MENÜ

Premier a szántóföldeken: IKR road-show

Oldalszám: 88
2014.01.28.

Országos gépbemutató körutat rendezett az IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Zrt. októberben, amely során az általuk forgalmazott Kuhn gépeket és a New Holland egyedülálló, új fejlesztésû kombájnját valamint traktorcsaládját a szántóföldi gyakorlatban ismerhették meg a gazdálkodók. Az öthelyszínes program középpontjában az õszi munkák gépei álltak.

 

Villám Ferenc munka- és célgép üzletág igazgató elmondta: a Kuhn kizárólagos forgalmazójaként a Multi Master ekecsalád gépei kiváló ár-érték arányban szerepelnek az IKR palettáján. A jól teljesítõ ekék a magyar földeken kitûnõ eredményeket produkálnak. A bemutatókon a gépek kukoricatarlón dolgoztak, és 7–8 km/h tempó mellett minden helyszínen tudták tartani a 30 cm-es mélységet kiváló leforgatással. A Multi Master ekék mechanikusan állítható csapos fogásszélesség szabályozással, szakító csavarral illetve toldható gerendellyel szerepelnek a kínálatban, és réselt kormánylemezzel is rendelhetõk.A Kuhn 3,2 m munkaszélességû BK szárzúzója a legnagyobb darabszámban eladott típust képviseli, többnyire kalapácsos késsel értékesítik, mert az a leginkább minõségi munkát végzõ gép napraforgó és kukoricatarló esetén.Illés Zoltán New Holland üzletág igazgató az új kombájnokat bemutatva a középkategóriás paletta teljesen új fejlesztésû modelljét, az új CX családot ismertette, amelynek tagjai jelenleg négy modellben érhetõk el: 5080 és 5090 ötládás illetve 6080 és 6090 a hatládás változatban – motorteljesítményben és magtartály méretben különbözve egymástól. A legnagyobb, 333 LE-s 6090-es gép 9300 literes magtartállyal rendelkezik. Mind a négy modellnél a teljesen új fejlesztésû négymotoros technológiát építették be, a maximális minõségû teljesítmény érdekében megkönnyítendõ az átszerelést: az 5–6 órányi munkaigény az új technológiának köszönhetõen 20–25 percre csökkent. A szekciós kosarakat elölrõl rendkívül gyorsan ki lehet cserélni, ezáltal búzában és árpában rendkívül jó teljesítmény érhetõ el, kukoricánál pedig tisztábban és szemtörés nélkül tud dolgozni a gép.

 


 

 Külsõ megjelenésében a megszokott stílusjegyek jellemzik, kerekített dizájnnal. Kabinjában új, érintõképernyõs, magyar menüvel ellátott monitor van, amelyrõl minden diagnosztika illetve paraméter beállítás elvégezhetõ. A kijelzõ 3 video bemenettel rendelkezik, az átkapcsolás így automatikussá válik. Nagyobb lett a magtartály, az ürítés teljesítménye több mint 50%-kal nõtt, ürítési sebessége 100 l/s – a nagy, prémium kategóriás kombájnok teljesítményét produkálva. Felsõ ürítõ csigarendszere a magas építésû pótkocsikat is egyszerûen pakolja meg.Az apróbb egyéb változtatások az automatizálást szolgálják, a kezelõ munkájától független precíz feladat-végrehajtással. Talajkövetõ rendszere a hosszirányú emelkedõ vagy lejtõ függvényében állítja be az adapterek tarlónyomását, ezáltal végig azonos tarlómagasság érhetõ el, függetlenül a terepviszonyoktól. A szelelõ fordulatszámát is automatikusan állítja be a gép – ez az újítás pedig még a konkurenciánál sem jelent meg. Lejtõn lefele menetben automatikusan növeli a szelelõ fordulatszámát, emelkedõn felfelé pedig csökkenti, hogy a szemveszteség minél kevesebb legyen a rostán.Az új Tier 4-es kategória a T8-as szériánál mutatkozik be elõször, ez a 250 LE feletti nagy traktorokat jelenti. A legújabb koncepciójú gépek a legnagyobb, 3,45 m-es tengelytávval rendelkeznek, amely a haladás irányában rendkívül jó stabilitást jelent, és a vonóerõ leadási képessége is lényegesen jobb – nem jelentkezik a nagy terhelésre jellemzõ bepattogás.Újdonság a Tier 4-es erõforrás: a motort úgy üzemelteti a gép, hogy az a legkevesebb üzemanyaggal a legnagyobb teljesítményt tudja leadni. A kipufogóból kijövõ káros anyag pedig adalékanyaggal közömbösítve nitrogénre és vízre bontható. Az eddigi teszteredmények 10–12%-os üzemanyag-megtakarítást igazolnak.

 


 

 

Találkozzunk az AGROmashEXPO-n és Etyeken az AgrárgépShow-n!