MENÜ

Ahány repce, annyiféle eredmény, avagy mindenki másképp csinálja

Oldalszám: 69-70
2014.01.28.

A repcetermés az elmúlt 5 évben átlagosan 2,2–2,3 t/ha, ami a legutóbbi aratáskori 110–120 000 Ft/t fölötti áron, a nyereségesség határán mozog, míg az egy évvel korábbi árakon inkább veszteséget adott. Minden megyében és minden évben vannak kiemelkedõ eredmények, ahogyan az országos termésátlagban is jelentõs tartalékok lehetnek még a gyengébb termõhelyeken is.

 

 

Az új évjárat megtervezése elõtt érdemes számot vetni, mit csináltunk jól és mit kéne másképpen folytatni…

 

 


 

 

A drasztikusabb vélemények szerint a repce eredményessége közel 90%-ban az õszi technológia részben eldõl. Tény, hogy 2011 õszén a szárazság, míg 2010 õszén a túlzott csapadékosság hátráltatta országszerte a talaj-elõkészítést, a vetést, majd a növény kezdeti fejlõdését is. Kimondhatjuk, hogy nem tudunk minden évben szántást végezni a repce elé, nem lehet az agrotechnikát sablonszerûen tervezni, mindig alkalmazkodnunk kell a mind szélsõségesebb idõjárási tényezõkhöz. Lazításos alapmûveléssel, rugalmasabb vetésidõvel, egyszer regulátorok, máskor gyökeresítõ lombtrágyák bevetésével.

 

2011 májusában az ország dél-keleti régióiban kedvezõen alakult a lehullott csapadék, míg pl. Zala, Somogy, Gyõr vagy Veszprém megyékben a fejtrágya adagok nem tudtak bemosódni a gyökérzónába, „kidobott pénz” lett utólag a fejtrágyázás. Azok a termelõk, akik õsszel nagy adagú komplex alapmûtrágyát adtak ki, és a tavaszi szilárd N fejtrágyát folyékonyra cserélték (Azo-speed®), kiemelkedõ hozamot értek el. Az õsszel talajba bedolgozott komplexek az április-május idõszakban a mélyebb, még nedves talajrétegben dolgozni tudtak, még az Azo-speed® maradéktalanul hasznosulni tudott.

 


 

 2010 májusában 120–300 mm csapadék esett országosan, ami erõs szklerotínia járványt indított el. A repcetermesztõk mintha nem vennék tudomásul a sûrû vetésforgó szklerotínia kockázatát. Tudják, hogy a betegség a talajból, az évek alatt visszadolgozott szkleróciumokból indul ki és elsõdlegesen gyökéren keresztül fertõz, majd a beteg növényrõl terjed tovább a konídiumos, másodlagos fertõzés, sokan  mégsem védekeznek mindkét forma ellen. Pedig ez a megoldás! Tapasztalataink azt mutatják, hogy azok a termelõk, akik a talaj biológiai egyensúlyát Öko-Ni® kezeléssel tartják fenn (az Öko-Ni®-ban lévõ hiperparazita gomba kizárólag szkleróciumokkal táplálkozik), majd a tavaszi fungicides kezelést is elvégzik, a szklerotínia elleni biológiai hatás egyértelmûen jobb. 2010-ben a szklerotínia országosan legalább 1 tonnás termésveszteséget okozott a becslésünk szerint és ki mondja meg, mennyi esõ fog esni 2012 májusában?

 

 


 

 

Kén, kén, kén és bór. A repce bórigényességét mindenki ismeri és elismeri. A kén inkább divat kérdésének tûnik, pedig a repce tápanyag-dinamikája azt mutatja, hogy a tenyészidõ végéig folyamatosan és közel egyenletes szinten építi be, a N-nel azonos fontosságú. A jól ismert Jello® szuszpenzió gyakorlatban alkalmazott 3 literes dózisával azonnal felvehetõ formában 1,2 kg elemi ként adunk a növénynek, ami egyenértékû kb. 10 kg keserûsó kéntartalmával. Száraz tavaszi idõjárásnál a lombtrágya kezeléseket és adagokat célszerû növelni, csapadékos tavasz esetén a kénes N-fejtrágyázással kombinálva számolhatunk. Levélen felvéve mindig sokkal hatékonyabbak a tápelemek, mint talajon keresztül, de az éves igény kielégítésére mindkét módra szükség van.

