MENÜ

Gép-Mix - a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával

Oldalszám:
2014.02.03.

A 30. AGROmashEXPO Termékverseny eredményei

A CLAAS két termékével is elnyerte a rangos kitûntetést

Antonio Carraro TRH 9800 - Az év traktora

Együttmûködés az Amazone és Topcon között

Megkezdõdhet a Lemken összeszerelõ üzemének építése Kínában

Pöttinger innovációk 2012

Újdonság - QuantoFill M adagolóegység

Új mérleges mûtrágyaszóró az 1000 literes osztályban

Új gyártó új termékkel az Axiálnál

 

 

A 30. AGROmashEXPO Termékverseny eredményei

Három kategóriában a Nagydíjakért

góriában is sor került. E bõvítéssel az volt a célunk, hogy bemutatási lehetõséget biztosítsunk egy innovatív technológia szemléletû profilnak. Ezt jelenti a kiállítás új logójában is fellelhetõ Input-Gépesítés-Logisztika szlogen, melynek lényege, hogy egymás mellett pályázhatott –és állíthat ki is- a mezõgazdasági termelés 3 fõ technológiai eleme: az input (vetõmag, mûtrágya, növényvédõ szer) agronómiája, a gépesítés mûszaki vonala, valamint az üzemeltetés hatékonyságát döntõen befolyásolólogisztika (mûszertechnika, GPS modulációk, RTK rendszerek). A jelentkezõk csak korszerû, korunk környezettudatos kihívásainak megfelelõ termékekkel pályázhattak. A súlyozott értékelési szempontok között elsõ helyen a termék újszerûsége, újdonságtartalma szerepelt; a további bírálati elemeket pedig a piaci elõnyök, a technológiai és gazdasági kihatások, valamint a dizájn-ergonómia részeket is magába foglaló konstrukciós kialakítások jelentették.

Jeles hazai intézmények, és a gyakorlati élet, valamint a sajtó szakmai képviselõi alkották a zsûrit, amely úgy döntött, hogy az eredményeket még a kiállítás elõtt nyilvánosságra hozzák azért, hogy a látogatók idõben informálódjanak a legújabb fejlesztésekrõl; a nyertesek pedig éljenek a marketing- és reklámjogok adta lehetõségekkel. E nemes vetélkedésben számos hazai és nemzetközi cég is szerepet vállalt, s a pályázatokból a zsûri az alábbiakat találta elismerésre méltónak.

 

Nemzetközi Innovációs Nagydíjak

John Deere 7280 R traktor 

pályázó: KITE Zrt., Nádudvar

 


 

 

A John Deere 7280 R nehéz univerzális traktorba épített motor konstrukciója, fogyasztása, környezetvédelmi paraméterei (károsanyag kibocsátása) kiváló minõsítéssel rendelkeznek. A motor a beépített legkorszerûbb EGR (füstgáz visszavezetéses), DOC (dízeloxidációs katalizátor) és a DPF (részecske szûrõs) füstgázkezelõ rendszerével teljesíti a TIER4 normákat. A hajtómû választék a Powershift automatakapcsolástól, a fokozat nélküli kivitelig terjed; a traktor végsebessége 40, vagy 50 km/h lehet. A vezérlõ rendszerek közül kiemelkedik az Active Command Steering, teljesen elektronikus kormányzás, a dinamikus stabilitást ellenõrzõ rendszer, valamint az elektronikusan vezérelt mellsõ kerék fékrendszer. Új fejlesztés a Command View II HCS Plus, hidraulikus rugózású vezetõfülke, melynek felszereltsége teljesen elektronikus – Green Star 3 Command Center vezérlõpult, TouchScreen monitor, ActiveSeat II elektronikusan vezérelt vezetõülés.

 

 

Massey Ferguson 7624 traktor 

pályázó: Austro Diesel GmbH, Scwechat

 


 

 

A Massey Ferguson MF 7624 nehéz univerzális traktor korszerû mûszaki paraméterekkel rendelkezik, e mellett nagy gondot fordítottak a formatervezésre, a megjelenésre is. A traktorba épített motor, a beépített legkorszerûbb SCRII második generációs rendszernek és a DOC-nak (dízel oxidációs katalizátor) köszönhetõen kielégíti a legszigorúbb környezetvédelmi normákat is TIER4i). A motor fõtengelyén mért legkisebb fajlagos hajtóanyag fogyasztás (192 g/kWh) rendkívül kedvezõ. Az 50 km/h végsebességû sebességváltómû fokozat nélküli, vagy csoport-powershift kivitelben áll rendelkezésre.

