MENÜ

EU sertés árak: a hiány tovább emeli az árakat

Oldalszám: 93
2014.01.28.

Ahogy múlt héten, ezen a héten is látszik, hogy a vágósertés kínálat az európai piacokon nem elegendõ és nem fedezi a keresletet.

 

 

Ennek következtében, az árak a legtöbb európai országban nõnek. Franciaországban, a termelõk a szûk kínálat miatt képesek voltak 6 centtel emelni az elmúlt heti árat. Az árak Németországban, Hollandiában és Ausztriában szinkronban nõttek az elõzõ hetekhez képest. Ott az árak 5 centtel nõttek. Spanyolországban egy 3 centes növekedés lesz várható. Most Németország van a legjobb pozícióban az európai árstruktúrában, nyomában Belgiummal és Hollandiával. A jelenleg uralkodó árszint elég szokatlan, ahhoz képest, amit eddig dokumentáltak. Ilyen árakat utoljára 2001-ben jegyeztek, amikor a piacot erõsen befolyásolta a BSE válság.

 

A kínálat szûkülése Európában annak is tulajdonítható, hogy a rossz gazdasági helyzettel a malactartóknak is meg kellett birkózni az utóbbi két évben. A piac döntõ lendülete a virágzó exporton alapult az EU-n kívüli országokba, Oroszországba és fõleg az ázsiai országokba. A termelõk szempontjából a jelenleg uralkodó árszint egy rendkívül üdvözölt tény. De, a termelõk régóta esedékesnek találják a sertéstenyésztés megnövekedett költségeinek fedezését. A légkör barátságosnak bizonyul a német piacon. Még az új árak mellett is jó a kereslet az „érett” disznók vágására. Tekintettel a szûkös piaci kínálatra, a megnövekedett árak is érvényesíthetõek lennének a kereskedelemben és az iparban. Ezek tetejébe, az e heti jeges idõjárás minden valószínûséggel csökkenteni fogja a kínálat mennyiségét. Ezért legalább az árak várhatóan stabilak maradnak.

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 Forrás: ThePigSite News Desk, 2012.01.31.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán