MENÜ

Precíziós takarmányozás

Oldalszám: 85
Farkas Károly 2014.01.28.

A tejelõ szarvasmarha-tartásban a takarmányok nagy változékonysága egy nehéz és felelõsségteljes feladatot ad, amellyel nap mint nap szembe kell nézni a szakembereknek. Ahhoz, hogy az állományunk megfelelõ szinten termeljen úgy, hogy az ne menjen az egészségi állapotuk rovására, elengedhetetlen a tehenek által etetett takarmánykeverék folyamatos ellenõrzése.

 

 

A NIR takarmányelemzés tudománya elérkezik a gazdaságbaCsakúgy ahogy a GPS megváltoztatta a növénytermesztési termelést, a NIR-technológia képes arra, hogy ugyanúgy megváltoztassa a takarmányminõség meghatározás fogalmát közvetlenül a gazdaságba. A NIR kifejezés, amely a „közeli infravörös” fény spektruma a látható és a nem látható infravörös hullámhossz közt az elektromágneses spektrumon.A NIR-technológia képes meghatározni a kémiai összetételét a nyersanyagoknak, mint például a szilázsnak. A termelõk a takarmányok nagy változatosságával találkozhatnak, de a NIR-technológia valós idõben történõ takarmányelemzést kínál, amely segít a pontosabb takarmányadagok kialakításában.

 


AgriNIR analizátor

 

 Tényezõk, amelyek befolyásolják a változékonyságot:- földrajzi viszonyok,

- takarmány típusa,

- takarmány változata,

- tenyészidõszak feltételei,

- betakarítás feltételei,

- tárolási gyakorlat,

- fermentáció a tárolás alatt,

- idõjárási viszonyok,

- kezelõi gyakorlat.A NIR laboratórium közvetlenül a rakodógép kanalába vagy az önjáró takarmánykeverõ, -kiosztó kocsi marójára van telepítve. A rendszer elemzi az összetevõket a berakodás alatt, valamint a szárazanyag alapján, valós idõben újratervezi a megfelelõ súlyt a fejadagban a tápérték fenntartásához. Az egyetlen módja, hogy a biztosan, konzisztens és egyenletes TMR-t csináljunk az, hogy tudjuk, hogy az állat épp mit eszik. A DG PRECISION FEEDING™ megadja ezt az információt.

A napi többszöri elemzéssel mindig ellenõrzés alatt tudjuk a komponenseket

 


Precision Feeding™ FL

 

 Fõbb elõnyök a gazdálkodónak:- jobb tej- és húsminõség,

- nagyobb tejhozam/súly növelése,

- takarmányozási költségek, az idõ és anyagfelhasználás csökkentése,

- az állat-egészségügyi költségek csökkentése – egészségesebb állatok.

 


DINA3 mérlegrendszer

 Alacsonyabb káros környezeti hatások:- alacsonyabb szintû foszfor- és nitrogén trágya,

- az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklése.

 

 

Mi az a DG precision FEEDING™ rendszer?A tejelõ- és húsmarha-tartók régóta álmodnak arról, hogy a takarmányaik szárazanyag- és tápanyagtartalmát közvetlenül meg tudják határozni. Most ez az álom valóra válik a dg precision FEEDING™ rendszerrel. A rendszer lehetõvé teszi, hogy automatikusan változtassuk a komponensek adagját a TMR készítésekor szárazanyag-tartalomra vetítve, hogy ezáltal minél jobban találkozzon a TMR a takarmányozási szakértõ ajánlásával. Mára ez a technológia Magyarországon is elérhetõ.

 


 

 

Farkas Károly