb tömegben. A vizsgálat teljes idõtartama alatt csaknem tökéletesen gyommentes volt mindkét kezelés parcellája.

 

 


 

 


    

(balra) Zeagran 340 SE 2,0 l/ha + Clio* 0,15 l/ha + Dash HC* 1,0 l/ha hatása vegyes gyomfertõzöttség esetén, (jobbra) Zeagran Nico N hatása vegyes gyomfertõzöttség esetén

 

 

A vizsgálatok eredményei egyértelmûen mutatják, hogy a Zeagran 340 SE 2,0 l/ha adagja kiváló kombinációs partnere mind a szulfonil-karbamid, mind a triketon típusú kukorica gyomirtó szereknek.

 Salamon György

Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu