MENÜ

Kipróbált megoldások különbözõ kukorica gyomirtási helyzetekben

Oldalszám: 29
2014.01.28.

A kukorica gyomirtó szereinek száma rendkívül nagy. Ennél talán csak a különbözõ gyomirtási helyzetek száma nagyobb. Utóbbiak szakszerû megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelõi tapasztalatot.

 

 

„Gazdaságunkban a legnagyobb hektáronkénti árbevételt és ezzel együtt a legtöbb jövedelmet a kukorica termesztésével tudjuk elérni, ezért törekszünk a növény igényeinek legteljesebb kielégítésére. Területünk háromnegyede fenyércirokkal fertõzött, néhol köles és muhar fajok is elõfordulnak. A parlagfû, libatop és disznóparéj fajok mellett jellemzõ még az acat és terjed a selyemmályva is. A gyomirtást okszerûen végezzük, mindig az adott táblára és évjáratra jellemzõen, a kultúrnövény és a gyomok kelését figyelembe véve. A kukorica kelésétõl kezdve fontos, hogy gyommentes legyen az állomány. Ha szükséges, a korai posztemergens gyomirtástól egészen a 6-8 leveles korig, akár 2-3-szor is rámegyünk a területre. Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy az egyszeri kezelést megengedhessük magunknak. Az egyszeri kezelés ugyanis csak látszólag olcsó. Mindig azt és úgy alkalmazzuk, ahogyan a helyzet éppen megkívánja. Két éve használjuk a Zeagran 340 SE gyomirtó szert és kombinációit. A Zeagran Xpert csomagot olykor együtt, máskor külön juttattuk ki, és volt olyan is, hogy további termékkel kombinálva. A kezelt területek 8-12 tonnás hektáronkénti termést adtak 2011-ben annak ellenére, hogy gyakran az átlagosnál „keményebb” helyzettel kellett megbirkózni. A Zeagran 340 SE nagyon gyors és látványos hatást ad, akár három-öt nap alatt elpusztulnak a gyomok. A terbutilazin talajon keresztüli hatásának köszönhetõen ugyanakkor tartós gyomirtó hatásra lehet számítani. Az évelõ kétszikûekkel fertõzött területen elkerülhetetlen a hormonhatású készítmények használata, amit leginkább foltkezelés formájában alkalmazunk. Erre a célra ígéretesnek tûnik a csökkentett 2,4-D tartalmú, dikamba hatóanyagot is tartalmazó új Nufarm készítmény, a Dicopur Top. Úgy gondolom, hogy ár-érték arány tekintetében megtaláltuk a számunkra legmegfelelõbb gyomirtási technológiát.” – Csepregi Attila, Csepregi és Társa Bt., Lajoskomárom.

 


 

 „Családi gazdaságunk 550 hektáron, közepes minõségû talajokon gazdálkodik. Ebbõl évek óta 200 hektáron termelünk kukoricát, mert nálunk ezzel a növénnyel lehet a legmagasabb hektáronkénti jövedelmet elõállítani. Amint az elmúlt években, úgy 2011 tavaszán is sikeresen védekeztünk az egyszikû gyomok elleni preemergens kezeléssel. Kétszikûek ellen 2,4-D hatóanyagot használtunk, de sajnos kevés sikerrel. Ekkor kértem a Nufarm helyi képviselõjének segítségét, aki a Zeagran 340 SE gyomirtó szer 2 literes dózisát javasolta kijuttatni hektáronként. A hûvös idõjárás ellenére a készítmény mind a magról kelõ, mind az évelõ kétszikû gyomokat tökéletesen és rendkívül gyorsan kiírtotta, hatását egészen a betakarításig megtartotta. Úgy vélem, a sikeres gyomirtás is jelentõsen hozzájárult, hogy szeptember közepén 9 tonna kukoricát tudtunk betakarítani hektáronként, 16%-os víztartalommal. A Zeagran 340 SE jövõre is a gyomirtási technológiánk része lesz, mivel igen kedvezõ ár-érték aránya lehetõvé teszi, hogy jelentõs többletjövedelemre tegyünk szert a segítségével.” – Keresztes István családi gazdálkodó, Bodmér.

 

 


 „Mezõgazdasági vállalkozóként számomra és gazdatársaim számára is nagyon fontos megismerni az új kukorica hibrideket és gyomirtási technológiákat. Ezért saját területemen évrõl évre a fõbb fajtatulajdonosok legújabb hibridjeit és néhány növényvédõszer-gyártó cég aktuális újdonságait kipróbálom, majd az eredményt bemutatom társaimnak is. Idén a Nufarm egyik jövõ évi termékkombinációját, a Nic-It + Zeagran 340 SE csomagot is beállítottam. Tökéletesen mûködött, a hûvös tavaszi idõjárás ellenére napok alatt kitakarította a kétszikû gyomokat és a fûféléket is sikeresen irtotta, a parcella gyommentességét betakarításig biztosította. A készítményt 2012-ben nagyobb területen is használni fogom és ajánlom gazdatársaimnak is.” – Fehérvári István mezõgazdasági vállalkozó, Alap.

 


 

Ahogy tavaly, úgy 2012-ben is bevált gyomirtó szereket, kipróbált gyomirtási technológiákat ajánlunk a jövedelmezõ kukoricatermesztéshez, néhány újdonsággal kiegészítve.

 Salamon György

Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu