MENÜ

Használjon Pétisót, amellyel növeli földje termõképességét, és ezáltal megõrzi azt unokái számára is!

Oldalszám: 71
2014.01.28.

A Pétisó és a növénytáplálás immár 80 éve összetartozó fogalmak. A Pétisó 1931-et követõ megjelenése óta meghatározó szerepet játszik mind a hazai, mind a környezõ országok piacán. Ennek oka egyedi összetételében rejlik.

 

 

 


 

 

A Pétisó mészammonsalétrom-típusú (MAS) mûtrágya, összes hatóanyag-tartalma 39%. A 27% nitrogént, mint hatóanyagot, ammóniumion (NH4+) es nitrátion (NO3-) formájában tartalmazza. Ezen felül 7% kalcium-oxid es 5% magnézium-oxid található benne. A Pétisó abban különbözik a többi hasonló készítménytõl, hogy a gyártás során mészkõ helyett finomra õrölt dolomitot alkalmaznak, azaz a kalcium-karbonát mellett magnézium-karbonát is jelen van, mivel a dolomit CaCO3 es MgCO3 kettõs sója. A növények elõször a Pétisóban található nitrátiont tudják tápanyagként a talajoldatból közvetlenül felvenni, így ez a mûtrágya gyorsan ható hatóanyaga. Az ammóniumiont a növények a nitrifikáló baktériumok közremûködésével veszik fel, amikor az ammóniumionból nitrátion keletkezik, így biztosított a hosszan elérhetõ nitrogéntartalom. A nitrogén jelentõsége a növények fejlõdésére közismert, azonban érdemes beszélnünk a fennmaradó 12% hatóanyag-tartalomról, mely kalcium- és magnézium-karbonátként van jelen a Pétisóban.

A CaCO3 és a MgCO3 vízben nem oldódik, de a talajsavak, gyökérsavak hatására vízoldható vegyületté alakul, így növények számára felvehetõvé válik. Erre szükség is van, mivel a kalcium és a magnézium egyaránt létfontosságú a növénytáplálásban. A kalcium nélkülözhetetlen a normális gyökér képzõdéséhez, a megfelelõ gyökértömeggel jobb a növények aszály- és stressztûrõképessége. Hiánya gátolja a növekedést, késik a szárbaindulás, lassul a hosszanti növekedés, romlik a növény víz- és tápanyagfelvétele. A magnézium növényélettani hatása kimagasló, a fotoszintézis alapját képezõ klorofill központi magja, de szerepet játszik egyes enzimek aktivizálásban, az anyagcserében és a sejtlégzésben.A Pétisó magnézium-tartalma végighalad a táplálékláncon, vagyis a növényekbe beépül, majd bekerül a takarmányokba és a humánélelmezésbe, illetve az állat és az ember szervezetébe. Nélkülözhetetlen elem az izommozgásoknál, csökkenti a magas vérnyomást, hiányában csontritkulás és szívritmus zavar léphet fel.A Pétisóra gyakran mint egyszerû mûtrágyára gondolunk, de ne feledjük, a benne található hatóanyagok mindennapi életünk szerves részét képezik.

Növényeink helyes táplálása az Ön egészsége!

Használjon Ön is Pétisót!