MENÜ

Az Éllovas - DKC4014

Oldalszám: 34-35
2014.01.28.

Az ÚJ DKC4014 a korai éréscsoportba tartozó (FAO 320) HD hibrid. Kiváló termõképességével és vízleadási tulajdonságával maga mögé kényszeríti az éréscsoport legjobb, legismertebb hibridjét, a DKC3511-et és rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, amely alapján kiérdemelte a HD logót. (HD logó: hõség- és szárazság tesztelt: terméseredménye az aszályos kísérleti helyeken is az átlag felett volt, a Monsanto nemesítõ- és fejlesztõmérnökei egybehangzóan úgy találják, hogy a hibrid teljesítménye kimagasló aszályos körülmények között is.)

 

 

 


 

 

A 2011-es GOSZ-VSZT kisparcellás, posztregisztrációs kukorica fajta-összehasonlító kísérletek független eredménye is megerõsítette a Monsanto eredményeit, a tavalyi évben (2011), éréscsoportjában elsõ helyen végzett. Joggal kérdezhetik Termelõink, hogy: jó hogy szárazságtûrõ, de mi van, ha a 2012-es évben megismétlõdik a 2010-es csapadékos év? A DKC4014 újgenerációs hibrid szelekciója és tesztelése hazai klímán történt, így a hibrid kiemelkedõ tulajdonságai közé tartozik a termõhelyi- és évjárat stabilitása. A 2010-es évben is kiválóan teljesített éréscsoportjában, ami arra utal, hogy minden körülmény közt biztonsággal termeszthetõ.Flexibilis csõtípusának köszönhetõen alacsonyabb tõszámon is képes kiemelkedõ terméseredményt elérni. Agrotechnikai kísérleteink alapján 65-71 ezres tõszám (kivetett) javasolt, gazdaságilag sem érdemes túlsûríteni, hiszen a „csõ” értünk dolgozik, alacsonyabb tõszámon csõméretével kompenzál.

Vízleadása kiemelkedõen jó, éréscsoportjának „etalonjával”, a DKC3511-el összehasonlítva fej-fej mellett haladnak, míg termésben a DKC4014 vezet.Az újgenerációs hibrid szelekciója és tesztelése hazai klímán és körülmények közt történt. Genetikai hátterét a Dekalb hibridek nagy erõsségének tekinthetõ „globális” forrás biztosította, így sikerült egy olyan új hibridet fejleszteni Termelõ partnereinknek, amellyel tovább növelhetõ a termelés profitabilitása és biztonsága.

Éréscsoportjának megfelelõ, idõben történõ betakarításával értékes „tagja” lesz portfóliónknak, jó elõvetemény õszi vetésû kalászosok elé. Melegebb, szárazabb években akár még repce is vethetõ utána.

 

 


 

 

- A DKC4014 két év hazai eredményei alapján egyértelmûen látszik, hogy termésben megelõzi a versenytársakat és az éréscsoport etalonjának számító DKC3511-et is (minimum 0,45 t/ha-ral). - A DKC4014 az igen csapadékos 2010-es évben is megelõzte a versenytársakat (minimum 0,25 t/ha-ral), és a DKC3511-et is. - A DKC4014 a tavalyi (2011) száraz, stresszes körülmények között is elsõként szerepelt éréscsoportjában, minimum 0,5 t/ha különbséggel (a versenytárs és a DKC3511-hez képest is).

Fejlesztési kísérletek, Magyarország

 

 

 


Nagyításhoz katt a képekre