Az ergonómiai szempontból kiemelkedõ vezetõfülke hidraulikus rugózású (OptiRide). A vezetõfülke felszereltsége magába foglalja az aktív csillapítású vezetõülést éppúgy, mint a Multipad vezérlõrendszert, a Speed Steer gyorskormányzást, a sebességmemóriákat, az ISOBUS-t, a CCD Display monitort.

 

 

Hazai Termékfejlesztési Nagydíj

 

BPT-330 univerzális szervestrágyaszóró pótkocsi 

pályázó: IKR Zrt., Bábolna

 


 

 

Az IKR BPT-330 univerzális szervestrágyaszóró pótkocsi háromtengelyes, kormányzott elsõ tengellyel rendelkezõ többcélú mezõgazdasági eszköz. Felszerelhetõ vetõgéptöltõ adapterrel és oldalmagasítókkal is; ilyenkor a gyors ürítést hidraulikus billentõszerkezet végzi, így elõnyösen használható a mezõgazdaságban felmerülõ szinte összes feladatnál. A pótkocsi robusztus alvázszerkezetét korszerû, rugózott, 40 km/h szállítási sebességhez megfelelõ alacsony nyomású mezõgazdasági gumiabroncsokkal szerelt háromtengelyes Tridem-futómû támasztja alá a lehetõ legalacsonyabb talajnyomás, optimális talajkövetés és minimális vonóerõigény érdekében. A hasonló konstrukciókhoz képest számottevõ újdonság, hogy a szervestrágya-szóráskor alkalmazott szóróadapter, a vetõgéptöltõ adapter és a hátfal könnyedén, a gyorscsatlakozók oldása után leszerelhetõ. További újdonság, hogy a láncos kaparóléces lehordószerkezet egy készülék segítségével, rövid idõ alatt ki-, ill. visszaszerelhetõ a kocsiszekrénybe.

 

 

Nemzetközi Innovációs Különdíjak 

Duo System-Focus Ultra kukorica gyomirtószer 

pályázó: RAGT Vetõmag Kft., Budapest
 

A Duo System egy komplett kukorica gyomirtási technológia, mely során a cikloxidim hatóanyag tartalmú Focus Ultra gyomirtószert használjuk a hatóanyagra toleráns kukoricában. A cikloxidim a kukoricát károsító összes egyszikû gyomnövény ellen hatékony, beleértve az évelõ egyszikûeket is.

Bobcat TL 470 teleszkópos rakodó 

pályázó: DM-Ker, Szigetszentmiklós A TL 470 típusjelû gép a cég új fejlesztésû teleszkópos rakodója, amelyben már hosszanti irányban helyezték el a motort. A hatékonyságot fokozza a ferde elhelyezésû hûtõ, míg az ergonómiai mutatókat javítja a jobb hátsó oszlop nélküli íves fülkeablak. A kezelést tovább könnyítik a tömbösített hidraulika csatlakozások.

Premium Profi 24 logisztikai rendszer 

pályázó: Austro Diesel GmbH, Scwechat
 

A rendszer lelke a scwechati központú, teljesen automatizált, számítógép vezérelt raktározási és logisztikai alapú alkatrész bázis. Innen történik a közúti (szervizautók és kamionok) és a légi (nappali és éjszakai légiposta) fuvarozással támogatott alkatrész ellátás és szervizelés. A rendszer 96 %-os valószínûséggel biztosít 24 órán belüli alkatrészellátást Magyarország egész területére. Jól képzett szervíztechnikusok és mérnökök garantálják a gyári alkatrészek gyors és szakszerû beszerelését.

 

 

Hazai Termékfejlesztési Különdíj

Praktik BB bálabontó és aprító gépcsalád 

pályázó: TeGaVill Kft., Komló
 

A legújabb fejlesztésû Praktik BB gépek alkalmasak különbözõ méretû kör-, és kockabálák bontására, és aprítására. Ezen kívül jó hatékonysággal használhatók pelletáláshoz történõ alapanyag elõkészítésre, brikettáláshoz, tüzeléshez és almozáshoz.

