MENÜ

Gazdára talált a Ford terepjáró

Oldalszám:
2014.02.03.

Újabb Monsanto eseménytõl volt hangos az agrármédia világ, ugyanis 2011. október 27-én került megrendezésre az a gálaesemény, amelyen kisorsolták – a már korábban kisorsolt 50 szerencsés nyertes közül – azt a repcetermelõt, aki hazavihette a Ford Ranger típusú terepjárót.

 

 

A rendezvény stílszerûen Budapesten, az Álomautó Múzeumban került megrendezésre, ahol a gála részeként közel 70 autóból álló Oldtimer gyûjteményt tekinthettek meg a résztvevõk. A káprázatos múzeumi séta után, Mattie Aste kelet-európai termékmenedzser köszöntötte a vendégeket, és tartott elõadást a DEKALB márka történelmérõl és nemesítési hátterérõl.

A Dekalb két alapítójának 1917-es víziójáról mesélt, mely azóta is hûen tükrözi a Dekalb célkitûzéseit. A csak mezõgazdasággal foglalkozó 100 éves múltra visszatekintõ márka elsõdleges törekvése a helyi adottságokhoz alkalmazkodó hibridek nemesítésére irányul a gazdálkodók rendszerbe való bekapcsolása útján, azért, hogy a termelõk minél kevesebb befektetéssel minél többet tudjanak termelni.

Ma a Monsanto jelenleg 28%-kal vezeti a hazai repcepiacot. Az elmúlt húsz évben rendkívül erõs növekedést mutatott a repce vetésterülete, hiszen a repce ez idõ alatt a megújuló energiák legfontosabb növényévé vált. Az EU-ban a biodízel iránti igény folyamatosan növekszik, 2020-ig Európának 20 millió tonna biodízel alapanyagot kell elõállítania, jelenleg 10 millió tonnánál tartunk. Ahhoz, hogy ezt a mennyiséget elérjük, vagy növelni kell a termõterületet, vagy termésmennyiségben kell többet produkálnunk. A szakember rávilágított arra, hogy az elmúlt 25 év alatt repcében lehetett a termésmennyiséget nézve a legnagyobb fejlõdést produkálni.

Végre, elérkezett az est fénypontja, amikor is gazdára talált a Ford Ranger típusú terepjáró, amelyet Dr. Póczik István sárvári gazdálkodó vihetett haza. Az autón kívül kisorsolásra került egy professzionális meteorológiai állomás és egy gabonaszemnedvesség-mérõ is az Agrárin Kft. jóvoltából.

 


Dr. Póczik István, a boldog nyertes.

 

 

A 400 hektáron gazdálkodó Dr. Póczik István 68 éves, rendkívül nagy tapasztalattal és most már szerencsével is büszkélkedhetõ családi gazdálkodó. Mindig is szeretett volna egy terepjárót, de szerénysége és óvatossága meggátolta ebben. Boldogan szorongatta az új autó kulcsát, hiszen Õ valóban duplán nyert az idén: az autóval régi álma teljesült, a tavaly mintegy 80 hektáron elvetett Dekalb Exocet repce hibriddel pedig kitûnõ terméseredményt tudott elérni.

 

A Monsanto volt az elsõ nemesítõ cég:- aki 1999-ben bevezette a repce hibrideket Magyarországon,- akinek elõször volt restorer repce hibridje,- aki elõször vezette be azt a hibridet, mely kipergés-ellenállósággal rendelkezett,- akinek a hibridje 2009-ben Európa rekordot, 7,2 t/ha–t produkált (lásd a 29. oldalon a cikkben)