MENÜ

KISGAZDASÁGOK RÉSZÉRE IS MEGFIZETHETÕ GABONASZÁRÍTÓ TECHNOLÓGIÁK

Oldalszám: 65
2014.01.28.

Új irányvonal: a Pannonagri Kft. a kisebb, 100–500 hektáron gazdálkodó vállalkozókat kívánja olyan helyzetbe hozni, hogy viszonylag olcsó technológiák felhasználásával meg tudják oldani a megtermelt gabona leszárítását. Így a gabonát nem kell kombájntól nyomott áron értékesíteni. A feladat megoldásához a jelenlegi árszínvonalnál jóval olcsóbb gépeket kínál a társaság, a kedvezõ ár-érték arány azonban nem mehet a minõség rovására.

 

 

2011-ben lezárult Magyarországon a 3 éves államilag támogatott gabonaszárító korszerûsítési program. Újabb támogatások már nem várhatóak. Mi lesz ezután? – kérdezte lapunk Petróczy Lászlót (fotónkon), a Pannonagri Kft. ügyvezetõ tulajdonosát, amely társaság a gabonaszárítók prémium kategóriájába tartozó STELA és LAW típusokat forgalmazza, és létesíti Magyarországon immár 18 éve. A következõ választ kaptuk: 

 


 

  A program keretében mintegy 600 pályázat került befogadásra, amelyeknek csupán körülbelül kétharmad része valósult meg. Új berendezésekre, korszerûbb technológiákra mindenkinek abszolút szüksége van, a pályázók egyharmada azonban elsõsorban anyagi okokból nem volt képes a tervezett projekt megvalósítására. Az már egyértelmûen látszik, hogy nem lesz támogatás új gabonaszárítók létesítésére. Ez átmenetileg jelentõsen csökkenteni fogja a keresletet. Egy idõ elteltével azonban még fokozottabban fognak jelentkezni a régi gépek elhasználódásának problémái, még hangsúlyosabbá válik majd, hogy ezek a szárítók nem felelnek meg a mai környezetvédelmi elõírásoknak. A gazdálkodók be fogják látni: lépni kell, a szárítóüzemek korszerûsítése állami támogatás nélkül is elkerülhetetlen. Ennek tudatosulásáig azonban eltelik majd néhány év.

Mi lesz az átmeneti idõszakban azzal a mintegy 30 céggel, amelyek ma szárítóberendezések forgalmazásával, létesítésével foglalkoznak?A kisebb társaságok, akik eddig évente csak néhány beruházást létesítettek, valószínûleg egy-két „üzlet nélküli” év után megszüntetik majd tevékenységüket, a zsugorodó piacért pedig a ma magasabb színvonalon mûködõ cégek versenyeznek majd.A Pannonagri Kft. túlélési stratégiája kétirányú: a jelenlegi helyzet kialakulását már évekkel ezelõtt felismertük és nyitottunk a román piac felé. Nem könnyû kenyér ez, de megfelelõ kitartással, szakmai tudással talpon lehet maradni, sõt teret is lehet nyerni Romániában. Elsõ két beruházásunk folyamatban van és a 2012-es szezonban megkezdi üzemszerû mûködését. További két beruházás megvalósítására szerzõdést kötöttünk, és számos terv van elõkészítés alatt.

Belföldön a kisebb, 100–500 hektáros gazdaságokat kívánjuk kedvezõ helyzetbe hozni a mostaninál jelentõsen olcsóbb gabonaszárító technológiák megvalósításával. Ebbõl a célból folyamatban van egy gyártási licensz megvásárlása, termékpalettánk ilyen irányú bõvítése. Új mûszaki és kereskedelmi ajánlataink kialakításán nagy erõvel dolgozunk. A „piacérett” konkrét megoldásokkal a közeljövõben jelentkezni fogunk és reméljük, hogy ezzel kedvezõ meglepetést okozunk majd a termelõknek. Mindezzel az információval természetesen az Agro Napló hasábjain is találkozni fognak.