 
 

 

Rovarkártevõk, tartamhatású szerek, piretroid rezisztencia. A kártevõk ellen szinte folyamatos rovarölõszeres fedés alatt kell tartanunk a repcét. A szárormányos ellen még mindig sokan elkésnek, mert nem találják a kártevõt. Jobb az érési táplálkozás hámozási nyomait figyelni és az elsõ jeleknél elvégezni a tartamhatású kezelést. A méltán népszerû, de egyelõre visszavont Talstar kiváló hatását a szintén kontakt de gázosodó hatással is bíró Dursban® Delta-val (klórpirifosz-etil) válthatjuk ki, ezek hasonló hatékonysággal és tartamhatással bírnak. Tavaszi repce csomagunk tehát 2012-tõl a következõ termékekbõl áll: Dursban® Delta, Jello®, Fury® és Wuxal® Boron MAX.

 

 


 

 

Növényvédelmi technológiai hiba, hogy sokan a második kezeléssel megvárják a virágzás elejét, hogy kényelmesebb legyen a méhekre nem veszélyes készítményekkel a munka. A fénybogár bimbós korban károsít, virágzás elejétõl már átvált a virágokra és kártétel helyett a megporzásban vesz részt! A becõormányosok viszont az elsõ kötõdésektõl kezdik a peterakást. Elhúzódó betelepedésük miatt célszerûbb a virágzás 7–10 napjára idõzíteni a védekezést! A bimbós korban való védekezés a 3. permetezést jobb idõzítéséhez is szükséges. A piretroid-rezisztens fénybogarak osztrák határ közeli megjelenése arra int minket, hogy kerüljük a piretroidok egymást követõ többszöri alkalmazását ez ellen a kártevõ ellen! Virágzásban segítséget kínálnak a méhekre többségükben veszélytelen neonikotinoidok (Gazelle®).

 

Tegyük fel az „I”-re a pontot! A három (szerintünk kötelezõ) rovarölõszeres kezelés – amely alapja a hatékony rovarirtásnak – szinte kínálja a lehetõséget a lombtrágyákkal való kombinálásra. Érdemes is alkalmazni, mert így biztosíthatjuk a folyamatos kén és bórellátást. A Kwizda Agro stratégiájában a harmadik rovarölõ szeres kezelés partnere a Wuxal® Ascofol. A bio-stimulátorok szerepe repcében most kezd felértékelõdni. Az algakivonatot és számos mikroelemet tartalmazó termék akkor biztosít még nagy adagú növényi hormont (auxin, gibberrelin, citokinin) a repcének a vegetáció végén, amikor is e hormonok szintézise lelassul. Ezzel a kezeléssel egy utolsó lökést adhatunk a növénynek.A Zala megyei vizsgálatban a Wuxal Ascofol önmagában is termésnövekedést eredményezett, a komplett lombtrágyázási program ezt is maghaladóan növelte a becõszámot és 10%-kal nagyobb termést adott.

 


 

 A szárormányos ellen idõzítve a Dursban® Delta + Jello®, a fénybogár ellen bimbós korban a Fury® + Wuxal® Boron Max + T-Rex, míg a virágzás 7–10. napja körül a Gazelle® + Wuxal® Ascofol kombinációt javasoljuk.Ez az inszekticides védelem lefedi a repcekárosítók kártételi idõszakát és megfelel a fénybogár rezisztencia elleni óvatosságnak is. A lombtrágyázási ajánlatunk a repce tápanyag-igényére adaptált, jelentõs – méréseink szerint 10–20% – terméstöbbletet hoz, ami nagyban hozzájárul a repce nyereség-termeléséhez.

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 A Kwizda Agro repcevédelmi stratégiája teljes technológiáját felöleli. Úgy találjuk, hogy szakmailag és termékvonalon is komplett az ajánlatunk, sõt a felhasználók körében végzett nagy elemszámú, reprezentatív marketingkutatás is azt bizonyítja, hogy a Kwizda Agro repcében különösen elismert.

 Fehér Tamás

Kwizda Agro