MENÜ

Mv 350 a martonvásári újdonság, a magas minõséget kedvelõ termelõknek!

Oldalszám: 31
2014.01.28.

A martonvásári nemesítés legújabban ajánlott terméke az Mv 350 kukoricahibrid. Mint minden újdonság, az

 

Az Mv 350 a korai éréscsoport közepén érik, a tenyészidejének megfelelõen a terméspotenciálja magas, az ország északi és déli területein egyaránt beleillik az üzemi vetésszerkezetbe. A délebbi területeken bátran ajánljuk õszi kalászos elõveteményeként is azoknak, akik a kalászos elõveteményeként sem kívánnak lemondani a nagy termésû kukoricáról.A 2010 évi kísérleti sorokban gyakran találkoztunk 10 t/ha-t meghaladó terméseredményekkel (pl.: Mezõfalva, Ságvár, Püski), de voltak kimagasló termések: Duna Mg-i. Zrt.(Dunaszentpál 13,33 t/ha) vagy Agrosystem Zrt. (Herceghalom 12,21 t/ha).2011-ben kimagasló termést a Haladás Mg. szövetkezetnél, Kónyban mérhettünk: 12,33 t/ha, de szintén 10 tonnát meghaladó terméseket láttunk Vasszécsenyben, Lovászpatonán, Mányban is.A termésszintek magasak, minden termõhelyen versenyképesek, a vízleadás is dinamikus, hiszen a vizsgálati években a fajtasorok átlagához képest szinte minden esetben alacsonyabb nedvességtartalommal takarították be. Érésdinamikai vizsgálatok is mutatják, hogy eltérõ évjáratokban is lendületesen adja le a vizet és korán eléri a gazdaságos betakarítás határaként megjelölhetõ 20%-os szemnedvességet. Ez az idõpont a 2011-es kedvezõ évben szeptember legelején bekövetkezett, de az idõjárás szempontjából teljesen ellentétes, csapadékban bõvelkedõ 2010-es évben is október elejére, az optimális betakarítási idõpontra szintén hasonló nedvességekkel be tudtuk takarítani. Biztosan számíthatunk tehát arra, hogy az Mv 350 hibridkukoricát minden évjáratban kedvezõ szemnedvesség mellett takaríthatjuk be, ezáltal más korszerûtlenebb hibridekhez képest szárítási költséget takaríthatunk meg.

 


Mv 350 tápanyag reakciója

(Debrecen-látókép 2011. Forrás: Debreceni Egyetem AGTc

 

 Ami a hibrid termesztését igazán gazdaságossá teszi, az a kedvezõ tulajdonság, hogy nagyon jól alkalmazkodik a tápanyagok által adott lehetõségekhez. A termésszintek 6 tonna termés felett már igazolják az Mv 350 versenyképességét, és minél magasabb termések elérésére törekszünk, annál inkább jó választás az Mv 350, hiszen a terméselõnye a magasabb termésátlagok esetében még inkább nyomon követhetõ.

Ezek alapján a termelõk a 9-10 tonnás termésszintek eléréséhez az Mv 350 hibrid tekintetében kiváló partnert találhatnak, hiszen a növekvõ mûtrágyaadagokat dinamikusan emelkedõ termésekkel hálálja meg ez a hibrid.A vetésidõ reakciója a vizsgálati években azt mutatta, hogy az április közepe, 2. dekádja a legkedvezõbb a késõbbi nagy termés kialakulása szempontjából, a 2010-es évben még ennél is korábbi, április 8. körüli vetés esetén adta a legnagyobb termést.

 


Mv 350 vetésidõ reakciója (Debrecen-látókép 2011).

Forrás: Debreceni Egyetem AGTc

 

 Az Mv 350 kukoricahibrid egy újdonság, egy versenyképes újdonság, a martonvásári kutatók munkájának a terméke, mely hazai alapanyagokból, hazai szellemi tõke felhasználásával készült igényes hazai termelõk részére. Az újdonságok iránt nyitott kukoricatermelõ gazdaságokban kipróbálásra, köztermesztésre ajánljuk.

 


Mv 350 érésdinamikai reakciója (2011)

 

 Istvándi László

Észak-dunántúli régióvezetõ