Nemzetközi Innovációs Oklevél 

• Alexxandra hibridkukorica vetõmag, pályázó: RAGT Vetõmag Kft., Budapest 

• PÖMA H225 ESP függesztett gréder, pályázó: Agrospic Kft., Sárosd 

• Mass D 15 precíziós tömegáram mérõ, pályázó: CIMBRIA HEID Hungária Kft., Gyõr 

• Lemken Juwel 8V4+1 N 100 váltva forgató eke, pályázó: Sióagrár Kft., Sióagárd 

• SZL-430L és SZL-610L konténerek, pályázó: Thermo-Gold Kft., Tatabánya 

 

Hazai Termékfejlesztési Oklevél 

• LineMaster OKRM-6/1000 tápkultivátor, pályázó: OMIKRON Kft., Kecskemét 

• Hermex Mini GR granulátumszórós aprómagvetõ gép, pályázó: Hermex Kft., Kalocsa 

• Weather Special-Online agrometeorológiai információs rendszer, pályázó: Agrárin Kft., Balatonfenyves 

• DTR DeralandTalajvédelmi Rendszer, pályázó: Deraland Kft., Kaposvár 

• Farmcenter ABMT Profi környezettudatos technológia, pályázó: Farmcenter Kft., Gödöllõ

 

A díjak átadására a 30. AGROmashEXPO elsõ napján, azaz 2012.január 25-én, a 10 órakor kezdõdõ hivatalos megnyitó keretében kerül sor, amelyre tisztelettel várjuk az érdeklõdõket. Hisszük, hogy a stratégiai erõt jelentõ mezõgazdaság legnagyobb hazai fórumának TERMÉKVERSENYE hatékonyan segíti a mezõgazdaság társadalmi elismertségét is.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

A CLAAS két termékével is elnyerte a rangos kitûntetést

Több mint 500 vendég, cégképviselõ és a kamerák egész hada - az idei „Az év gépe” díjátadás minden eddigit felülmúlt Hannoverben, az Agritechnica kiállításon.Az év gépe” díjat számos európai ország agrár-szakújságírója szavazta meg a Német Mezõgazdasági Lapkiadó (DLV) standján. Összesen 13 kategóriában tûntették ki a mezõgépészet fejlesztéseit, újdonságait. A díjátadás teljesen új módon zajlott le. Az egyes kategóriák gyõzteseinek videói mûködés közben mutatták be a gépeket.

 

 

 

 


 

 

 

 

A CLAAS cég két termékével is elnyerte a rangos kitûntetést. Nagytraktor kategóriában az AXION 900-as, míg önjáró silózó kategóriában az új közeli infravörös spektroszkópiás szenzorral (NIRS) felszerelt CLAAS JAGUAR kapta a megtisztelõ „Az év gépe” díjat.

 

 

 

 

 


Detlev Steiner, a dlz újság fõszerkesztõje illetve Dr. Uwe Steffin, az Új Mezõgazdaság újság fõszerkesztõje adta át a CLAAS-Teamnek az oklevelet. Balról: Matthias Mumme, Detlev Steinert, Gilles Mayer, Ansgar Koenen, Lothar Kriszun, Philippe Gonzalez, Dr. Benjamin Schutte és Dr. Uwe Steffin.

 

 

Az önjáró silózó kategóriában elnyert kitûntetést Dr. Theo Freye, Dr. Henry Puhl és Jörg Sudhoff vette át.

CLAAS AXION 900

• 8,7 l-es FPT-motor, SCR (szelektív katalitikus redukció) technológiával

• ZF ECCOM 3.0 fokozatmentes hajtómû

• Új fejlesztésû önhordó váz

• Nagy tengelytáv kompakt méret, jó súlyelosztás

• Új rúgózott ergonomikus kabin, 4 oszloppal

• CMotion menetkar, ergonomikus kartámasz, CEBIS

CLAAS JAGUAR - közeli infravörös spektroszkópiás szenzorral (NIRS)

• Új V12-es MAN motorok, Dynamic Power motorvezérléssel

• Rugalmas Multi Corn Cracker szemroppantó

• Új funkciók gyors elérése CEBIS-en keresztül

• Új munkalámpák karbantartási, javítási munkákhoz

• Közeli infravörös spektroszkópia (NIR Sensorik) alkalmazása a silózott termény összetevõinek meghatározására

forrás: www.axial.hu  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antonio Carraro TRH 9800 - Az év traktora

 

 

A nemzetközi sajtó elismert szaktekintélyeibõl álló, húszfõs zsûri az olasz Antonio Carraro gyár TRH 9800-as traktorának ítélte oda az igen rangos szakmai elismerést, az „ÉV TRAKTORA” díjat. Ez a traktormodell nyerte el az alkalmazott technológiát, az egyedi teljesítményt és az innovációt értékelõ különdíjat is.

 

 

 


 

 

 

A zsûri a kategóriájában kiemelkedõ tulajdonságokkal rendelkezõ TRH 9800-as traktormodell díjazásával az olasz cég gyártmányfejlesztés melletti immár évszázados elkötelezettségét, piaci igényekhez való folyamatos alkalmazkodóképességét, illetve az egyes traktormodellek kialakítása során alkalmazott egyedi stílust és mûszaki precizitást értékelte.

 


 

A TRH 9800-as modell megfordítható kormány-ülés rendszerrel készülõ, egyforma kerékmérettel rendelkezõ multifunkcionális traktor, amelyen a fokozatmentes, hidrosztatikus hajtás elektronikus vezérlésû. A 4 hengeres, 87 LE-s, 3300 cm3 lökettérfogatú motor elektronikus befecskendezésû. Az elõremeneti sebesség, a gyorsítás, a fordulatszám és a TLT hajtás teljes mértékben számítógép által vezéreltek. A munkaeszközök mûködtetéséhez a hidraulikarendszer elektronikus vezérlésû joystick-kal egészíthetõ ki. A kezelõ számára a fülke maximális kényelmet nyújt. A lekerekített formáknak köszönhetõen a mûvelés során a gép nem tesz kárt a növényekben. A TRH modell egyedi kialakítású, speciális fülkével is felszerelhetõ; így az ültetvényekben a fák lombkoronája alatt is gond nélkül dolgozhat. Az alapmodell számos berendezéssel egészíthetõ ki: gallytörõ rács, hidropneumatikus felfüggesztésû emelõrendszer, orrsúly, keréksúly, fûthetõ-légkondicionálható fülke. A TRH 9800-as modell kitûnõ ár-érték arányú traktor. 

Látogasson el az AGRO+MASHEXPO és a MAGYAR KERT kiállításon az Agrolánc Kft. standjaira: D pavilon 304/A és G pavilon 402/C.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Együttmûködés az Amazone és Topcon között

 

 

Az Amazone és a Topcon a 2011-es Agritechnica kiállításon ismertetik a stratégiai együttmûködésüket. A Topcon, mint a mezõgazdasági elektronika szakértõje, különösen a GPS-alkalmazások területén úgymint irányítási rendszerek és szakaszoló-kapcsolás és az Amazone, mint a professzionális szántóföldi megoldások teljes palettájának gyártója jól kiegészítik egymást. A felhasználó kiválóan profitál az egymásra hangolt, innovatív termékeknek és a maximális teljesítmény-spektrumnak és a legnagyobb fokú pontosságnak köszönhetõen.Elsõ cél az ISOBUS fedélzeti terminálok gyakorlatban fontos tartalmainak közös kifejlesztése volt, mint nagyértékû Precision-Farming-Konsole. Ezen együttmûködés gyümölcse az új ISOBUS-terminál, az AMAPAD, melyet az Amazone elõször a 2011-es Agritechnica kiállításon fog bemutatni a közönségnek.

Az Amazone és a Topcon közötti együttmûködés további eredménye az önjáró növényvédõ gép, a Pantera automatikus kormányzása. A rendszer részei az Amazone által, speciálisan a Pantera részére kifejlesztett hidraulika-egység és a Topcon cég 150-es kormányrendszere.

Az automatikus kormányzás valamennyi alkotóeleme optimálisan van egymásra hangolva. Az automatikus kormányzás aktiválása be van építve a Pantera munkagépbe. Természetesen a rendszer összeköttetésben áll a GPS-Switch rendszerrel. Az automatikus kormányzás és az automatikus szakaszoló-kapcsolás jól kiegészítik egymást a nagyfokú alkalmazhatóság és a nagy pontosság.

Forrás: www.amazone.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megkezdõdhet a Lemken összeszerelõ üzemének építése Kínában

 

 

Ünnepélyes keretek között írt alá egy 16,500 m2-rõl szóló beruházási szerzõdést a Lemken ügyvezetõ igazgatója, Dr. Franz-Georg von Busse és a qingdao-i Eco-city német-kínai Ipari park igazgatója, Mr. Zhao Xingshu. Kína keleti részén, a Sárga-tenger mellett megtalálható 10 millió lakosú Qingdao városában a Lemken egy üzemet épít, ahol a virágzó kínai piacra szánt Lemken gépek kerülnek összeszerelésre. Az építési telek már teljesen kidolgozott, így a projekt gyorsan haladhat. A kivitelezés 2012 elején kezdõdik meg.